Кадиев: Държавата показа, че стои зад банките

Димитров: Напрежението е изкуствено
Обновена: 30 юни 2014 13:46 | 30 юни 2014 09:13,
18
Кадиев: Държавата показа, че стои зад банките
Георги Кадиев. Снимка: архив, БТА

Държавата показа, че стои зад банките и депозитите. Това заяви Георги Кадиев пред Нова телевизия в коментар на вчерашните консултации при президента Росен Плевнелиев, след които  политиците и институциите излязоха с общо становище в подкрепа на банките. Според Кадиев тези действия ще успокоят хората.

Той припомни, че депозити до 100 хил. евро, които са 99% от всички депозити, са гарантирани от държавата.
Във Фонда за гарантиране на влоговете има около 2 млрд. лева, но ако се наложи Българската народна банка (БНБ) може да застане с активите си за изплащане на депозити. „Банките също имат много резерви”, допълни още Кадиев.

Още по темата
Той коментира, че подкрепя идеята за договаряне с Международния валутен фонд (МВФ), но не да се тегли заем, а да се сключи предпазно споразумение.

„Фондът ще има ролята на „лошия полицай” и ще настоява за реформите, които са тежки и непопулярни. МВФ ще е извинение за правителството отново да започне работата по тези спрени реформи”, обясни той.

Истинският стрес тест за банките в България беше през 2008 година, когато кризата обхвана банки в Европа. Тогава нашата банкова система издържа, заяви Мартин Димитров от „Реформаторския блок”.

Според него сегашното положение е „привнесено и изкуствено предизвикано”, а не е следствие от пазарни взаимоотношения. По тази причина и може лесно на бъде овладяно, обясни още той.

„Факторът на нестабилност не са банките, а правителството, което все още не е подало оставка. Ясна дата би успокоило много нещата”, допълни още Димитров.

Той препоръча още сега да бъдат очертани мерките за стабилизиране на страната, за да бъдат предприети веднага, след като бъде сформирано новото правителство.

Георги Кадиев също смята, че новото правителство трябва да започне веднага няколко „тежките стъпки” още в първите три месеца на своето управление, когато доверието е най-голямо.

Трябва да започнат реформите в енергетиката, пенсионната реформа и да бъде повишена цената на електричеството, заяви още той. Кадиев напусна 42-то Народно събрание и БСП в знак на несъгласие с политиките на своята партия.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
ЕП преди 9 години
Този докога ще го показват!?
9
6
 
2
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Ще се радвам Б Б и герб да му използват качествата в полза на народа
8
1
 
3
 
! Отговори
Браво на ... преди 9 години
... Държавата!Още един аргумент с/у тези, които са на мнение, че Държавата трябва да се свие!Както виждаме, при силна Държава, Обществото просперира!
7
2
 
7
 
! Отговори
car преди 9 години
Да,държавата стои зад банките,граби и хората наравно с тях.
6
3
 
13
 
! Отговори
avg преди 9 години
Факт е, че този път всички партии, институции и техните лидери застанаха зад една кауза. "Съединението прави силата!". Ако и при другите национални приоритети се действа по този начин, с такава решителност, нещата ще тръгнат в правилната посока.
5
2
 
12
 
! Отговори
JustTom преди 9 години
До АнонименА дано, ама надали... Отдавна сме се примирили... Силни сме само на думи тук в Интернет пространството. До такава степен треперим за хляба си, че не смее да надигнем глава за да не загубим и сухия комат, който е нас насъщен. Това е реалността, приятелю...Все повтаряме: "ако това се случи, гледай какво ще последва..." Е, 25 г. виждаме какво последва и какво променихме ние...
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата само да допусне ,отново прецакване на баковата ни сиситема,познайте какво ще се случи със политиците и олигарсите?Този път прошка няма да има,ще видят добрия,послушен беден народ,колко жесток от злоба и бедност може да бъде.Те си знаят,че кривнат ли малко,както им и се е наточил народа,мога само да си представям колко сюжета за американски хорари ще има.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мммм да, защото банките вече са частни и там като се опиташ да крадеш става лошо
2
3
 
10
 
! Отговори
JustTom преди 9 години
До АнонименДържавата отдавна стои зад гражданите... Дребният детайл е, че ние сме наведени...
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога ще покаже държавата, че стои зад гражданите?????

Спонсорирани публикации