Кум на Путин е изненадата на мирните преговори в Украйна

Руският печат: За първи път участват и сепаратистките власти
Обновена: 24 юни 2014 14:33 | 24 юни 2014 09:31, Александър Попов
49
Кум на Путин е изненадата на мирните преговори в Украйна
Снимка: Reuters

Преговорите за мирно уреждане в Югоизточна Украйна, започнали в Донецк, са основна тема на руския централен печат. В тях за пръв път бяха включени сепаратистките власти в т. нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), отбелязва "Комерсант".

Вестниците посочват сред преговарящите руския посланик в Киев Михаил Зурабов, Хайди Талиавини - представителка на ОССЕ, бившия украински президент Леонид Кучма, лидера на движението "Югоизток" Олег Царьов, Нестор Шуфрич - депутат от групата на бившата властова Партия на регионите във Върховната рада, премиера на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Бородай и общественика Виктор Медведчук.

Още по темата
Медведчук е смятан за политик от тежка категория в Украйна, напомня "Известия". Бившият шеф на президентската администрация в Киев създаде през 2012 г. обществената организация "Украински избор", което си поставя за цел сближаване с Русия, разширяване на институцията референдум, засилване на правата на общините, борба с корупцията.

Основен резултат от срещата в Донецк бе, че самопровъзгласените републики се присъединяват към примирието, обявено от президента Петро Порошенко, пише "Комерсант". "Този резултат де факто превръща ДНР и ЛНР в договарящи се страни", изтъква украинският военен експерт Игор Левченко и го приписва на участието на Медведчук.

"Мнозина в Киев го възприемат като протеже на Москва и смятат, че ситуацията след срещата в Донецк е много по-изгодна за Русия, отколкото за Украйна", добавя аналитикът.

Нищо чудно Русия да представи резултата от преговорите за свой принос към делото на мира в Украйна и стъпка в унисон със западните препоръки. Защото и САЩ, и ЕС настояваха Москва да се включи по-активно в украинското уреждане под заплаха с нови санкции. Сега основанията за по-строги санкции падат - поне докато трае примирието, коментира вестникът.

Според Левченко има два варианта за развитие на нещата: или примирието няма да е трайно и бойните действия ще бъдат подновени, или след време статутът на Източна Украйна ще наподобява този на Приднестровието.

Включването на Медведчук в преговорите предизвика недоразумения, пише "Независимая газета".

Медведчук е сред лицата, санкционирани от западните държави, напомнил в блога си бившият кандидат-президент Анатолий Гриценко, изненадан, че тъкмо този човек ще преговаря с ОССЕ: "От чие име го прави Медведчук? Кой го е упълномощил? Самият Путин? Путин съвместно с Порошенко? Или това е негова собствена инициатива?".

"Отдавна не е тайна, че Медведчук е кум на Путин, свързва ги отдавнашно приятелство. В днешната ситуция руският президент има голяма нужда от свои, близки и проверени хора в Украйна", казва пред изданието украинският политолог Олексий Лешченко.

"Вчерашните преговори между представители на Киев, Донецк, Луганск и Москва започнаха учудващо навреме. Днес Владимир Путин заминава за Виена, където предстои да обясни позицията на Русия по украинския въпрос. Ако Европа остане недоволна от тази позиция, в четвъртък лидерите й може да наложат нови санкции на Русия", посочва "РБК дейли".

Председателят на Държавната дума Сергей Наришкин смята, че на следващото заседание на Парламентарната асамблея на ОССЕ в Баку ще е уместно да се повдигне въпросът за свикване на специална международна конференция за Украйна. Инициативата бе огласена вчера в руския парламент, информира "Росийская газета".

Вчера руският първи вицепремиер Игор Шувалов съобщи след заседание на Евразийската икономическа комисия, че ако Украйна сключи споразумение за асоцииране с ЕС, Москва може едностранно да вдигне вносните мита за украински стоки. Също и за стоки от Беларус и Казахстан - стига да докаже, че те са внесени първо от ЕС в Украйна, а после оттам - в двете други членки на новосъздадения Евразийски икономически съюз (ЕАИС), пише "РБК дейли" в друга статия. Мярката се предвижда да брани руския национален пазар, уточнява всекидневникът.

