Контрасанкциите на Русия показват морален вакуум

Не само "разглезените московчани" ще пострадат, пише Гардиън
Обновена: 8 авг 2014 14:07 | 8 авг 2014 09:31,
271
Контрасанкциите на Русия показват морален вакуум
Снимка: Reuters

Обявените от Москва ответни санкции демонстрират моралния вакуум, в който действа руската външна политика. В реалния свят тези най-нови контрамерки са много рискована маневра от руска страна, посочва в. "Индипендънт" във връзка с огласената вчера от руския президент забрана за внос на хранителни продукти от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.

Западът наложи санкции на Русия заради широк консенсус, че Москва е нарушила принципите на международното право, анексирайки приблизително 5 процента от украинската суверенна територия - Крим, и че упорито се опитва да дестабилизира Украйна, подпомагайки проруските бунтовници.

Руските контрасанкции за сметка на това не са в резултат на нарушаване на цивилизовани норми, а санкции заради самите санкции. Те нямат разумна, нито пък нравствена същина и това се случва не за пръв път, отбелязва вестникът. Забраната за внос на храни от Запада е класически случай на ситуация, в която си готов да пострадаш, само и само да накажеш друг. Ако имате обременена от съветско време боксуваща икономика и работна сила в упадък, не е добра идея да въвеждате протекционистки мерки.

Проблемът за Запада обаче не е какъв ще е ефектът от руските санкции, а фактът, че Русия не е в състояние за понесе финансова цена, която налага сама на себе си. Това говори, че Кремъл не действа рационално, което на свой ред прави предвиждането на бъдещите му действия много по-трудно, заключава "Индипендънт".

Сходно виждане, че от руското хранително ембарго ще пострада и самата Русия, излага и в. "Файненшъл таймс". Макар най-новият ход на г-н Путин да смая западните столици, използването от Москва на земеделски продукти като оръжие едва ли е нова тактика. Русия наложи ограничения за продажбите на грузински и молдовски продукти, а напоследък забрани вноса на полски ябълки. Сега обаче рестрикциите са с много по-голям мащаб.

Русия е най-големият чужд пазар за европейски плодове и зеленчуци - на стойност 2 милиарда евро годишно - и вторият по-големина пазар на САЩ за пилешки продукти. Руското ембарго няма да засегне само американските и европейските производители, а и руските потребители. В краткосрочен план забраната може да доведе до покачване на цените и недостиг на продукти, което ще се отрази на по-бедните руснаци; те харчат основната част от доходите си за храна.

Негативният ефект може да е и по-сериозен - евентуална инфлация може да дестабилизира рублата, предупреждава "Файненшъл таймс". Президентът Путин рискува популярността си в родината. Способността на руските медии да представят спада в стандарта на живота като резултат от агресията на Запада не е безгранична, при положение че Москва е наложила търговска забрана, допълва всекидневникът.

Празните рафтове в руските магазини няма да засегнат само любителите на сирена в Москва. Някои приемат взаимно налаганите санкции на шега, но търговските войни са опасни, а последиците ще са значителни и трайни, пише в. "Гардиън". Това, че вече не мога да угодя на детето си, купувайки му любимото сирене, е толкова пренебрежимо на фона на онова, което преживяват хората в Източна Украйна, че даже ми е неудобно да го коментирам. То обаче е полезно напомняне, че продължаващата безизходица между Запада и Русия в борбата за влияние върху Украйна няма да има някакъв абстрактен ефект, посочва авторката Наталия Антонова.

