Решението за депозитите в КТБ се взима без пълна информация!

Икономист: Тази информация не може да изчезне безвъзвратно
Обновена: 15 юли 2014 14:08 | 15 юли 2014 11:26, Десислава Попова
39
Решението за депозитите в КТБ се взима без пълна информация!
Снимка: Булфото, ахрив

Решението за присъединяване на България към единния банков надзорен механизъм е политическа заявка, че ще започнем реформи, които да ни позволят в бъдеще да влезем в банковия надзор. Първата стъпка е да се направи външен одит на самия банков надзор у нас. Така коментира икономистът Георги Ангелов в ефира на БНТ обявеното вчера решение за присъединяване на България към единния банков надзорен механизъм.

„Идеята на единния банков надзор е страните да оздравят банките си и след това да влязат в него, докато ние едва ли не искаме да им подхвърлим горещия картоф с КТБ. Не става по този начин, първо трябва да си свършим работата и тогава може да влезем в банковия надзор.“

Още по темата
„Да си спомним Шенген – това, че ние искаме да се присъединим, не означава, че останалите страни искат да ни присъединят толкова бързо“, допълни той.

По думите му решението е политическа заявка, че ще започнем реформи, които евентуално да ни позволят в бъдеще да влезем в единния банков надзор. „Това е позитивна заявка, но все пак нека видим съдържанието, конкретните мерки и стъпки. Да не забравяме, че няма да имаме парламент в следващите няколко месеца, няма да има кой да ги прави тия реформи“, каза още Ангелов.

Той разясни, че конкретна стъпка е именно едно от решенията, които бяха взети вчера при президента - да се направи външен одит на самия банков надзор у нас. След това когато одитът покаже конкретни проблеми, ще трябва парламентът да промени закона и да направи надзора по-силен, за да може да имаме местен надзорен орган, който отговаря на изискванията на общия банков надзор, посочи той.

Освен това за влизане в европейския банков надзор се изисква и преглед на цялата банкова система, което също отнема време.

Но най-важното нещо, подчерта Ангелов, е, че всъщност единният банков надзор на Европейския съюз все още не съществува, т.е. той ще започне да се създава към края на годината. „Дори не са назначени хората във Франкфурт в ЕЦБ, които ще отговарят за това, ние дори нямаме кого да питаме какво точно трябва да свършим“, коментира той.

Така че това ще бъде сложен процес, и от двете страни ще започнем от нулата, обобщи икономистът.

На актуалния въпрос дали държавата да покрие всички депозити в КТБ (т.е. и над 100 хил. евро, които не са гарантирани по закон - бел. ред.) Ангелов посочи, че би могъл да даде отговор, ако се знае точно колко е загубата, която ще бъде отчетена в КТБ.

Одиторите обаче нямат достатъчно информация за тези кредити за 3,5 млрд. лв. и не могат да оценят колко от тях ще се върнат и колко са потънали, т.е. трябва да се вземе решение на базата на липсваща информация, обясни той.

По думите му тази информация не може да изчезне безвъзвратно. Проблемът е, че одиторите трябва да видят паричните потоци на дадена компания длъжник, за да оценят дали ще върне кредита си, а това те проверяват само по документи, които липсват. Проверката обаче може да се направи на място, но ще отнеме повече време.

„Всъщност по-доброто решение, което беше взето вчера, е да има нов външен одит в КТБ, който вероятно ще е по-дълъг, за да се отговори на всички въпроси“, допълни Ангелов.

Иначе относно философската страна на въпроса дали да се покрият всички депозити, или само гарантираните икономистът е на мнение, че по принцип по-доброто решение е държавата да спаси само депозитите до 100 хил. евро, защото в дългосрочен план това създава стимули на големите вложители да мислят къде да си вложат парите, не просто в коя да е банка, която им предложи високи лихви.

„Големите вложители трябва да имат стимул да мислят, защото иначе утре ще бъдат създадени 10 подобни банки и държавата ще трябва да спасява 10 банки“, коментира той.

На практика обаче всички европейски страни, които са изпадали в банкова криза, спасяват всички депозити и именно това е противоречието, разясни Ангелов. Това направиха и Германия, Ирландия, Испания, Австрия, Холандия, Гърция, припомни той. Изключение направи Кипър, където беше обявена банкова ваканция.

