Публикуваха тайни на КГБ, изнесени от съветски дезертьор

Документите разкриват кой кой е в съветския шпионаж
Обновена: 7 юли 2014 14:12 | 7 юли 2014 12:45, Елка Василева
27
Публикуваха тайни на КГБ, изнесени от съветски дезертьор
Снимка: архив, Reuters

Оригинални документи от най-голямото изтичане на разузнавателна информация в историята, разкриващи кой кой е в съветския шпионаж, бяха публикувани днес, след като са били държани в тайна две десетилетия, съобщи Асошиейтед прес.

Досиетата, изнесени тайно от Русия през 1992 г. от високопоставения служител на КГБ Василий Митрохин, описват заговори за саботаж, армии от агенти, действащи под прикритие на Запад - вдъхновение от реалния живот за измислените съветски шпиони от телевизионния сериал "Американци", посочва АП.

В действителност топ шпионите били трудни за хващане. Документите разкриват, че някои са получавали държавни отличия и пенсии от благодарния Съветски съюз. Други се оказали бъбриви, пияници или ненадеждни.

Историкът Кристофър Андрю каза, че обемното досие, публикувано от архивния център "Чърчил" на Кеймбриджкия университет, се смята за "най-важния единичен разузнавателен източник за всички времена" от британските и американските власти.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Митрохин пътува до една от балтийските държави (така и не се разкрива до коя) и занася няколко от документите, с които разполага, в американското посолство, откъдето го отпратили. След това опитва в британското посолство, в което младши дипломат го кани да седне и го пита "Искате ли чаша чай?". "Това изречение променя живота му", казва Кристофър Андрю.

Митрохин прекарва остатъка от живота си във Великобритания с фалшиво име и под полицейска защита и умира през 2004 г. на 81-годишна възраст. Светът научава за него едва когато през 1999 г. Андрю публикува книга, базирана на неговите досиета.

Тя предизвиква сензация, разкривайки истинската самоличност на агенти на КГБ, включително на 87-годишната Мелита Норуд, "прабабата шпионин", която години наред предавала на СССР британски ядрени тайни.

Тя се оказала по-надеждна от прочутите Кеймбриджки шпиони, висши служители на британското разузнаване, работили и за Съветския съюз. Документите описват Гай Бърджис като човек, който "постоянно е под влиянието на алкохола", а Доналд Маклийн като не умеещ да пази тайна.

Документите разкриват, че съветските агенти са криели оръжия и комуникационно оборудване на тайни места в страните от НАТО. Сред тях е карта на Рим, на която са отбелязани три тайника с подробни инструкции как да бъдат намерени.

Макар някои агенти да са действали на Запад, много повече са били тези, които са работели в съветския блок.

Досиетата изброяват агенти под прикритие, изпратени в бивша Чехословакия. Те трябвало да проникнат сред дисидентите, стоящи зад продемократичното въстание от 1968 г. Други вземали на прицел хора от обкръжението на полския свещеник Карол Войтила – бъдещия папа Йоан Павел Втори. КГБ отбелязва с неодобрение "крайно антикомунистическите възгледи" на Войтила.

Архивът предоставя достъп до 19 раздела, съдържащи хиляди документи на руски, написани на машина от Митрохин въз основа на оригиналните му ръкописни бележки. Самите ръкописи остават засекретени.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
до 9 Англичаните са наи-велики с Джеймс Бонд.Флеминг е имал достъп до архива на разузнаването,избрал е за прототип на Бонд сърбинът на име Душко.Той е бил явно най-атрактивен с подвизите си,а не някой англичанин. А, за Ким Филби (един от тримата шефове на интилижънт сървис)избягал в Москва-абсолютна тишина...
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О СТИГА С ТЕЗ ГЛУПОСТИ....ДА СИ ПИШАТ КОЛКО ТЕХНИТЕ АГЕНТИ СА НАВСЯКЪДЕ И КАКВИ ПАРИ ДОСЕГА НАЛИВАТ -ЕКВАДОР ИЗГОНИ БАРАБАР С АГЕНТИТЕ И ЦЯЛОТО ПОСОЛСТВО
19
0
 
1
 
! Отговори
! преди 9 години
Имам един ръкопис когато Сатанаил прецакал Господ, но май е рано да го вадя :( поне още 20тина века да минат
18
3
 
