Русия няма намерение да бъде световен жандарм

Руската преса за забраната за използване на войски в Украйна
Обновена: 26 юни 2014 13:49 | 26 юни 2014 09:28,
81
Русия няма намерение да бъде световен жандарм
Снимка: Reuters

Съветът на федерацията забрани на Владимир Путин да използва руски войски в Украйна. Така горната камара изпълни молбата на самия президент от предния ден, обобщава "Московский комсомолец" решението на руските сенатори и помества техни коментари.

Шефът на комисията по отбраната Виктор Озеров напомни, че на 1 март сенатът е упълномощил президента да използва в Украйна въоръжени сили само като предупреждение към Киев да не започва агресивни действия в Крим. Същия месец федерацията включи полуострова в състава на Русия.

Вицепредседателят на горната камара Иляс Умаханов изрази надежда, че щом сенаторите гласуват против изпращането на войски в Украйна, Западът "ще остане без аргументи за бойкот" на руския парламент. Олга Кавитиди от Крим изтъкна, че Русия не ощетява сигурността си, тъй като при заплаха от терор или агресия президентът може да използва войски и без разрешение от Съвета на федерацията.

"За" отмяна на сенатското постановление, упълномощило Путин да изпраща войски в Украйна, гласуваха 153 сенатори, един бе против, отбелязва печатът. "Някой все пак не е съгласен?" - учудила се председателката на камарата Валентина Матвиенко, цитирана в "Московский комсомолец". Тя запитала има ли желаещи да се изкажат, но "бунтовният сенатор" не реагирал.

Има техническа възможност гласувалият "против" да бъде установен, "но според мен Матвиенко го знае и без това, а за останалите не е задължително", коментира източник от камарата. Той допуска, че "на някой сенатор му е била поставена задача да гласува различно от всички, за да се демонстрират пред световната общност свободата на съвестта и полярните мнения в нашия парламент".

Сенатори, говорили пред "Комерсант", единодушно твърдят, че гласът "против" се дължи "или на случайно натиснато копче, или на повреда в системата". "Теоретично може да предположим, че според някого трябва да пратим войски. Тайните обаче плъзват много бързо, щяхме вече да знаем", обяснил Евгений Тарло.

Според източник на вестника "против" гласувал зам.-председателят на камарата Вячеслав Щиров; той обаче не бил открит за коментар.

Членове на горната камара заявиха, че предишното им решение "е изпълнило историческата си роля" и "видимо е укрепило" авторитета на Русия "в страните от Азия, Африка и Латинска Америки"; сега обаче дошло време да отправят към западните партньори на Русия "позитивен сигнал", добавя "Комерсант".

"Отмяната на нашето постановление показва, че не смятаме да бъдем световен жандарм", изтъква сенаторът Константин Добринин, цитиран в "Росийская газета".

Валентина Матвиенко призовала да не се очаква "второ разрешение" на сената за изпращане на войски в Украйна, но посочила, че "ако бъдат нарушавани правата на етническите руснаци и на рускоезичните украинци", Съветът на федерацията "няма да си затваря очите (. . .) и ще търси решение самостоятелно, както и в диалог със западните ни партньори". И заявила пред журналисти, че няма нужда Русия да праща в Украйна миротворчески контингент, както настояват местни сепаратисти, тъй като става дума за украинска вътрешнополитическа криза.

Междувременно украинският президент Петро "Порошенко минава от първия към третия етап от мирния си план" - "примирието в Източна Украйна приключва със стрелба и политически скандали", пише "Независимая газета".

Днес Порошенко ще представи план за конституционна реформа в Украйна пред форум на ПАСЕ в Страсбург. Неотдавна той заяви, че промените целят децентрализация на властта и широки пълномощия за провинцията. Според него този подход е от ключово значение за осъществяване на мирния му план, посочва изданието.

Конституционната реформа, планирана още през управлението на бившия президент Виктор Янукович и започната след смяната на властта, прерасна в задкулисни интриги. Парламентарната комисия, която трябваше да представи пред обществото проектт за нов основен закон, провали сроковете за подготовка на документа и затъна в политически спорове, отбелязва всекидневникът.

Киевският аналитик Дмитро Тимчук нарича "интрига с лоша миризма" започналите преговори за уреждане на конфликта между централната власт и източноукраинските сепаратисти с участието на ОССЕ. "Името на тази интрига е Виктор Медведчук", участвал в първите разговори, твърди той. Медведчук - някога сивият кардинал на бившия украински президент Леонид Кучма и кум на Путин, осъществяваше руски проекти в Украйна, заявява експертът.

