Какво предстои за КТБ?

Какво ще се случи с настоящите акционери и други въпроси по темата
Обновена: 26 юни 2014 13:42 | 26 юни 2014 08:53,
131
Какво предстои за КТБ?
Снимка: Reuters

Поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) и Креди Агрикол България под специален надзор от страна на Българската народна банка (БНБ) повдига редица въпроси за бъдещето на двете финансови институции, акционерите и вложителите.

За момента от централната банка е обявено, че КТБ ще възстанови дейността си на 21 юли. Банката обаче може да действа при определени ограничения в операциите си за известен период от време.

Какво ще се случи с акционерите? Как ще бъде увеличен капиталът на банката? Заплашени ли са вложенията на депозантите? Екипът на Investor.bg прави опит да отговори на най-важните въпроси за бъдещето на банковата група КТБ

Каква е процедурата за увеличение на капитала на КТБ?

КТБ е публично дружество, но и банка. При поставянето на банковата група на КТБ под специален надзор по отношение на промените в регистрирания акционерен капитал и правата по акциите се прилага специалното банково законодателство. Това означава, че процедурите по увеличение на капитала ще бъдат определени в съответствие с нарочен акт на БНБ.

Под процедурите по увеличение на капитала се има предвид включително отпадане на предимственото право на акционерите за записване на пропорционална част от капитала, съответстваща на притежаваната от тях преди увеличението; увеличението на капитала под условие, че акциите се закупят от определени лица на определена цена; намаляване на капитала, чрез обезсилване на акции и едновременното му увеличаване.

Задължително ли е да има покана към настоящите акционери? А какво ще се случи с настоящите акционери?

БНБ няма задължение да отправя покана до настоящите акционери. Даже точно обратното – централната банка може да ги лиши от предимственото им право на участие в увеличението на капитала. Настоящите акционери, в зависимост от дейността и влиянието, което са имали върху КТБ, могат или да бъдат лишени от право на глас, или да бъдат задължени да прехвърлят участието си, или да запазят участието си. Дали ще бъдат лишени от право на глас - ще се определи в нарочен акт на БНБ. Освен това в какви пропорции и доколко ще бъде размито участието им от евентуално увеличение на капитала, пак ще се определи от БНБ.

Гласът на миноритарните акционери ли ще бъде с по-голяма тежест за сметка на по-големите акционери, чието право на глас е отнето?

Принципно при поставяне на банка под специален надзор изобщо отпада въпросът за самостоятелно действие на нейните органи - Управителен съвет, Надзорен съвет, Общо събрание. В този смисъл не може да се поставя въпросът дали миноритарните акционери ще бъдат с по-голяма тежест – единственият пълновластен господар е квесторът и БНБ.

Кога биха могли да влязат Българска банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете в банките в КТБ?

БНБ ще определи в процедурата по чл. 116, ал. 2, т. 5 или 8 от ЗКИ. Законът гласи, че „БНБ може да разпореди принудително увеличаване на капитала, включително като лиши досегашните акционери от право да участват в увеличаването" или „БНБ може да разпореди и принудително намаляване на акционерния капитал на банката с размера на натрупаната от банката загуба".

Ако влязат ББР и ФГВБ, а КТБ отново има ликвидни проблеми, откъде ще могат да се вземат средства?

БНБ трябва да има подробен план, който включва самостоятелни мерки, както и комбинация от мерки, адекватни на извършения анализ от квесторите. Не може да има вариант на ликвидни проблеми след предприемането на действия от БНБ, но е възможно за един по-дълъг период банката да действа при определени ограничения в операциите си.

Ако те влязат, означава ли, че държавата гарантира вложенията на депозантите?

Не, вложенията са гарантирани единствено и само при условията на Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Възможно ли е да се стигне до понижаване на лихвите по депозитите на КТБ, имайки предвид записаното в Закона за кредитните институции (чл. 116, ал 2 (1)) , според което БНБ би могла да намали лихвите по задълженията на банката до средния им пазарен размер?

Да, това обаче трябва да бъде подчинено на определени и прозрачни критерии, които БНБ трябва да установи и квесторите.

Би ли могла централната банка да предприеме ход със задна дата и да намалява вече начислени лихви за минал период?

Не би трябвало за масовия случай, но не е изключено да има такива действия спрямо определени договори, които или са извън обичайното, или биха поставили банката в опасност от неплатежоспособност. Пак критериите трябва да са ясни и прозрачни, определени в решение на БНБ и от квесторите.

БНБ и квесторите имат много широки правомощия. При упражняването на тези правомощия може да се стигне до засягане на определени права и интереси на вложители, кредитополучатели, акционери и т.н. Целта е да се спаси институцията като цяло, дори и с понасяне на щети от посочените лица, при разумен баланс на интересите.

Всичко обаче зависи от анализа на квесторите и адекватността на БНБ. Няма задължителен път, който да се следва. Може да има три сценария, може да има и триста и три сценария, може да се избере един подход в началото и впоследствие да се промени или изцяло да се смени. Всичко, което може да се напише днес, не почива на факти и аргументи, а по-скоро е опит да се „уцели“ нещо от многото предстоящи варианти.