9
 
! Отговори
морски преди 9 години
Че то и в САЩ в момента има действащи концлагери в които вкарват хора изразяващи открито несъгласието си с режима на Белия дом.Това не е ли грубо нарушаване на човешките права!Къде е ООН,Бан Ки Мун,международната общност?Или тези закони за САЩ не важат!
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българин 16 ДЕСИДЕНТИТЕ В БГ. СЕ ИЗЛЮПИХА СЛЕД ПАДАНЕТО НА БАЙ ТОДОР ОТ ВЛАСТ ПРЕДИ ТОВА БЯХА НИЗГВЕРГНАТИ ПИЯНДЕТА КОИТО СЕ МЪЧЕХА ДА СТАНАТ ЧЛЕНОВЕ НА БКП ИЛИ АКО ТУК ТАМ ИМАШЕ НЯКОЙ ТО БЕШЕ ПРАТЕН В ДЕВЕТА ГЛУХА НЕ ЗАЩОТО БЯХА ДЕСИДЕНТИ А ЗАЩОТО БЯХА НЕКЪДЪРНИЦИ КАКТО СЕ И ОКАЗА СЛЕД ТОВА СЪС СЕДЕСЕТО ИМ А КОЛКОТО ДО КГБ ДА СЕ ВНЕДРЯВА В РЕДОВЕТЕ ИМ НАДАЛИ КГБ БЕШЕ СЕРИОЗНА ОРГАНИЗАЦИЯ И С ТАКИВА *** ДА СЕ ЗАНИМАВА МАЛКО НЕВЕРОЯТНО
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е интересно, какво трябва да те движи, за да станеш предател на 68 години и след това да живееш 13 години в Англия като пенсионер. Поне да беше на 35 години, а той станал за резил на 68.
15
0
 
6
 
! Отговори
ne agent преди 9 години
balgari-glupavi ili slepi ste.upravliava gadna mafia,pokradoha vsicko . jiveiat kato krale. tova s parlamenta e teatar. cetete nemska presa,samo v bg,hrvatska,slovenia i rumania- vnuzi i deza na mrasnizi upravliavat..
14
0
 
5
 
! Отговори
ne agent... преди 9 години
amerika-sviat na korporazii-vladeesti sveta. vsicko fals,zabluda-pari bez stoinost sazdadena ot jidove,templieri i zialata togava bedna *** na evropa.dosta e..voini,voini-na iztok,sasipaha tolkova darjavi,sega pak s rusia, masoni kato gnidi-tuk sasto .masoni.niama i tozi pat da uspeiat s rusia.bg -otnovo na pogresnata strana
13
4
 
14
 
! Отговори
anticommunism преди 9 години
Имената на наш серГЕЯ и баща му дали присъстват в тези документи ??
12
4
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
До 700 страници;Е ТИ КАТО СИ Я ЧЕЛ РАЗКАЖИ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ,ДА НЕ Е БАЛАДА ЗА СЪНЛЬОВЦИ...или летопис на смъртния одър на агент чикутка...
11
2
 
11
 
! Отговори
не разбрал преди 9 години
ама това не продължва ли и ден днешен, с още по голяма сила, умение и мискинлък!?
10
3
 
13
 
! Отговори
чикотка и чибурашка преди 9 години
Агент москва да затвори капака и да пусне водата,че вонята е непоносима....
9
4
 
21
 
! Отговори
700 страници преди 9 години
Защо не прочетете книгата с документите, която я издаде един англичанин? Ендрю, ако не се лъжа. Около 700 страници. Но преди това си вземете едно хапче против заспиване.
8
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 20 години?Нещо по-старо нямате ли?например шпионския трилър с прецакването на арабите от юдеите от времето на Моисей?
7
5
 
48
 
! Отговори
Трик преди 9 години
Тази статия за отвличане на вниманието от скандала ЦРУ и Германия ли е ?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха, vesko 02 май те изтриха чекистите?
5
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шпионажа е най курвенската работа хора които немогат по друг начин
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vesko02За някои може и да пише, за други - когато му дойде времето...
3
6
 
17
 
! Отговори
17 мига преди 9 години
А Щирлиц? Той си остава номер едно :)
2
14
 
27
 
! Отговори
от скрина с нафталин преди 9 години
Отново извадиха Митрохин от скрина с нафталина. Той изнесе на Запад килограми хартия, които, освен за рециклиране, за нищо друго не стават. След неговите разкрития нямаше нито едно заведено дело за шпионаж, нито един осъден!

Спонсорирани публикации