Решено: Примирие в Украйна до 27 юни

Сепаратистки лидери се съгласиха да спазват спирането на огъня
Обновена: 23 юни 2014 22:04 | 23 юни 2014 21:13,
45
Решено: Примирие в Украйна до 27 юни
Снимка: архив, БТА

Сепаратистки лидери в Източна Украйна се съгласиха да спазват прекратяването на огъня до 27 юни, заяви днес един от тях, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Още по темата
"Консултациите завършиха, като властите на Луганска и
Донецка република се съгласиха да спазват от своя страна прекратяване на огъня до 27 юни", каза "министър-председателят" на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Бородай след среща на "контактната група", включваща бившия украински президент Леонид Кучма, руският посланик в Киев и представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

В преговорите участваха и представители на сепаратистите.

Примирието ще действа успоредно с едностранното прекратяване на огъня, обявено в петък от украинския президент Петро Порошенко като част от мирен план за решаване на конфликта в Източна Украйна.

"Споразумяхме се за двустранно прекратяване на огъня до 10 ч. сутринта на 27 юни . . . един от ключовите проблеми е решен", заяви Кучма. Бородай обеща, че сепаратистите ще освободят държаните като заложници наблюдатели на ОССЕ.

Преди това бунтовниците искаха украинската армия да се изтегли от Източна Украйна, за да започнат преговори, така че изявлението на Бородай представлява смекчаване на тяхната позиция, отбелязва Асошиейтед прес.

Въпреки че Порошенко обяви прекратяването на огъня в петък, властите в Киев съобщиха за множество атаки срещу украинската армия и гранични постове през уикенда.

Съгласието на сепаратистите да спазват примирието беше обявено в края на първия ден без насилие в Източна Украйна от седмици, изтъква Ройтерс.

"За периода от 9 до 17 ч. не са регистрирани случаи на използване на оръжия", каза представител на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана. По думите му "не е имало опити за завземане на административни сгради или военни пунктове".

Междувременно стана ясно, че президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Барак Обама са обсъдили по телефона различни аспекти на острата криза в Украйна и перспективите за решаването й, включително чрез изпълнението на мирния план на украинския държавен глава Петро Порошенко. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Путин подчерта, че за нормализиране на обстановката в югоизточните региони приоритетно значение би имало реалното прекратяване на бойните действия и началото на преки преговори между враждуващите страни", посочили в Кремъл.

Двамата президенти също така изразили сериозна безпокойство от активността в Ирак на бойците от терористичната групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта".

Белият дом от своя страна съобщи, че Обама заплашил Путин с нови санкции, ако Русия не успее да спре влизането на оръжия в Украйна и не оттегли подкрепата си за сепаратистите, съобщи Франс прес.

Президентът на САЩ призовал Москва да вземе конкретни мерки за намаляване на напрежението в Украйна, добави Белият дом.

(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: Украйнапримирие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Степан Бандера преди 9 години
До Боб - и руското правителство има точно такава окраска - православен хриситянсоциализъм замесен взривоопасно с зашеметяващи дози национализъм. Не напразно независимите анализатори по света оприличават развитието на събитията в Русия с тия на нацистка Германия точно преди войната.
27
0
 
1
 
! Отговори
Боб преди 9 години
А бе Боби - къде ги научи тия дълбокомислия - в рабфака ли? Ей, тия партийносекретарски пънове са неизкореними в нашата почва. Украинците са националисти а не националсоциалисти. Социалистите с национално-патриотарска окраска сте вие - бившите. Точно така - вие бившите.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ще престанете да наричате хората от юго-изтока на Украйна сепаратисти и терористи"? Искам да попитам, вие на мястото на тези хора как бихте реагирали, след като армията ги бомбандира и обстрелва с тежка артилерия? Ще клекнете ли и ще чакате на нечия милост? Тези хора ги изтребват, не ви ли стана ясно. Земята там вече е подарена на САщ за 50 години за шистов газ. Населението трябва да бъде изчистено за да не пречи.
25
2
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
Русия не играе последния валс защото 90% от света са против USA и техните марионетки. Ония в България които през 1990г пееха последен валс остана им само диригента Костов.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така ли ще говориш ако убият ***, баща ти, брат ти или сестра ти. Никой няма право да налага със сила начин на живот .Явно си малък или много глупав за да пишеш тия глупости, НЕ всичко което гледаш по ТВ е истина , а по темата във всички СМИ има само лъжи.Дори в тази статия "множество атаки срещу украинската армия" е точно ОБРАТНОТО.
23
1
 
