Европа още се надява "Южен поток" да бъде реанимиран

Руски печат: София беше превърната от Брюксел в основен препъникамък
Обновена: 13 яну 2015 14:06 | 13 яну 2015 08:34, Елка Василева
61
Европа още се надява "Южен поток" да бъде реанимиран
Снимка: Reuters

Европа все още се надява да бъде реанимиран "Южен поток" - проектът за нов газопровод от Русия към Стария свят, пише вестник "Московский комсомолец".

Българският премиер Бойко Борисов се обяви за изграждане на тръбата въпреки пречките от страна на ЕС и решението на руския концерн "Газпром" да се откаже от строежа на газовата магистрала, твърди изданието. София, превърната от Брюксел в основен препъникамък, изгуби вече близо 50 милиона долара и ще изгуби десеторно повече, ако проектът не бъде осъществен, пише вестникът.

Според цитирани от изданието експерти мнението на София може да бъде подкрепено и от други страни, през чиято територия трябваше да мине "Южен поток" - Австрия, Сърбия, Унгария, Италия и дори Германия. Всички те имат нужда от руски газ, а вариантите, предлагани от Брюксел, едва ли ще задоволят потребностите им, се казва в статията.

Още по темата

Европейците търсят начини да върнат всичко на място, пише "Московский комсомолец" и припомня, че утре новият заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за за енергийния съюз, Марош Шефчович смята да посети Русия. Вестникът се пита какво може да предложи Шефчович на Русия с оглед "енергийната криза в Украйна, потенциалната заплаха Киев да краде руския газ за износ и възможния глад за горива в Европа".

"Ако от гледна точка на европейската юрисдикция е невъзможно строежът на "Южен поток" да бъде подновен, Брюксел трябва да преразгледа законите си. Ако ЕС все така държи на собствената си интерпретация, ще се наложи да търси алтернативни източници на горива", заключава руският всекидневник.

Отказът на Русия от "Южен поток" е смятан главно за политическо решение, насочено срещу ЕС - част от играта на санкции между Русия и Запада. В основата му обаче са залегнали икономически причини, се казва в анализ на "Независимая газета".

Енергийната сигурност на ЕС идва от диверсификацията на доставките и европейците нямат интерес да се увеличи делът на руския газ в техния внос. Нещо повече, търсенето на газовия пазар в ЕС намалява (неотдавна спадна на 450 милиарда кубика) и скоро не се очаква да бъде възстановено. Съответно би било нелогично Русия да похарчи 35 милиарда долара за "Южен поток" - прекалено е скъпо, а "Газпром" има други инвестиционни приоритети: разширяване на добива, проекти за разработване на находища и втечняване на газ, строежът на газопровода "Силата на Сибир", който се очаква да струва 55-65 милиарда долара, обяснява всекидневникът.

Решението на Русия да се откаже от "Южен поток" под предлог, че условията от Третия енергиен пакет на ЕС са неизгодни за Москва, е абсолютно логично от икономическа гледна точка – ако това не е политическо послание. От друга страна, "Южен поток" вече изигра своята роля - да забави или дори да блокира осъществяването на конкурентни проекти, най-вече на тръбопровода "Набуко".

От 2007 г. в "Южен поток" бяха инвестирани 4,6 милиарда долара и в крайна сметка той постигна основната цел - главният му противник "Набуко" с проектна мощност 31 милиарда кубика е мъртъв. А газът от юг, алтернативен на руския, ще стигне до европейските пазари едва към 2019-2020 г., след като през Гърция бъдат прекарани в Италия Трансанадолският и Трансадриатическият газопровод, добавя "Независимая газета".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ердоган отсреща вика-Бойко,"Машала"!Ти газопровода дадеза нашата страна.По добре бе Бойко,ти хъб си направи,газопровода Бойкона Турция го остави.Смеят се те там далеко,в изостанал Анадолана българския лъв,оти им се чини дурнода се сменя тръба за хъб. На среща тайна Бойко,по рамото,потупванеполучи,споко,хъб ще има,и газ от ламаринени улуци.
27
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има - европейците, към които се числим и ние...И така ще бъде докато угаждаме на чичо ви самчо, защото йесмените никой не ги уважава.айде давайте минусите
26
0
 