Според него "само това дори кара човек да вижда в тристранните преговори долнопробен цирк, в който ги е превърнала Москва".

Според вестника Киев посрещнал "със сдържан оптимизъм" предложението на Владимир Путин да се отмени разрешението за изпращане на руски войски в Украйна. После обаче с тревога чул уверения на руския президент, че Москва "винаги ще брани етническите руснаци в Украйна" и украинците, които "се чувстват част от широкия руски свят", като "реагира по съответния начин". "Надявам се да не потрябват въоръжени сили", допълнил Путин.

"Владимир Путин адресира друг свой тезис до украинската власт - трябва да бъде продължен режимът на примирието, изтичащо утре сутринта", пише изданието. Според руския лидер Киев не бива да настоява сепаратистите да се разоръжат, по-специално защото "радикалните сили като "Десния сектор" и други не са разоръжени и до ден-днешен". На Майдана в Киев наистина още има палатки, но оръжие няма, вмята "Независимая газета".

Според експерти от Киев преговорите са провалени, а симпатизантите на отцепническите Донецка и Луганска народни републики използват тези преговори за параван с цел да протакат нещата. "Те обещаха да спрат огъня, но продължават атаките срещу позициите на украинските военни; отново бе свален хеликоптер", подчертава политологът Володимир Фесенко.

"Щом се водят бойни действия срещу украинските военни, значи никакво примирие няма" и Киев "трябва официално да заяви, че спира преговорите, защото условията на примирието не се изпълняват", казва наблюдателят.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
bh преди 9 години
благодаря за "аргументираните" отговори в 74,75 и 76 . Оставам с чувството че цифрите които споменавам в 73 и 70 няма как да бъдат опровергани защото не виждам в "аргументираните" отговори други цифри и източници ... А щях да забравя колкото по-бързо изчезне това откаченото българско простолюдюе което както се вижда рашките успяха успешно да отродят успешно за своите си каузи по добре па ако ще да измре от глад ... макар че с българските цени и 500 лева заплата трудно се мере от глад ( ама пробвай с $1000 в Масква... ) само много се тегти с 500 лева както казват на село ...
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До bhтъпо парче си bh,тъпо!Вземи се рзходи малко извън София,виж за какво става дума и тогава говори глупости за 10 процентно увеличение на заплатите в годините на икономическа криза!Много тъпо пърче си,признавам!
61
2
 
2
 
! Отговори
Стойчо преди 9 години
До bhАбе Bh,какво ми ги сравняваш цените в Москва и тези в България?Ти ходил ли си в тези градове като Москва ,Санкт Петербург да видиш за какви уникални градове става дума,за какъв стандарт говорим?И като сравняваш цени що не сравниш цените на парното,тока,газта?Тези комунални услуги който гълтът половината заплати на българите,в Русия са почти на безценица!Нормално е някой работи да са по-евтини,други по-скъпи,но тук говорим за много по-високият стандарт на живот в тези градове!
60
4
 
0
 
! Отговори
bh преди 9 години
Петко , петко само да знаеше на кой свят живееш... България през 2010, 2011 и 2012 беше първа в обединенна европа по ръст на заплатите , всяка от тия години по над 10% ръст ... *** настина работите за 400 лева , но средната е 800, няма маитап , защото способните работят за 1200 .... Проблема със заплатите не е 400-те лева заплата на ***, а че тръгваме от една разнебитена комунситическа *** и трудно се стига до царския дворец за 2-3 години. Дори великата Руша още е кал и гола водка...
59
1
 
1
 
! Отговори
bh преди 9 години
аман от тая митология дето вирее сам прри обудалените български *** - наш колко са богати руснаците! Ами колкото са скъсани на Ганио цървулите толкоз и на дурной Иван ... ако някой се чиди за кои цени например да почнем да сравняваме имотите например тук и там . Тука в някоя мрачна каратуна може и да просветне защо руснаците , купуваха имоти в България , купуват и явно ще продължат да купуват ...
58
2
 
