Кристалина Георгиева с реален шанс за дипломат №1 на ЕС

"Файненшъл таймс" пише, че българката е "консенсусна фигура"
Обновена: 14 юли 2014 14:14 | 14 юли 2014 10:05,
38
Кристалина Георгиева с реален шанс за дипломат №1 на ЕС
Снимка: Reuters, архив

Група източноевропейски страни в последния момент започнаха кампания в опит да блокират даването на поста шеф на дипломацията на ЕС на Италия. Те обвиняват Рим, че не заема достатъчно твърда позиция срещу Русия, пише в. "Файненшъл таймс".

Кампанията срещу номинирането на италианската външна министърка Федерика Могерини се води от Латвия, Естония, Литва и Полша, които най-силно подкрепят строги санкции срещу Кремъл, посочват дипломати от ЕС.

Те са негласно подкрепени от други страни, които застъпват позицията за по-сурови санкции, след като Могерини в началото на месеца покани руския п резидент Владимир Путин на среща на върха на европейски и азиатски лидери през октомври в Милано, пише изданието.

През уикенда кандидатурата на Могерини придоби по-партийна окраска. Според двама високопоставени представители на ЕС европейските левоцентристки лидери, включително италианският премиер Матео Ренци и френският президент Франсоа Оланд, в събота са разговаряли по конферентна връзка и са се договорили да я подкрепят, отбелязва вестникът. В Европейския парламент, който трябва да одобри номинацията,обаче расте противопоставянето на тази кандидатура, особено сред десноцентристите, които смятат, че Могерини, която е външен министър на Италия едва от февруари, няма нужния опит и авторитет.

"Какво избирате - компетентност и опит или политическа окраска и пол?", запита водещ десноцентристки политик, който е против кандидатурата на Могерини. Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, който води преговорите, е казал на националните делегации, че трябва да се разберат поне за поста върховен представител на ЕС за външната политика на срещата на върха в сряда, тъй като кандидатът ще е член и на Европейската комисия.

Жан-Клод Юнкер, който е вероятният следващ председател на Европейската комисия, иска кандидатурите на всички 28 еврокомисари да са издигнати преди лятната ваканция, за да може изслушванията по утвърждаването им в Европейския парламент да започнат през септември.

Макар и договорите на ЕС да изискват само мнозинство от лидерите да избере приемника на Катрин Аштън, Ван Ромпой е казал на делегациите, че се надява на консенсус, отбелязва изданието. Ако кандидатурата на Могерини бъде блокирана, двамата кандидати, които са смятани за хардлайнери по отношение на Русия, полският външен министър Радослав Шикорски и шведският му колега Карл Билд, вероятно също ще отпаднат, смятат дипломати.

Така в надпреварата като консенсусна фигура ще остане представителката на България Кристалина Георгиева, ветеран от Световната банка и настоящ европейски комисар за хуманитарната помощ, пише "Файненшъл таймс". Георгиева е представена като консерватор и е потенциален кандидат за поста на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, припомня белгийската преса.

В статията, озаглавена "Избухнаха нови спорове около водещи постове в ЕС", се говори и за разногласията около кандидатурата на левоцентристката министър-председателка на Дания Хеле Торнинг-Шмит за следващ председател на Европейския съвет.

Германският канцлер Ангела Меркел първоначално призоваваше другите десноцентристки лидери да блокират издигането на социалист на тази длъжност, но вече даде да се разбере, че е готова да приеме Торнинг-Шмит да замени Херман ван Ромпой на поста.

Нейната поддръжка за Торнинг-Шмит, която е подкрепяна и от Великобритания, обаче породи безпокойство в Париж, където има противопоставяне на това лидер на страна извън еврозоната да председателства Съвета както на целия ЕС, така и на еврозоната.

"Нямаме нищо против нея в личен план, но кой тогава ще председателства Съветите на еврозоната? Проблемът е какъв политически образ се създава. Националният фронт (френска крайнодясна партия) незабавно ще се развика, че еврото се управлява от човек извън еврозоната", цитира вестникът думите на високопоставен френски представител.

Утре Европейският парламент ще гласува в Страсбург номинацията на Жан-Клод Юнкер за председател на следващата Европейска комисия, припомня авторитетният белгийски всекидневник "Соар". Очаква се Юнкер да бъде избран на поста и в сряда Европейският съвет в Брюксел да обсъди разпределянето на останалите по-висши постове в институциите на ЕС. В случай, че събитията се движат по предварителния график, както досега, през октомври предстои настоящата Европейска комисия да приключи мандата си, а дотогава ЕП и Съветът да гласуват номинациите за следващите еврокомисари.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 9 години
"невежество, простотия, злоба" - правилно описание, но на кого? На онези, които преди 70 год. узурпираха властта с помощта на чужда окупационна армия. Потомците им не си направиха труда да се развиват духовно, защото кариерите им бяха гарантирани. Сега внуците им поемат щафетата, получавайки на тепсия крадените милиарди.Какво получаваме, като прибавим към гореизброените три качества и друга истина, която си написал - "липса на елементарно образование"? Характеристика на *** им електорат.
32
0
 
