Как ще се запуши дупката в КТБ, пита Борисов

ГЕРБ няма да подкрепи промените в НК за банките, ако БСП не признае крах
Обновена: 9 юли 2014 14:12 | 9 юли 2014 11:21, Камелия Цветанова
444
Как ще се запуши дупката в КТБ, пита Борисов
Бойко Борисов Снимка: БТА

Държавният бюджет задължително ще бъде актуализиран, защото пари от резерва ще бъдат пренасочени към Корпоративна търговска банка АД, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

През юни БНБ постави под специален надзор банковата институция заради недостиг на ликвидност, но на 21-ви юли тя ще отвори врати. Капиталът на банката ще бъде увеличен от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.

Още по темата
Dnes.bg припомня, че правителството получи специално разрешение от ЕК да подкрепи банковия сектор с 3,3 млрд. лв. Още миналия понеделник финансовото министерство набави 1,23 млрд. лв. чрез спешна емисия на краткосрочен дълг. Дни по-рано пък страната ни привлече 1,5 млрд. евро чрез продажба на дългосрочни облигации.

„Парите за КТБ ще са от резерва и като се изпразни резервът и не се попълни, какво ще се случи при следващо бедствие, ние искаме да предпазим следващите правителства, особено служебното“, коментира Борисов.

Той призна, че не знае за колко пари става въпрос, нито дали има достатъчно в резерва, но в същото време заплаши, че ГЕРБ няма да подкрепи актуализацията на бюджета, ако управляващите не „излязат и не кажат истината какво ще се случи на 21-ви“.

„Виждате ли капана, който ни поставиха. БНБ молят да не се говори по този въпрос и ние не говорим. А всъщност това е сакралният въпрос, отговаряйки на този въпроси, ще стане ясно, че актуализацията на бюджета незабавно трябва да се направи и то с няколко милиарда”, коментира още лидерът на опозицията.

Припомняме, че към края на май 2014 година фискалният резерв е в размер на 5,8 млрд. лв. Към него трябва да се добавят и двете облигационни емисии, реализирани от правителството.

„Седмици наред се упражняваха службите по повод две банки и създадоха огромно напрежение там, проблемът не е решен, трябва да се реши на 21 -ви. Искам да знам, с какви пари и откъде ще запушат дупката там в тази банка и ако не се актуализира бюджетът, как ще стане. Най-елементарни неща”, допълни Борисов.

Според него обаче при всички случаи и сега страната има нужда от 5-6 милиарда лева заем.

Борисов беше категоричен, че неговите депутати няма да подкрепят предложението на БНБ, внесено като промени в НК от депутата от ДПС Йордан Цонев, разпространяването на слухове за банкови институции да се наказва със затвор.

„Няма да приемем в този вид промените в НК, докато БСП не излезе и не си признае вината и огромния крах“, отсече той.

Лидерът на опозицията се ядоса и на изказване на депутата от БСП Румен Гечев, който разкри, че след като банковата паника бе обхванала и вложителите в ПИБ, от ДПС, ГЕРБ и БНБ са искали и почти са били наложили идеята за частична банкова ваканция за всички банки.

Според него поведението на БСП граничи с нахалство.

„Аз не съм бил там, за да говоря, управлението зависи от БСП, ДПС и "Атака", възмути се той. Според Борисов на срещата в БНБ са били обсъждани четири варианта, но той не уточни какви точно.

„Поръчал съм на Менда Стоянова и на останалите да събират Финансовата полиция и да се опитат при закрити врата да поискат от тях отговори, защото сутринта, когато слушах Гечев, този, който 1996 г. беше главен участник във фалита на банките, да говори по мой адрес, докато Йовчев, Лазаров, Писанчев изпращаха Жандармерия по банките, вдигаха шум като бесни, сега да имат наглостта да казват, че ние сме виновни“, коментира той.

Борисов съобщи още, че българският еврокомисар трябва да бъде излъчен от ГЕРБ и фаворитът на партията е Кристалина Георгиева, която в момента заема поста еврокомисар по въпросите на бедствията и авариите.