Повишаването на цените и инфлацията вече са реална заплаха за всеки човек в Русия, а не само за "разглезените московчани", развили вкус към италиански деликатеси, отбелязва тя и подчертава, че икономически и политически нестабилна Русия няма да е нещо лошо само за руснаците.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
23
 
! Отговори
555 преди 9 години
Просто САЩ трябва да престанат да се правят на ментори на целия свят. Времето им изтича, пътят им е на ***. А за санкциите на Русия - да не плачат на чужд гроб, от тях Русия няма да загуби нищо, само ще се пренасочи към други доставчици. Време е целия свят да дазбере, че САЩ ги влачат към дъното.
131
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега руснаците ще внасят свинска шунка от Иран и стриди от Беларус.Ябълки ще има -от Чукотка-започнали да засаждат градини.
130
5
 
17
 
! Отговори
ПЕРСПЕКТИВИ ИМА преди 9 години
Какво дестабилизиране, какви пет лева! Точно пазара на хранителни продекти е най лесно преодолим, почти всяка държава има силна хранителновкусова и селскостопанска продукция, заради това лесно ще намерят кой да им вземе парите, все пак те ще купуват, а търговците са в изобилие, пък и руските производители сега ще трябва да си увеличат произвотството, което ще е добре дошло.По този начин до две години ще забравят че някога са внасяли ГМО от ЕС и САЩ.
129
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западът наложи санкции на Русия заради широк консенсус-----------Дрън, дрън, дрън - бла, бла, бла от Гардиън.За какъв "морал" говорят тези наглеци?!?За какъв консенсус?Шимпанзето - миротворец диктува някакви глупости от САЩ, неговите послушковци - веднага застават на задни лапки и почват да скимтят в такст с подадените от шимпанзето сигнали. И това било морално и правилно?Колко са нагли двуличниците...Когато те налагат санкции всичко е ОК, ако някой на тях им наложи - не е морално...
128
22
 
9
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
Я кажете русофили, любимата ви Русия има ли поне един съюзник в цял свят???Путин голям го вади ама мек...БВП на Русия е равен на този на Великобритания, а ако се раздели на глава от населението се равнява на този на Харватска...Къде сте тръгнали боси през лука другарки и другари, да ми хвалите Русия???
127
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 157,льольо, нали вече го спряхме по заповед на щуката.
126
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
спираш строежа на южен поток и замръзваш изпълнявайки американски заповеди:)))) или забрави кво беше зимата като спряха газа??
125
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рубладжиите говорят за слагачество.Та какви по големи слагачи от вас бе ***?
124
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като ни бойкотират нашите стоки за какъв ЮЖЕН ПОТОК говорим?Ако имаме поне малко достойнство трябва да се каже на империята:Спирате ни износа към вас,спираме ви строежа на южен поток.
123
13
 
4
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
153Нали?! :DАз обаче ако реша, може и ника и снимката да си сменя. Докато за промитите червени мозъци оправия няма...
122
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На пръв поглед изказванията на тея западни медии изглеждат така като че ли някой им е отворил черепа, извадил им е мозъка и се е *** вътре. Но цялата работа е в това че те пишат това за което им се плаща(както впрочем и днес.бг) така че нищо не се е изменило на запад, както са се опитвали да подчинят Русия с мръсни и долни методи таки и продължават. Добре че руснаците най-накрая разбраха че с такива престъпници трябва да се постъпва така както те самите постъпват с Русия и останалите страни!
121
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А като става дума за Кадафи, сега либийците плачат за него. Либия вече е новия Ирак благодарение на САЩ и ЕС
120
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До УрунгелСЪВСЕМ ВЯРНО СИ СЕ НАРЕКЪЛ УРУНГЕЛ
119
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин подражава на кадафи
118
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тези зарзаватчийски санкции братушките много се изложиха. По-добре беше да врътна кранчето на природния газ или да спрат да поддържат руските атомни реактори в ЕС.
117
24
 
8
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
148Накрая и Путин ще приключи като Кадафи...
116
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като кажеш на рубладжиите истината, очаквай да те засипят с фекалии
115
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин и кадафи свалят граждански самолети и налагат санкции на сащ
114
11
 
6
 
! Отговори
Урунгел преди 9 години
до 145... като почнат да им плащат в рубли ще ги питам...:D
113
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До УрунгелТо не е до промиване - на позитано може би плащат добре.