Това поражда проблем, заявява "Независимая газета". Русия, Беларус и Казахстан вече са премахнали всички митнически постове по общите си граници. Ако Минск и Астана не вдигнат също като Русия митата за украински стоки, за Москва ще е трудно да спре нежелателния внос на руска територия. Идеалната конструкция на Митническия съюз, предшествал ЕАИС, може да се промени - страните, решили да премахнат търговските бариери помежду си, най-вероятно ще трябва в някаква форма да ги възстановят, предупреждава руският вестник.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 34.Ако си гледал български журналисти преди седмица в Донбазките райони.Хората казваха : Ние имаме промишленост , която може да ни изхрани. А някой от Киев ни е продал. Взел е парите от западняците, и пристигат тук да ни дупчат земята и произвеждат шистов газ. Никой не ни пита нас , къде ще живеем , като ни унищожат природата и водата.Но каквото й да говорим пред журналисти , те го изопачават !Това е само една от причините... Стрелянето по тези хора ..... Обясняваха че по хълмовете има ки
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Украйна има 2 цени на изкопаемите - международна и вътрешна. Втората е 20% от първата и по нея се търгува само в страната. Производител няма право да изнася. Тоест нужен е посредник, който купува продукта на 20% от цената и го продава на 100% от цената. Производителя е от Донбас. Посредника е от Киев. Кой печели и къде отиват парите от природните изкопаеми, като знаем, че производителя има и производствени разходи. Донбас не дава 30%, а някъде над 90% от парите в Украйна. Факт е.
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
срамота и гррехота в 21- ви век в европа да се стреля по хора и къщи с оръдия танкове и самолети !! за какъв мир и какви договори говорим след уж победата над фашизмав европа!!
33
0
 
3
 
! Отговори
Дановски преди 9 години
До добронамеренЗа употребеното от теб "ШЕСТАТА КОЛОНА'' си прав. Вече има въведено и дефинирано такова понятие, но то не подразбира обкръжение и роднини. Тук ти е грешката.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 27-БОРЯНКЕ.НЕ ГЛАВА .А БАШ БУРЕ СИ ИМАШ НА РАМЕНЕТЕ СИ..КАКВИ СЕПАРАТИСТИ .КАКВИ МОСКВИ? ОБСТРЕЛВАТ ГИ.БОМБАРДИРАТ КЪЩИТЕ ИМ.ИМАШ ЛИ РУСКИ ПАСПОРТ БИЯТ ДОКАТО НЕ ПРОГОВОРИШ УКРАИНСКИ. 14 000 ВЕЧЕ СА НАПУСНАЛИ ДОМОВЕТЕ СИ ЗАРЯЗВАЙКИ ВСИЧКО. 2 АВТОБУСА С ЕВАКУИРАНИ ДЕЦА СА ГИ ОБСТРЕЛВАЛИ КАТО ВРАБЦИ....АБЕ.КОКОШКО.21 ВЕК СМЕ. ЧЕТИ НЕ САМО ТУК
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен26 оо тиа пари са само шума бе немаа покритие !
30
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Монго интересно как борбата за влияние над украйна се превърна в национално-освободителна война. Тези сепаратисти къде бяха до 2012? Защо не искаха да са свободни тогава, а се сетиха чак когато политиката на страната стана неизгодназа Путин?
29
1
 
12
 
! Отговори
Хо-Хо преди 9 години
До ха-ха-ха! Предположенията не са силната ти страна,затова бягай да гледаш "Рамбо" и да си представяш белия американски рицар,спасяваю света.
28
13
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ПЪРДУТЕН НИЩО НЕ Е ПОСТИГНА!!!!ГАЗА И НЕФТА И ОРЪЖИЯТА СИ ГИ Е ИМАЛО И ПРЕДИ ПЪРДУТЕН!!!ЛЕСНО Е НАГОТОВО КАТО ИМА ДА СЕ ПРОДАВА!!!!
27
1
 
