Контрасанкциите на Русия показват морален вакуум

Не само "разглезените московчани" ще пострадат, пише Гардиън
Обновена: 8 авг 2014 14:07 | 8 авг 2014 09:31,
271
Контрасанкциите на Русия показват морален вакуум
Снимка: Reuters

Обявените от Москва ответни санкции демонстрират моралния вакуум, в който действа руската външна политика. В реалния свят тези най-нови контрамерки са много рискована маневра от руска страна, посочва в. "Индипендънт" във връзка с огласената вчера от руския президент забрана за внос на хранителни продукти от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.

Западът наложи санкции на Русия заради широк консенсус, че Москва е нарушила принципите на международното право, анексирайки приблизително 5 процента от украинската суверенна територия - Крим, и че упорито се опитва да дестабилизира Украйна, подпомагайки проруските бунтовници.

Руските контрасанкции за сметка на това не са в резултат на нарушаване на цивилизовани норми, а санкции заради самите санкции. Те нямат разумна, нито пък нравствена същина и това се случва не за пръв път, отбелязва вестникът. Забраната за внос на храни от Запада е класически случай на ситуация, в която си готов да пострадаш, само и само да накажеш друг. Ако имате обременена от съветско време боксуваща икономика и работна сила в упадък, не е добра идея да въвеждате протекционистки мерки.

Проблемът за Запада обаче не е какъв ще е ефектът от руските санкции, а фактът, че Русия не е в състояние за понесе финансова цена, която налага сама на себе си. Това говори, че Кремъл не действа рационално, което на свой ред прави предвиждането на бъдещите му действия много по-трудно, заключава "Индипендънт".

Сходно виждане, че от руското хранително ембарго ще пострада и самата Русия, излага и в. "Файненшъл таймс". Макар най-новият ход на г-н Путин да смая западните столици, използването от Москва на земеделски продукти като оръжие едва ли е нова тактика. Русия наложи ограничения за продажбите на грузински и молдовски продукти, а напоследък забрани вноса на полски ябълки. Сега обаче рестрикциите са с много по-голям мащаб.

Русия е най-големият чужд пазар за европейски плодове и зеленчуци - на стойност 2 милиарда евро годишно - и вторият по-големина пазар на САЩ за пилешки продукти. Руското ембарго няма да засегне само американските и европейските производители, а и руските потребители. В краткосрочен план забраната може да доведе до покачване на цените и недостиг на продукти, което ще се отрази на по-бедните руснаци; те харчат основната част от доходите си за храна.

Негативният ефект може да е и по-сериозен - евентуална инфлация може да дестабилизира рублата, предупреждава "Файненшъл таймс". Президентът Путин рискува популярността си в родината. Способността на руските медии да представят спада в стандарта на живота като резултат от агресията на Запада не е безгранична, при положение че Москва е наложила търговска забрана, допълва всекидневникът.

Празните рафтове в руските магазини няма да засегнат само любителите на сирена в Москва. Някои приемат взаимно налаганите санкции на шега, но търговските войни са опасни, а последиците ще са значителни и трайни, пише в. "Гардиън". Това, че вече не мога да угодя на детето си, купувайки му любимото сирене, е толкова пренебрежимо на фона на онова, което преживяват хората в Източна Украйна, че даже ми е неудобно да го коментирам. То обаче е полезно напомняне, че продължаващата безизходица между Запада и Русия в борбата за влияние върху Украйна няма да има някакъв абстрактен ефект, посочва авторката Наталия Антонова.

Повишаването на цените и инфлацията вече са реална заплаха за всеки човек в Русия, а не само за "разглезените московчани", развили вкус към италиански деликатеси, отбелязва тя и подчертава, че икономически и политически нестабилна Русия няма да е нещо лошо само за руснаците.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
28
 
! Отговори
Крим преди 9 години
Няма нужда да се притеснявате за Русия, господа! Тя е в състояние да преодолее всички трудности, наистина. Какво се случва сега, ще направи Русия по-силна. Тя добре знае, където приятели и където враговете, и взема това предвид в икономическите си политики. Руската не е отмъстителен, обаче винаги се помни и доброто, и злото.
151
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно се чуда - 3500+ фирми в ръшата се занимават с внос от ЕС, САЩ и Канада - дали няма да обявят фалит?
150
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До УрунгелАми защото Русия не пуска кой да е на своя територия, има доста строги визови изисквания. И е права.
149
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно: след като със западните санкции и с руските ответни такива за Русия ще стане "ама страшно лошо" защо "Гардиън" и други подобни опищяват орталъка? От любов и грижа за редовия руснак? Или от настъпени техни интереси?Много интересно...
148
3
 