11
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
Аз пък си мисля че Путин е стреснал Обамата де не се и надяват на едностранно прекратяване на огъня което си е чист ултиматум.Първа крачка към мира благодарение на Путин.Обамата да връща веднага нобеловата награда!!! Обонго Миротворец хаха!
22
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Rusia igrae posleden vals.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 20Тия пияндета дори и трезви не стават за нищо. Да ти напомня ли в колко комични ситуации попаднаха украински бойни машини от февруари насам? Достойни за комедиен филм! Според мен най успешно могат да се борят с прасета за така ценената от тях сланина.
20
1
 
16
 
! Отговори
рустам преди 9 години
обама заплашил путин с нови санкции и путин го преместил в другия крачол
19
1
 
7
 
! Отговори
Овцевъд преди 9 години
А, как вълкът и агнето ще живеят заедно? Как си го представяте?
18
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди няколко дена в един лондонски пъб срещнах двама украинци, които говореха на руски. Един от тях искаше да се връща в Украйна ида вземе участие в сегашните събития. Искаше само да му предоставят един танк Т 62. Екипаж казваше, че си има. Разбирасе че беше пиян като талпа обаче намеренията и чувствата му са много показателни. Внимавйте руснаци да не си направите най-големите врагове за всички времена. Това е наистина приятелски съвет
17
0
 
10
 
! Отговори
Бжежински преди 9 години
До АнонименЗаплахите за санкции са със съгласието на Путин, за да завоалира Обама пред света и избирателите в САЩ слабостта си и направените "отстъпки"към Русия. Да не забравяме какво каза полския външен министър по адрес на САЩ.
16
0
 
0
 
! Отговори
Питащ? преди 9 години
За кафе пауза или за почивка???
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тоя *** Обама за кого се мисли , ако оставим откровените лъжи на Киев "за множество атаки срещу украинската армия" което е нормално за тея лъжци и крадци. ДА изпраска "Обама заплашил Путин с нови санкции" и да се опитва да изнудва, може само да доведе до изчерпване на дипломатичноста и търпението на Путин.Радостно е че Путин чувствително го превъзхожда по интелект иначе досега наглеца и държавицата му да ги няма.
14
24
 
2
 
! Отговори
Пу преди 9 години
да си изтегли фашистите от УКРАЙНА и да не се меси в работите на съседната страна.Тръгнал да пита украинците що правят в дома си,защото той не искал и давал.То на Пу като никоя не пуска гювеч кой му крив?
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОИ ГИ ПИШИ ТЕЗИ ПЕДИРАЗКИ СТАТИИ!
12
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Добре...РУСКАТА РУБЛА ЗАГУБИ 30% ОТ СТОЙНОСТТА СИ" - хаха какви 30 %??!!! уж вървеше към 50за евро, а сега е под 47. Малко преди Олимпиадата се покачи, но това е по друга причина. мОНЕТАРНАТА ПОЛИТИКА ПОЗНАТА ЛИ ТИ Е )))
11
2
 
37
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Ей, зомби, а сега добре ли е? Харесва ли ти у нас? Харесва ли ти, че Твоя народ се топи с по 100 000 души годишно, а бялата раса- с по 10-15 милиона? Харесва ли ти, че за 'лидерите' ни е по-важно провеждането на гей паради, отколкото множенето на *** и ***? Харесва ли ти, че децата ти, ако имаш такива, ще бъдат принудени да се сближават с ***? Това ли искаш? Затова ли си фен на сатана и сащ?
10
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обама заплашил Путин... а Путин никого не плаши. Той просто действа. Например спря да ползва долара.
9
32
 
3
 
! Отговори
Добре... преди 9 години
На всеки е ясно че Путин бие отбой...добре ако това е така, защо: 1. Защото вече "опълченците " не са опълченци , а терористи. 2. Защото Русия вече не се интересува от Украйна 3. Защото Путин се е вразумил 4. Защото санкците работят........Според мен , е ясно,че изводът е един: САНКЦИИТЕ РАБОТЯТ, РУСКАТА РУБЛА ЗАГУБИ 30% ОТ СТОЙНОСТТА СИ, ГАДНИТЕ САЩ ПАК ПОКАЗАХА НА РУСИЯ КОЙ КОМАНДВА ПАРАДА....И ДОБРЕ ЧЕ СВЕТЪТ СЕ КОМАНДВА ОТ САЩ, САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ НАЧЕЛО НА СВЕТЪТ: РУСИЯ, КНДР,КУБА..ОЛЕЛЕ