Специален закон за КТБ ще ни трябва, ако ще се спасяват всички депозити, ако държавата реши да покрие само гарантираните – такъв вече имаме, каза още икономистът.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: икономистбанкаКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
26
 
! Отговори
gtf преди 9 години
Вижда се ясно - най-голямият обир след 89-та, *** алчни ненаяли се...вместо да се развива икономиката- гледат как да я разбият. Що за *** алчна тиква може да си, че да направиш подобно нещо. Не се научиха за толкова години, че като има бизнес, производство и свежи пари ще има и за крадене ( дори много повече) , и няма да личи толкова.
11
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е работа на ЦРУ , банка с добър рейтинг , уж всичко е ОК и взе та фалира.300 човека Шпиони на ЦРУ в БНБ и парламента направиха атентат срещу финансовата система.
10
0
 
16
 
! Отговори
Точно така е? преди 9 години
До цацаров ако наистина си г.прокурор на РБ,а не слуга на болшевико-анадолската мафия ето ти следа;Неслучайно днес всички са толкова разтревожени и единственият виновник изглежда Цветан Василев, който не е изнесъл чували с пари, но е изнесъл много документи, кредитни архиви и разписки на властимащите мъже, от които днес много хора преглъщат и се чудят как да отиграват и затова се объркват, смята бившият приближен на Ахмед Доган.
9
0
 
45
 
! Отговори
Анти-мутра преди 9 години
Доган чрез Делян иска да открадне мнооооооого тлъст пай от българската икономика, чрез кражбата на КТБ.Това не е кражба на пари от банка, това престъпление е правилно да се нарече кражба на цяла банка и свързаните с нея фирми. Иначе сега за Цветан Василев ще научаваме невероятни небивалици...
8
0
 
20
 
! Отговори
66666666666 преди 9 години
ама азбучно правило е ,когато имаш повече пари ,да ги разпределиш в няколко банки....сега лакомниците над 100 хил. евро да си плащат за тарикатлъка...никой не им е виновен...такъв е животът...да са мислели...има правила,които трябва да се спазват и рискове,които са личен избор.От това задкулисие,безнаказано мошеничество и анархия сме на този хал...последни по доходи и пенсии в Европа.
7
0
 
22
 
! Отговори
БГ Реалност :( ! преди 9 години
........ Бас ловя , че ще си останат само празните и високопарни приказки по медиите....... и накрая....... за кой ли път........... НЯМА ДА ИМА ВИНОВНИ! НЯМА ДА ИМА И ОСЪДЕНИ!........ А доста хора просто ще "изгорят" с парите си! А след някоя и друга година - същите тези "изчезнали" ;) 3 милиарда ще се "върнат" в Абсурдистан под формата "ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ" ;).... както и в КАСИТЕ НА МАФИОТСКИТЕ СТРУКТУРИ , НАРЕЧЕНИ "ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ".... ВИЖТЕ САМО КАК СЕ КРАДАТ 3 МЛРД. И СИ ПАСЕТЕ ТРЕВАТА! :(
6
3
 
16
 
! Отговори
БГ Реалност :( ! преди 9 години
.... Каква "ЗАЩИТА"? Какви "депозити" , бе , хора? В място , като нашето.......... където МАФИЯТА , си има цяла Държава............ за какво изобщо може да става дума ?!?! Явно "НОМЕРАТА" отпреди 20 години с Първа Частна Банка и после още няколко Мафиотски структури , наречени "БАНКИ" все още минава.... и все още има хиляди балъци , които се хващат!!! Тогава какво говорим изобщо повече?... Искате ли да хванем бас - че и тук.... както навремето.... НЯМА ДА ИМА ВИНОВНИ И ОСЪДЕНИ? САМО ПРАЗНИ ДУМИ!
5
4
 
15
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
длъжни сме да припомним на икономиста на фондация Отровено общество, че българското банково законодателство е доста по рестриктивно от това в ЕС, да напомним също че и при техния банков надзор изпушиха много банки така и този е фект е със много неясноти.Молим всички т.нар. експерти да спрете да бълвате глупост след глупост.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
милионерите и политическите лидери хванаха да бягат от тука - смятайте кво ни чака....
3
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** окрадоха де що има. И се крият. Къде е оня мумифициран *** бисеров? А на мама праситу? А мустаки? А хидроинджинер резняков? А оная кифла сергей и мъжът й моника? Избегалеви? А киборготски? И други и други...
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои обрали банката а сега държавата да им даде парите пак ХАЙДЕ СТИГА ВЕЧЕ
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе нещо като гледам "ограниченията в закона за кредитните институции" , които не позволяваха на гражданите да пишат коментари под статиите свързани с тва фиаско са отпаднали за Днес.бг ......