„Еврокомисарят трябва да е излъчен от спечелилите изборите, цяла Европа го разбра, само те не“, упрекна Борисов управляващите, които пък също имат претенциите да номинират еврокомисаря за следващите пет години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
0
 
2
 
! Отговори
nik преди 9 години
Добър и почтен човек, но винаги ще го нападат тези, за които няма значение дали си добър и почтен.
302
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самият факт , че комунистите ЛЪЖАТ, че оставяли 6 млрд резерв, а в същото време теглят заем от 4 млрд ...е достатъчно показателен!
301
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов не е крещял , а най притеснено си го каза .Само в главата на болни мозъци се чуват крясъци.А след управлението на крадливите и лъжливи комунуиди, няма да се учудя , ако е единствения вариант.
300
2
 
1
 
! Отговори
ББ: "Да обявят преди 9 години
Борисов крещеше по ТВ:" Да обявят банкрут на държавата, да вземем от МВФ 5-6 млрд. заем, за да има кеш за разплащане".Той дрънкаше лъжи, клевети и заблуди за лековерните ***-шарани и нагнетяваше изкуствено създаденото от него и такива като него напрежение около банките, като призоваваше по всички медии: "Страната е във фалит, всичко и всички системи са фалирали и когато хората чуят финансовият министър да казва, че банките са стабилни, това означава :"Веднага си изтеглете всичките пари!"
299
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Koito utepa govedoto ot Bsnkq, doktora na mnogo nsuki, karatista - narkotrfikant -bandit- kominqga- Bulgaroubiec- I grrshka na prirodata shte bude nacionalen geroi!!!!!!!
298
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спасителя на банки от Банкя!
297
1
 
5
 
! Отговори
Маймун преди 9 години
Най-големия въпрос е как да се запуши дупката Бойко Борисов и шайката мутри около него.
296
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
SLU6AI BE DRISLO,ZNAE6 LI 4E POZTI VSI4KI BANKI SA NA 4UJDENZI I TI SAS SVOIA VLOG ZAXRANVA6 4UJDA IKONOMIKA I S TVOITE PARI DRUGI STRANI SE OBLAGODETELSTVAT.ZNAE6 LI ,4E S 4UDTITE INVESTIZII DETO SA ZALIALI BALGARSKIA PAZAR XRANI6 ZUJDI XORA A SAMI TI STOI6 GLADEN,BOLEN I NE6TASTEN.KAPITALA E V 4UJDI RAZE A NA NAS NI OSTANA DA IADEM REZANIA.PROSTI XORA VE4E NIAMA IMA MALODU6IE I POSLU6ANIE,KOETO MNOGO SE ZENI SEGA.
295
1
 
6
 
! Отговори
Тиквата Буда преди 9 години
При управлението на простака *** от Банкя капитала на въпросната банка нарасна от 2 на 6,4 милиарда лева.Въпроса е чии пари иска да спаси тиквата и откога държавата трябва да се заробва със заеми,за да покрива на някой крадливия ***?Къде беше въпросното недоразумение,когато фалираха по негово време над 100 000 фирми и помогнали им с нещо?Къде му бяха тогава финансовите "експерти"?Защо този *** безнаказано клати финансовата стабилност и кога ще отговаря за източените 1,5 милиард?
294
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало , Позитано 20, Застъпи ли дневната смяна или луд умора нема...?
293
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
AMI GOVORI BOKO ZA6TOTO ZNAE KAKVO SLEDVA.FALIRALA BANKA TARSI POMO6T I KAK STE SE POMOGNE AMI MNOGO PROSTO SAS ZAEM.TOVA E ZIALA SISTEMA ZA ZAROBVANE IKONOMI4ESKI NA EDNA NAZIA.ZAROBEN LI SI IKONOMI4ESKI TOVA ZNA4I 4E 6TE RABOTI6 BEZ PARI,6TE SI BEZIMOTEN 6TE STRADA6 DOKATO SI JIV ZA DALAG PEROD.USA I ES SI OPLETOXA KO6NIZATA 4REZ NA6ITE AL4NI I PROSTI POLITIZI SEGA IDI GI SADI.NE IM PUKA.ZA TIAX VINAGI 6TE E DOBRE,NA JURNALIATA 6TE DADAT NIAKOI LEV DA GOVRIAT ALA-BALA. I DO TAM
292
1
 