11
 
! Отговори
ПЕРСПЕКТИВА ИМА преди 9 години
До Урунгел Не заправяй че резерва на Русия е към 450млр. долара, с малка част от тези пари ако потпомогне техните производители ще могат да увеличат своя капацитет! Тав че ЕС имат по силна маркенигова стратегия във всички области и агресивна търговска политика от накои страни, не означава че няма кой да им продаде на Руснаците произвотството си.С 5% процента по скъпо да им продават продукцията, държавите които не са в техният списък ще се избият да им продадат стоката, за сметка на Европа
147
4
 
25
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Половин година западните медии погребват Русия!Прочетохме какви ли не апокалиптични сценарии,но....не стана.Разбира се,че ще пострада Русия,даже много!Въпросът е дали се заслужава,т.е. дали ще постигне целите си?До тук 50% е така-върна си Крим!Ако успее да създаде в И.Украйна буферна зона,процентите стават 80!Не е зле!А принципът,че може да пострадаш,но ще накажеш противника е основен при военните действия!За който не е разбрал-войната си върви и ескалира!И не Русия я започна,а САЩ!
146
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Урунгела съвсем честно си признава, че е урунгел. То бива тъпотия, но поне да не пише тук там, че унижава нацията.Руснаците са си направили сметката какво трябва да правят, а гейчетата взеха да реват щото не им изнася да ги прецакват.
145
2
 
20
 
! Отговори
До Урунгел(150) преди 9 години
Кадафии, Садам, Мубарак и кой знае още колко приключиха така защото имаха намерение да продават петрол в друга валута освен долари. С цел внос на демокрация от великата такава в момента в държавите им се водят войни а властта е взета от ислямисти. Колко странно нали?Руснаците не са кой знае какво но и ЕС и американците не са цвете за мирисане. Имаше скоро статистика от 76 военни конфликта по света щатите са замесени в 64 от тях. Дано меренето на ... да не стигне до там някой да увеличи бройката
144
28
 
4
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
Добре бе, червени мозъци промити... Като толкова харесвате Русия, защо сте още тук? Нарамвайте дисагите и заминавайте към светлото бъдеще...Ама гроздето май е кисело?!
143
4
 
28
 
! Отговори
123 преди 9 години
"Контрасанкциите на Русия показват морален вакуум"А напъните на платената бездарна българска журналистика показват интелектуален и морален такъв!Не го играйте нискобюджетни адвокати и клакьори на Нато и еврогъзовците, а представяйте новините обективно, като предоставите на потребителя им равнопоставено и двете гледни точки. Едностранчивият ви подход е изключително елементарен- зариване на медийното пространство с еднотипни факти и оценки за тях, преписвани от един единствен източник- САЩ.
142
12
 
1
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
174Никой не се плаши от високи разходи /дългове/, а от ниски приходи...Основен принцип в икономиката славянино...:D
141
2
 
27
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
А санкциите на ЕС под натиска на САЩ показаха умствен вакум.p.s. а запада да дава уроци по морал е меко казано извратено.
140
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 170 от славянинЯ сега постни и класацията на дълговете на въпросните страни!-------------------------------+100
139
18
 
1
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
172...... и петък като се нажулиш като руски обущар, ставаш най-велик на света ... :D
138
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западняци, раберете, вашият морал не е наш морал!
137
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БВП НА СТРАНИТЕ:САЩ-14,5 ТРИЛИОНАЕС-14,4 ТРИЛИОНАРусия-2,1 трилионаКитай-8,9Германия-3,5Италия-2,07ЮЖНА Африка-1,97......................................данните са за 2013 г.
136
6
 
16
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Санкции срещу Русия ?!? Че то е като да пикаеш срещу хеликоптер.
135
18
 
2
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
163Ако са могли да си произведат това което им трябва, защо не са го направили до сега?Ако им е било по евтино да внасят зеленчук от Азия, за чий не са го внасяли до сега?75% парите си Русия пролучава от износ на нефт и газ15% от оръжейната индустрия10% другиДостатъчно не само British Petrolium да престанат да предоставят технологии за добив на Русия, и на другаря Путин ще му пусне патката вряла вода
134
3
 
11
 
! Отговори
Захариева-чифутка преди 9 години
Още от заглавието се подразбира глупост.
133
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ и ЕС трябва добре да знаят, че санкции се налагат само чрез системата на ООН.Кога внесоха тези санкции за разглеждане, че не се сещам? Затова сега Путин няма да спазва ангажиментите си по санкциите срещу Иран и ще развива търговия с тях.