КТБ официално пропусна финалното плащане по облигациите си

Ройтерс: Вероятността облигационерите да заведат дело срещу държавата се увеличава
Обновена: 12 авг 2014 14:16 | 12 авг 2014 12:21,
29
КТБ официално пропусна финалното плащане по облигациите си
Снимка: Архив Reuters

Корпоративна търговска банка АД (КТБ) не е направила финалното плащане по деноминираната в долари облигационна емисия, чийто падеж настъпи на 8 август (петък). Случилото се увеличава вероятността облигационерите да заведат съдебно дело срещу държавата, споделят пред Ройтерс два анонимни източника, притежаващи от ценните книжа.

Миналия месец информационната агенция съобщи, че група облигационери, измежду които американски и европейски хедж фондове и финансови институции, са сформирали кредитен комитет и са наели съдебно представителство в България в случай, че правителството обяви КТБ в несъстоятелност.

„На 8 август, петък, КТБ, която е под цялостен контрол на Българската народна банка, пропусна финалното плащане по облигациите си, след като през юли не направи плащане по купона“, споделят пред Ройтерс неколцина притежатели на облигации на КТБ.

Заради пропуснатото през юли плащане рейтинговата агенция Moody's свали инвестиционната оценка на облигациите за 150 млн. долара до Са от В3.

„Имайки предвид липсата на всякакъв вид съществена комуникация от страна на правителството, облигационерите ще използват правни средства срещу държавата и банката. Българските политици не само че рискуват да попаднат в една продължителна и скъпа правна битка, но рискуват и трайно увреждане на репутацията на страната като инвестиционна дестинация в ЕС“, заявяват инвеститорите в ценни книжа на КТБ.

„Плащането на падежа в петък не се осъществи“, коментира пред Ройтерс представител на лондонски хедж фонд. „Има 7-дневен гратисен период. В момента изясняваме правните възможности.“

Вчера стотици граждани с депозити в КТБ протестираха пред БНБ. Те настояват за достъп до сметките си в следващите дни. Под условията на специалния надзор над кредитора влоговете са замразени, като в българското законодателство няма възможност за междинен частичен достъп до депозитите в КТБ.

Това посочват служебният министър на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров в съвместно писмо до генералния директор на дирекция „Вътрешен пазар и услуги” в Европейската комисия Джонатан Фол, изпратено вчера. В него те пишат още, че такава възможност не може да бъде осигурена „без съответни законови промени“. Според тях това може да се случи най-рано след 5 октомври, за когато са насрочени предсрочните парламентарни избори, тъй като служебният кабинет не може да приеме подобни законови изменения.

В писмото управителят на БНБ и финансовият министър посочват още, че съгласно българските закони гарантираните до 100 000 евро депозити могат да бъдат изплатени само ако КТБ бъде обявена в несъстоятелност. Освен това според тях частичното изплащане на влоговете може да застраши опитите за спасяването на финансовата институция, пише още Ройтерс.

Заради кризата миналата седмица БНБ поиска от Международния валутен фонд да извърши подробен преглед на състоянието на българския финансов сектор.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Засегнат преди 9 години
Накратко забавянето на решението не води до подобрение. Според мен дребните вложители също не искат фалит, но не са наясно дали има такава възможност или нещата се бавят за да ги изработят и тях и да им набутат за част от средтвата така наречените "АКЦИИ" или по-общо "ЦЕННИ КНИЖА" , които за дребния вложител с голяма вероятност се асоциират с "ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ". Затова беше правилно предупреждението на ЕК да не се пипат парите до 196 хиляди и , че ще следи това да се изпълнява.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иска ми се наистина съда в Люксембург да не си затваря очите и да поправи голямата лъжа , която задушава обществото и икономиката на държавата.
26
0
 
0
 
! Отговори
Supporter преди 9 години
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯwww zasedatel com
25
0
 
0
 
! Отговори
Support преди 9 години
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯzasedatel
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zaglavieto e PODVEZDASHTO: *** ne e vinovna, che transferite sa spreni ot BNB.*** ima DOATATACHNO GOLJAMA LIKVIDNOST.
23
0
 
1
 
! Отговори
Vlozitel Emigrant преди 9 години
Edna shepa PRESTAPNICI si igrajat s DESETKI HILJADI CHESTNI DEPOSANTI.Ste im tarsim smetka chrez Mezdunaroden Sad.DA SE OBEDINIM !KTBalive + Drugata Bulgaria + Vezdi &Co.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"пеевизацията" е всъщност диагноза на българския управленски модел
21
0
 