6
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Бойко и финанси.Бойко и банки.*** т'ва си е като *** и бакър.Баш разбирач е главната ТИКВА на републиката.
291
1
 
4
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Разбирането от математика и финанси не е като писането на 'анонимно' писмо до Сталинишев на 28.03.2013 г. / кой има именен ден тогава ? / и носенето му в цацаратурата на 29.03.2013 г. / кой има рожден ден тогава ? / , като целта беше да се омаскари Цветанов, който подгони Трактора, Пешо сумиста, Хамстера, Маргините, Златко баретата, Чолата, Дамбовците, Брендо и сие.Сергейчо беше само 'пощальон' в случая , а 'подателят' и 'получателят' не са неизвестни .
290
0
 
6
 
! Отговори
arhar преди 9 години
И сега какво излиза ? Още няма фалит на банки, а Боко Неверни вече говори за заем от МВФ в размер на 5 - 6 милиарда долара ...Неколкократно казвах, че Боко Неверни нищо не разбира от математика и финанси . Не знае дори и какво е Гаусово разпределение - добре, че е чел 'жълтата' преса с моите коментари, че е чул нещо по този въпрос .Какво ли ще каже сега пак Е. Сугарев ?А, да - Костов е виновен ...
289
0
 
3
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Какво каза още Костов ?Цитирам :"Големият проблем се състои в това, че ЕС каза, че рискът не е в банките, а системен. Значи тези система е била нападната отвън. Държавата, институците, специалните служби не са защитили системата . Това е тежък пробив в сигурността на страната. Това е банка в обсада, а такова банково дело в света няма."
288
1
 
3
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Костов нарече 'неграмотност' говоренето за идването на МВФ у нас , защото в ЕС има две големи банки и тяхната подкрепа при нужда е напълно достатъчна ...Коментарите са излишни !Костов както винаги говори точно, ясно и професионално .Друго си е комуноидите пак да викат 'Костов е виновен' ...
287
1
 
0
 
! Отговори
K преди 9 години
BNB STIALO DA NALEE PARI V ***.AMI TEZ PARI NA BNB KOI 6TE GI VAZTANOVI.OT PUSTO V PRAZNO E VA6ATA RABOTA.VSE EDNO DA DADE6 NA NIAKOGO ZAEM.DA IMA6 PRIMERNO 100lv.I DA MU USLUJI6 SAS 50lv.TOVA IKONOMIKA LI E ? BNB POSLE KAK STE VASTANOVI PARITE SI AKO BANKATA FALIRA I NE E PLATEJOSPOSOBNA.ILI TOGAVA IDVAT DOBRITE I ZAGRIJENI 4UJDENZI I NI PREDLAGAT POMO6T KATO MVF.PALNA PROSTOTIA I ROBIA ZIAL JIVOT.
286
0
 
3
 
! Отговори
arhar преди 9 години
толерантно кафе + тиквено кюфте = изключително лоша комбинация
285
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този нагъл и неграмотен човек трябва да бъде съден заради паниката, истерията ,дестабилизацията,която нон стоп всява чрез своите просташки истерични изказвания. Това е направо престъпление срещу хората и държавата. А т.нар. "журналисти" са или купени или са толкова безмозъчни, че само повтарят думите му като папагали, а на простите и лековерни хора само това им трябва да откачат.
284
1
 
13
 
! Отговори
BOCO TICVATA преди 9 години
ЧЕ КОЙ ЩЕ ГО ВЗЕМЕ ДА ПАЗИ БОСТАН БЕ КОЛЕГА.НАЛИ ЩЕ *** ВСИЧКО.

Спонсорирани публикации