6
 
! Отговори
Финансовите кръгове преди 9 години
на Запад са заинтересовани да си получат заплануваните печалби. От тяхна гледна точка КриСталинка е удобна. Печалбите им идват от лихвите върху заемите, дадени на България в края на социализма - знаело се е, че на този обществен ред дните му са преброени и управляващите ще си присвоят парите, но на кого на Запад му пука, че обикновеният българин ще изплаща тези заеми?Печалби текат и от идиотските договори, сключвани с дружества монополисти и инвеститори-мошеници. Но на кого му пука за България?
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 23Много си прав като се върна в България и изпадам в културен шок за около седмица преди да си припомня какво е да живееш с *** селяни.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 32А ти ставаш ли за нещо освен да плюеш анонимно? Силно се съмнявам.
29
3
 
13
 
! Отговори
4 преди 9 години
Точно тази ли " предателка" - всички я видях ме каква е "българка" след наводненията в страната ни и колко е "загрижена" за сънародниците си!
28
2
 
11
 
! Отговори
Да живее Атака преди 9 години
Тоя свят не е наред. Всичко е наопаки. Колкото по-нищожна е една личност толкова по-големи шансове има да бъде избрана за министър, президент, премиер или еврокомисар. Цели континети възхваляват гейщината. Колко е бил прав Хитлер като е казал че войните кастрят света от отровните корени на мира.
27
6
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Задължително ли трябва да е грозна некомпетентна жена или дърт пед.ал?Няма ли нормални хора в ЕС?
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимендо 23 Бягат но и се завръщат ,България винаги е в техните сърца.Кристина Георгиева е тази която се изказа ,че демографската криза ще си е оправим чрез бежанците .ТЯ ПРОДУКТ НА АМЕРИКА И ЕВРЕИТЕ
25
5
 
14
 
! Отговори
родолюбец преди 9 години
От тази кокошка едва ли има по нахална и по алчна ,и стига сме слушали чуждите да ни определят как да живеем НИЕ !!!!За пръв път видях жена БЕЗОТГОВОРНА КЪМ РОДИНАТА СИ,така че тя отдавна е УМРЯЛА за България и българския НАРОД !!!
24
3
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 9 години
Не е трудно да Ви скласифицирам що за птица си.Номер 23 Ви е описал отлично.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tази ли щеше да ни оправя демографския срив със сирийци и либийци и незнам какви си?!
22
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 14 годин съм извън България и всяка година като се прибера ми се плаче! Толкова много невежество, простотия, злоба, липса на елементарно образование, разбиране, логика, липса на политическо и икономическо мислене. Българите сме станали ***! Прости, злобни, оскотяли. Младите бягат от както паднаха границите. Дори не се мъчат и език да учат вече. Бягат с английски и учат на място език, но е факт че просто бягат. А тук в този форум толкова много дивотии чета. Нямам думи да ги коментирам!
21
1
 
2
 
! Отговори
do 13 преди 9 години
То пък къде си наредил Тойота и Хонда до премиум марките. Нали са политици и трябва да се движат с представителни автомобили. Това е най-малкият проблем на който и да е било депутат. По-големият проблем са золумите, които правят и остават не наказани!
20
5
 
13
 
! Отговори
Бойко Ангелов преди 9 години
гад *** американска!Тя е тяхна,а не наша кандидатутра
19
16
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Стискам палци за Кристалина Георгиева. Шансът, българин да поеме най-високия пост в ЕС в европейската комисия след председателя й, е огромен. Това е голяма чест за една малка държава. Украинската криза в момента се разрази точно заради некомпетентността на Катрин Аштън, който представа си нямаше от външна политика и сигурност. Така става, когато на важни постове се слагат случайни хора по политически или партиен принцип. Кристалина е твърд характер, тя ще впрегне путин и ще удари с камшика.
18
8
 
6
 
! Отговори
Минаващ преди 9 години
Кефите ме, ***! Спряха ви парите и сега пишете, за да поддържате форма - изборите наближават и може пак да ви потърсят с някое левче. Ама стегнете се малко, много беззъбо пишете.
17
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само заради тази лицемерка намразих ЕС- по делата ще ги познаете ,на изборите ще гласувам за партия която подкрепяща РУСИЯ
16
13
 
7
 
! Отговори
xax преди 9 години
Коментарите Ви будят смях и съжаление към малките ви душици. Номинацията за този основен пост в ЕС не е подкрепена дори и от БГ-народа, който демострира нвежество и елементаризъм. Хубавото е, че в днес.бг форума доказано висят най-големите лузъри на страната, така че те не са представителна извадка. Дали да не номинираме Ицата Стоичков, който е доста корав и няма да се подава на натиск....пък и е носител на златната топка, а всички знаем, че спортистите са най-добрите посланници.
15
13
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
кри-сталинка е едно посмешище и от Ес добре го знаят, че е *** на комунистическа русия кръстена рожденно име Сталинка но се е прекръстила после!!!!ТОВА КОМУНИСТИЧЕСКО ПОСМЕШИЩЕ НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ИЗБРАНО ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ЧИСТАЧКА В ЕВРО ПАРЛАМЕНТА!ЩОМ И СВЪРШИ МАНДАТА И БИЯТ ШУТА!!!
14
9
 
18
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 9 години
...... Само си представете колко з_ _ _ ици трябва да изближеш и колко и какви "КОМПРОМИСИ" със съвестта си , трябва да направиш за да стигнеш до положението да си "ДИПЛОМАТ НОМЕР ЕДНО" на смехотворното формирование "ЕС" , което е под твърдата ръка на Еврейско- ционистката Банкова Система и ХАмерика.......... :) ;) :) НЕ! Благодаря!..........

Спонсорирани публикации