8
 
! Отговори
към 28 преди 9 години
Не е факт. Днес Владимир е на посещение във Виена. Той решава ЮП. Малко търпение.
26
2
 
32
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Ще перефразирам един виц Играят майданци сделка или не . Държат в ръцете си кутия дадена им от ЕС и САЩ Путин като банкера им предлага евтин газ. Майданци не се съгласяват Предлага им евтин газ и 15млрд. безлихвен заем -Неееее-викат мйданци Предлага им евтин газ,15 млрд. заем и облекчени икономически условия за руския пазар. -Нееее,искаме си кутията - отново дружно викат майданци. Отваря водещия кутията -Честито ,печелите домашни курабиики от Нюланд
25
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 7: "...Киев де факто призна съществуването на ДНР и ЛНР..."....за путинофилията каквото пише "Г***зетата" това е вярното !!!
24
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До neni4aА ти сигурен ли си в това ?Доколкото ми е известно ,до сега управляващите в Киев от партията на Янукович ,в голям процент бяха от района на Донбас. Заради това ,Донбас получаваше дотации от бюджета в над 1 милиард евро годишно. Така Донецк беше един от най-уредените градове ,чист и подреден. След като тях вече ,ги няма и дотациите от Киев отпаднаха, в Донецк се стреснаха ,че трябва сами да се хранят. Тоя мит за богатия изток и бедния аграрен запад на Украина трябва да се забрави
23
23
 
4
 
! Отговори
Боряна Бонева преди 9 години
преговорите трябва да са между Украйна и Русия. Сепаратистите са маши в ръцете на Кремъл. Тяхното участие предвещава провал на разговорите. Което е и крайната цел на Москва. Русия има интерес от размириците, които на определен момент ще й дадат повод да нахлуе в Украйна.
22
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В последно време Злия Чичо Сам е най голямия инвеститор в ЕС с над 650 млрд$, а РФ е ивестирала едва около 2.4 млрд.$... Интересно кой ще изберат за партньор европейците за в бъдеще. На Южньй Паток не му се отваря парашута над Европа... Янките няма да позволят газовия и корупционен терор на товаришчите от Кремъл върху Европа да се задълбочи.. Всичко зависи от събитията в Украйна и как ще продължи примирието за да няма още санкции... но за Патока няма да има живот - факт!
21
5
 
19
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
На снимката виждаме гаранта за световният мир.
20
6
 
24
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До *** А Представяш ли си,че те са едни от най-богатите региони в Украйна???? Просто става така,че Донбас едва ли не храни цяла Украйна. А без Донбас Украйна я чакат страшни години на глад. Досега се крепяха на евтин газ и други отстъпки от Русия,а вече умря Марко Неслучайно Меркел е отслабнала и посърнала. Знае,че ако приемат Украйна в ЕС ,и дори да облекчат визовия режим,то ги чакат милиони мързеливи и нагли хохли,пред които нашите *** изглеждат като ангели
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 20- ПИСАНЕ. ДА БЯХМЕ ИМАЛИ ТАКЪВ *** И НИЕ- И ПАРИ В БЮДЖЕТА ЩЯЛО ДА ИМА И ЗА БЕДСТВИЯТА СЕГА И ЗА ЗДРАВНАТА И ЗА ПЕНСИОННАТА И...И....АМА SORRY -НЕМАМЕ
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никакви преговори не са започнали. Провеждат се предварителни разговори за евентуалностартиране на преговори.
17
11
 
2
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Донецк и Луганск са бедни , всичко е извадено от мините що може да се вади , а да се вади ще трябва многомилиардни инвестиции + милиони пенсионери .... та затова и тези два района не са нужни много-много на Русия -Днепетропетовск +тези двата района може би щяха да се интересни за Русия .Но тъй си имат на дотации райони и още едни на дотации -на Путин и Русия не им трябва в състава й та и затова въврви все още война там .

Спонсорирани публикации