Още новини за КТБ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
CA преди 9 години
Не знам какво предстои за КТБ, само знам едно - ако на 21 ви Юли вложителите по една или друга причина не получат достъп до парите си БНБ тотално се изпикава на авторитета си, което лично мене ще ме накара да изтегля и последната стотинка от всяка една БГ банка в която имам сметка
63
0
 
0
 
! Отговори
Момчил преди 9 години
До До долнияМерси! :) а на теб да са ти живи и здрави стотинките ;)
62
1
 
3
 
! Отговори
До долния преди 9 години
Щом от такива "достоверни" източници черпиш информация, да ти е жив и здрав влога във Фибанк! "..и балъци - за милиони"!
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КТБ може да бъде спасена само от КГБ.
60
2
 
3
 
! Отговори
Непозната преди 9 години
"Кога биха могли да влязат Българска банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете в банките в КТБ?" - ето на този въпрос не можах да намеря отговора. След него са написани някакви неща, които нямат нищо общо с него. Може би редакторите да прочетат отново какво са написали и да го коригират. А ако не могат да огтоворят на този въпрос, просто да не го пишат. Ясно, че никой не е ненормален, да не се усети, че го баламосват нещо.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зависи най-много от вложителите на банката дали предпочитат да държат парите си в дюшеците вместо да изгорят.
58
0
 
15
 
! Отговори
МОДЕРАСТА преди 9 години
ПАК ВЗЕ ДА ТРИЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО!!
57
3
 
13
 
! Отговори
Григорчо преди 9 години
Ми то само загубите от "приватизацията" на Кремиковци донесе над 300млн.евро загуби на Фибанк ...ами милионните "кредити" за Банско и т.н.?
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TiagoИмаш ли голям депозит в КТБ или хипотетично няма да теглиш?Лично аз се притеснявам, че на 21 юли ще отворят КТБ само за да могат общини, болници, военни, големи фирми и големи вложители близки до властта (като Вежди) които имат сметки над 100000 евро да направят онлайн превод в първия половин час, защото техните пари не се гарантират от ФГВ. Че някои дори може да успеят да изтеглят пари на 20 юли, а ще им заверят бордеро с дата 21 юли. Другите ще се издавят за да изтеглят депозитите
55
0
 
1
 
! Отговори
До 31 преди 9 години
До до ъъъъъъъ и другиАми попитай какви условия предоставя КТБ на клиентите си сравнение с другите банки.
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Депозити до 100хиляди гарантирани от държавата.Останалите ,да са крали по- малко.Кредитите,каквото сабя покажи.И да умуваме и да не умуваме,все тя.В държавата на абсурдите всичко се случва от днес за утре.Бъдете живи и здрави,не треперете за паричките си.Както казва Дънов"ако изгубиш нещо материално,то просто не ти е било нужно"
53
1
 
12
 
! Отговори
ктбанда преди 9 години
Искам да знам как изп.директори са се подписвали като селски кметове,получавали ли са рушвети и бонуси,кога прокуратурата ще се заеме с тях,колко данъци са платили и какви са данъчните им декларации.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отдавна в договорите за кредит за физически лица има клауза, че за суми, теглени в лева при промяна на курса на евро спрямо лева, кредитите се връщат по новия курс към момента на плащане (нещо такова). Същата клауза трябва да присътства и в договорите на едри кредитополучатели. Ако всеки е ДЛЪЖЕН да върне кредита и по нови условия, тогава никой няма да клати нито банките, нито борда
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Близо до ума, че само при един вариант на фирми-кредитополучатели неизгоден фалит на банката, от която те теглиха кредити - когато при фалит на банка, отпуснала кредити, те не изгарят, а преминават към БНБ, в която за тази цел трябва да има специален отдел. При това положение вали-гърми, кредитите трябва да бъдат върнатиАко имаше подобно нещо, нямаше да има 1996-1997 г
50
0
 
15
 
! Отговори
Tiago преди 9 години
Нещото което трябва да стане на първо време е да се успокоят акционерите, че няма нужда да си теглят депозитите от там. Повече от ясно е, че Пеевски ще продължава да сипе черно петно по КТБ, за да предизвика неин фалит, понеже е дърпал над 300 милиона, които не му се връщат ни най-малко.
49
0
 
17
 
! Отговори
didoo преди 9 години
Мен ме притеснява Пеевски да няма някакъв пръст в цялата история, че тогава вече ще я втасаме. Много добре знаем, че той и Доган имат над 300 милиона кредити от КТБ и се опитват да предизвикат фалит на банката. Много скоро ще станат ясни много неща според мен.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвет:Спестявайте тогава в севернокорейски вони, кубинско песо и монголски тугрици.И ще сте напълно напълно спокойни !Хахаххахахахааа
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До AzКак всеки ще вземе парите като КТБ има активи за 7.3 млрд лв (от които 4.5 млрд лв са депозити на физически лица + влогове и депозити на фирми, общини, военните и т.п), а в ББР има най-много 500 мл "жива пара" (1.7 млрд лв активи - 1.2 млрд раздадени кредити) , а ФГВ е 2 млрд?
46
0
 
15
 
! Отговори
Лозанова преди 9 години
До AzИ според мен няма да стане, всичко е една голяма спекулации, а и не вярвам, че след като хората са си изтеглили парите банката се крепи само на техните депозити, къде са големите, които не са бутнати, акционерите. Всичко е изкуствено по поръчка на дебелият.
45
2
 
5
 
! Отговори
Az преди 9 години
До АнонименАми искат да кажат,че банката не е фалирала,какво да гарантират,като всеки ще си вземе парите.Ако фалира,което няма да стане според мен,тогава гарантираните са до 196к както знаем,който има повече пие ледена водичка.

Спонсорирани публикации