4
 
! Отговори
M7 преди 9 години
Моето мнение:По-рано от 1 януари 2015 не се и надявайте за парите си. Банката вече е фалирала, било нарочно или не.Това няма значение. Никой нормален човек не би тръгнал да инвестира и спасява КТБ в една мафиотска държава. Тук законите са невалидни за големите риби.Дано поне до тогава непадне и Валутният борд.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
17, и защото не беше в неплатежоспособност затова поискаха квестори, затова я затвориха, затова сега не я отварят, затова ще я отворят във възможно най-крайния срок - защото всичко с нея беше наред. Когато в бизнеса нямаш пари да се разплащаш термина е неплатежоспособност, след това следва и фалита което е близко до акъла. Ние сме все още демократична страна и само в мечтите на некадърника Искров може да има цензура върху банките такава каквато няма в никоя друга област.
19
0
 
1
 
! Отговори
dimitur kondev преди 9 години
а ще пропуснат и плащанията към клиентите и вложителите, после ще пропуснат и активите на КТБ и Креди Агрикол България, изобщо както се отбелязва в отвореното писмо до Президента, публикувано на 02.08.2014 от КРОСС, ще пропуснат изобщо закона . И то на всяка цена!
18
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 9 години
РАЗБРАХ, ЧЕ КТБ Е ЗАДЕЛЯЛА САМО 2%, а останалите по 17% ЗА ПРОВИЗИИ-КАК БНБ ГО Е ДОПУСНАЛА!КЪДЕ СА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ НА КРЕДИТИТЕ В КТБ!В МОМЕНТА ИМА ДВЕ ГРУПИ ВЛОЖИТЕЛИ В КТБ-ЕДНИТЕ ИМАТ С ДЕПОЗИТИ ДО 100Х.ЕВРО И ИСКАТ БАНКАТА ДА СЕ ЛИКВИДИРА, А ОСТАНАЛИТЕ, С МИЛИОНИТЕ-ДА ПРОДЪЛЖИ ДА РАБОТИ , ЗА ДА СИ ИЗТЕГЛЯТ ЦЕЛИТЕ ДЕПОЗИТИ!
17
0
 
7
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до 17-тиДа, и като се окаже, че банката си е състоятелна, всички ще осъдят държавата, заради неграмотното управление на БНБ.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази банка нито е в неплатежоспособност, нито е обявена в несъстоятелност. По долу споменаващите тези думички май ще се наредят до искров, дебелака и цацаров.
15
2
 
1
 
! Отговори
gtf преди 9 години
И все пак държавата гарантира депозити - не акции и дялово участие. При обявяване на фирма в несъстоятелност активите се разпределят м-у кредиторите ( в случая хора/фирми депозирали пари там). Мисля, че облигациите не са дялово участие, би трябвало да бъдат разглеждани, като обикновен депозит т.е. да са гарантирани до 100 хил. лв. По закон чакат всички, докато приключи процедурата. Все пак не съм юрист, ако бъркам, моля да ме поправи някой. :)
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как да няма комуникация. Ето я : няма да отвори скоро, евентуално септемрви или чак декември, камоли да плаща някакви си облигации. Кое не разбират тези чужденци-***? Те пари за обещетяване на депозантите до 100 000 евро едвам ще намерят с над 1 млрд. заем, какво остава за другото? В съда се призовават заинтересованите страни а правителството не е такава. То има интереса да спести парите на данъкоплатците, не да обещетява чужденци-милионери, които са били глупави да инвестират в КТБ.
13
1
 
3
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Помня горе-долу обръщението на шефа на КТБ, но да приемем, че го помня грешно.Обясни, моля те накратко какво искаш да кажеш и конкретно:Какви са претенциите на "облигационерите", с какво сме им виновни и имат ли законова почва за искове към България?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези облигационери наистина си мислят че плашат някакви аборигени. Те имат бизнес отношения с КТБ, която пожела сама квестори и беше затворена от БНБ поради неплатежоспособност. Защо тогава се разправят с правителството и искат да го съдят? То се знае, опитват се да го страхуват, за да им плати понеже КТБ няма пари, само че и правителството не е цъфнало и вързало. Защо да може да се губят пари от облигации от държави (Гърция), а КТБ да е нещо неприкосновенно? Искам да видя съда как ще им се смее
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забавянето от БНБ на ликвидацията на КТБ води допълнителни загуби на държавата.
10
2
 
2
 
! Отговори
До Nox преди 9 години
Явно изобщо не знаеш какво публикуваха за КТБ и пишеш теоретични неща, които звучат много правилно, но в конкретния случай никаква работа не вършат.
9
2
 
14
 
! Отговори
Nox преди 9 години
По мое скромно разбиране нещата са така:или shareholder-ите да си изплатят задълженията и да задържат дяловете си;или държавата да изплати дълговете и да национализира банката, като shareholder-ите губят дяловете си.Едното или другото. В иситинския капитализъм като фалираш си фалирал и риска си е за твоя сметка.Оставам с впечатление, че хората с дялове в КТБ искат да рискуват и като печелят да си прибират печалбата, а като загубят държавата и обикновените хора да им поемат задълженията...