1
 
! Отговори
bh преди 9 години
Инфо за диваците които пишат без да знаят според офицялната българска статистика ( и също и според Евростат) средната работна заплата у нас е над 800 лева или около 420 евро. ( В София например е над 1100 лева или към 600 евро .) Инак с 420 евро в България се живее не по-зле от $1200 ( 900 евро) в Русия, понеже цените в Масква са 3 пъти по-високи от Сафия ... Това отчита и паритета на покупателната способност където ако България е $15 000, то Русия е само една крачка по напред с $18 000 и нищо подобно на богатия свят които почва от $35 000... аман от тая митология дето вирее сам прри обуда
57
0
 
1
 
! Отговори
gaskain преди 9 години
niama dolna niama horna kamara putin koli i besi ne kamarite na putin a toi na tiakh kazva kakav 6te e dnevnia red taka 4e druj se evropo druj se amerikoo izti4a ti vremeto
56
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да отида да работя във Франция Британия или САЩ ,а не в Русия.
55
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този *** на снимката е празидентът на вражеска държава и народ.Ако може въобще да не ги виждаме.Слявянски ***.
54
0
 
7
 
! Отговори
калина преди 9 години
До Анонимен 55 пост И в Германия и Гърция могат да взимат и много и малко. За разлика от тях в Русия средната заплата е 1200 долара, но.... режийните: газ, ток, вода и електричество са на символични цени. Питай един немец, англичанин или холандец колко плаща данък недвижимост? Защо немците и холандци не купуват собствено жилище? Направо ти отговарям - защото при положение, че загубиш работата няма да ти плащат помощи. Според законите им ти си заможен и можеш да се оправиш сам.
53
1
 
4
 
! Отговори
калина преди 9 години
До TerminatorOfTrolls до 1 пост За теб той може да е "***", но с него се съобразява целия свят. А за подвизите ти най-много разбира жена ти, няколко верни и евентуално най-близкото полицейско управление. Така че когато човекът е глупав, за съжаление това е за цял живот!
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киевската хунта ще продължава колкото може военните действия на изток. Докато има военни действия, зомбитата от останалата част на Украйна няма много да се замислят какво се случва. Но от 1 юли ги чака една страхотна тесла. Всичко се вдига 100%, масови уволнения, намаляване на заплати и пенсии. Хунтата я чака много по-страшен майдан и то много скоро.А Путин е стратег. Трае си. Но съвсем скоро ще се разбере защо е мълчал или нищо конкретно не казва.
51
0
 
10
 
! Отговори
ot Holandia. преди 9 години
Rusia e edinstwenata darjawa v sweta koqta warvi nagore.Wsichki ostanali varvqt nadolu ili sa zamrazeni.
50
2
 
17
 
! Отговори
Петко преди 9 години
До АнонименВ Русия заплатите и жизнения стандарт се повишават всяка година-от 80 долара средна заплата по времето на Елцин-1998г. до 1200 долара в момента-това е според официалната статистика за 2013 година,не знам за коя година ги прочете тия 603 евро!Никой не спори че в момента в Германия или Англия не вземат по-високи заплати,но дали след 10-15 години ще е пак така?Заплатите там са замразени в момента и са на едно ниво.Англия и САЩв имат колосални външни дългове,докъто Русия няма дълг!
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еврогейовете от англия пък имат средна заплата от 2496?
48
13
 
1
 
! Отговори
Хе хе преди 9 години
Утре Путин ще "помоли" т.н. Съвет на федерацията нещо друго и той (т.н. Съвет) ще "приеме" молбата му единодушно като заповед! Театро скъпи ми Уопър! Световната общност (и общественост) знае много добре кой и как взема решенията в Русия!
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не интерпретирайте, съобщавайте точно какво се случва.Съветътна федерацията не ЗАБРАНИ на Путин да използва военни сили в Украина,а и той не е имал такива намерения.Съветът на федерацията отговори на искането или поточно,на молбата на Путин,да не се използват въоръжени сили в Украина.Не Русия воюва за световен жандарм,откакто е съдадена.Това вършат управляващите в САЩ,откакто е създадена държавата им.В Русия не се забелязва синдром на имперска шизофрения,каквато ясно се вижда с невъоръжено око
46
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби0 0 Бобипреди 2 минутиДо Анонимен 52333Евра по нашата стъкмистика.---------а по руската стъкмистика е 603 евра :)
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
greece- 804?, germany -2054?значи в рашата вземат по-малко от фалиралата гърция ,хахаха
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНо когато смениме копейките с центове викаш всичко е ОК. Цъфтиме и връзваме.---------за мен е ок, за вас не знам. отдавна с центове работя и зелена "тоалетна" хартия , хехе

Спонсорирани публикации