Погребението на Тито минало без тялото на Тито

В ковчега имаше само пясък, твърди бивш шеф на Държавна сигурност
Обновена: 13 окт 2014 14:35 | 13 окт 2014 14:05, Елка Василева
18
Погребението на Тито минало без тялото на Тито
Гробът на Тито в т.нар. Къща на цветята. Снимка: Reuters

Дори погребението на югославския лидер Йосип Броз Тито на 8 май 1980 година, който умира на 4 май същата година, не минава без измама от страна на Службата за държавна сигурност, пише „Вечерне новости“.

Когато Тито почина, някои членове на Председателството на Югославия, преди всичко Стеван Доронски и Стане Доланц, са искали да го балсамират и да го сложат в мавзолей като този на Ленин на Червения площад, разказва Огнен Джорджевич, който е работил 40 години в органите по сигурността и е бил началник на Държавна сигурност.

Тялото на Тито обаче било пълно с различни лекарства и медикаменти и то много бързо започнало да се разлага и да издава неприятна миризма, обяснява Джорджевич.

Така поради медицински и хигиенични причини членовете на колективния висш ръководен орган на Югославия Доланц, Микулич и Доронски решили да направят погребението без тялото на Тито. В ковчега, който беше изложен в сградата на Съюзната Скупщина, е имало пясък, разкрива Джорджевич.

Причината за такова погребение според някои са и съществуващите опасения за евентуална диверсия от страна на емигранти. Твърди се, че зад това решение всъщност е стоял вътрешният министър Стане Доланц, който се е канел да наследи Тито.

Никой нищо не е знаел за това освен Стеван Доронски, Стане Доланц и хората от най-близкото обкръжение на Тито. Това беше последната измама на Тито, заключава сръбският вестник.

Йосип Броз Тито е погребан в бившата зимна градина на своята резиденция в Белград – т.нар. Къща на цветята. Тъй като обаче телевизията, която до този момент предавала церемонията по погребението на живо, не излъчила момента на спускането на ковчега, са се породили съмнения дали Тито наистина е погребан там.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
ZABOBOL преди 9 години
Ot bezBOJNICI komunisti-tolkova i tova.
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Васил Иванов КунчевАми преди да си се борил трябвало е да опознаеш добре хората и народа за които се бориш ! Кой ти е виновен щом си бил наивен и лекомислен ?!
7
1
 
7
 
! Отговори
СЪРБИЯ ДО ТОКИО преди 9 години
ТУКА ИДВАТ СИЧКИ ВОДАЧИ НА СВЕТА - -ДЖИМИ КААРТЪРР, МАРГААРЕТ ТАЧЪР, ЛЕОНИД БРЕЖННЕВ, ДЪН СЯОПИН, ВОДАЧА НА ИНДОНЕЗИСКААТА КОМ.ПАРТЯ, НА ЗАИРСКАТА, НА ЕГИПЕТС--ГАМАЛ НАСЪР, И НАИ-ЯКОТО--САДДАМ ХЮСЕИН СЕ ВИЖДА СЪЩО КАК ПОКЛААНЯ НАА КОВЧЕГА --ВОЖДА НА БААС В ИРАК. ХАФЕС АССАД--БАЩАТА НА БАШАР АССАД..И МНОГО, МНОГО МНОГО ДРУГИ..ФИДЕЛ КАСТРО СЪЩО !!
6
5
 
14
 
! Отговори
Васил Иванов Кунчев преди 9 години
Мене пък никой не пожела да ме погребе ! Нямам гроб ! Така българите ми се отблагодариха за святото дело с саможертвите ми за българският народ ! Сега съжалявам !
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трупът на много грешните хора бързо се разлага и мирише ужасно.
4
0
 
13
 
! Отговори
Метил преди 9 години
Да, роден е в Кумровец, на хърватско-словенската граница. Има и работеща къща-музей в момента там.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тито беше останал последния жив от водачите на ком-партии и съпротиви от ВСВ, чийто страни бяха под ботуша на Сталин и инстинктът му за оцеляване придобит в партизанските години му помогна да се усети че тези дето ходят при Сталин да "докладват" не живеят дълго след връщането си
2
1
 
8
 
! Отговори
Старият ексуматор преди 9 години
Може и погребението на Тато минало без тялото на Тато...
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като е починал 4 дни по-рано , от обявената дата - значи е погребан по рано на същото място !Може да съвпада с мястото, където той е пожелал !

Спонсорирани публикации