48
 
! Отговори
Историята се повтаря преди 9 години
България винаги е на страната на губещите, защото е твърде инертно управлявана
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До стоян петровмечти...мечти...
24
0
 
36
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Има няколко неоспорими факта:1.През Украйна руски газ след 2020 гарантирано няма да минава. 2.Потреблението в Европа ще продължи да намалява с оглед на упадъка и като икономика и нестабилноста(че и война) в близко бъдеще. 3.Ако има все пак нужда от руски газ-спокойно може да се доставя през Турция.Така че,Ю.Поток е минало,противниците да отварят шампанското,но и да си купят вазелин за турския х.й-всичко вече ще идва оттам!
23
42
 
5
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Евалла Раша, 4 600 000 000 доолара за да пребориш Набуко, евалла!!! Според мен по-големи смешници от руснаците няма, а пък Вие си пише каквото си искате. Евалла Раша, евалла!!!
22
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно подкрепата за Украйна от Е.С.спря...пари не им дават-бяха обещали милярди,сега искат нов газопровод-заобикалящ Украйна........май Брюксел ще направи същото което им казваше Путин.Ама сега дали Путин иска това........май европейците и ния хептен се омазахме в лай.....та
21
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България не е препникамък, това е меко казано джентълменско определение от Русия. Ние сме по-скоро една дупка, която всички заобикалят.
20
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
21. Ще се види !Нямаш чужда и от ток , след 5 години !
19
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, Европа не може без Борисич. Той ще я спаси. Има обаче една малка пречка. Европа много го иска този български юнак, но ... простотията не го дава. Не мога да се начудя кой пише тези масали, че ББ бил за, но все му пречели. Той е един дръвник, избран от чужди служби за рушене на страната. И както се вижда това *** успешно се справя.
18
37
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България няма нужда не само от руски, а въобще няма нужда от газ. Руският газ сами се складираше в Чирен без да се използва.
17
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
16.На това се казва че 2 години се отказваш и Плевнелиев обяви война !И след като Русия сключи договор с Турция и си взе тръбите от Варна ,На Бойко му казаха да се съгласи !
16
1
 
18
 
! Отговори
МАНИЯК преди 9 години
Труп реанимира ли се...
15
3
 
39
 
! Отговори
1 преди 9 години
Да бе, да. Руснаците са маймуни и всеки може да ги разиграва като такива. Те ще си гледат интереса и щом Турция е съгласна, какво им трябва повече?
14
1
 
32
 
! Отговори
Tervel преди 9 години
Българският премиер Бойко Борисов се обяви за изграждане на тръбата въпреки пречките от страна на ЕС и решението на руския концерн "Газпром" да се откаже от строежа на газовата магистрала,Eeeee... na tova kakvo se kazva , ako ne - demagogia.
13
3
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Добре де,ето пак има различни полюси.Просто дайте цифри.Ако имаме + колко ,ако нямаме колко -.За цифрите няма политика.Ама май сме специалисти по всичко,а нямаме познания по материята?
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Елемаг Ти не можеш ли да четеш статията . Там пише сега , колко е спряла да получава Бългатия , заради ЮП. Че още не преминава през България !Сега ще преминава през Турция, Гърция - Италия !
11
4
 
25
 
! Отговори
Срам ме да призная! преди 9 години
Не съм русофил!! Но ЕС и България, не са ли Женски полов орган? "*** ми дойди ми"!
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
koyto neznae da celuva usta sega shte celuva zadnik.
9
16
 
44
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До ЕлемагНяма нужда от цифри, пич !Турция и Гърция нямаше да се натискат да строят "Южен поток", ако не беше печеливш.Това е най-доброто доказателство, че проектът е печеливш и България загуби от спирането на строежа !

Спонсорирани публикации