Балканите са слабото място на Европа

Може ли регионът да е следващото поприще за изява на Путин?
Обновена: 15 яну 2015 14:17 | 15 яну 2015 08:28, Елка Василева
118
Балканите са слабото място на Европа
Снимка: архив, Reuters

Може ли Балканите да се окажат следващото поприще за изява на руския президент Владимир Путин и неговата политика на дестабилизация? Ангела Меркел неотдавна спомена за тази възможност и си струва да я приемем сериозно, пише в статия за в. „Файненшъл таймс“ политологът Иван Кръстев.

Един от следните два сценария може да се разиграе в предстоящата година. Кремъл може да се изтегли от Източна Украйна и да опита да поправи отношенията си със Запада. Или може да опита вместо това да си върне инициативата, увеличавайки  натиска върху европейските лидери и да опита да раздели континента на две.

Очевидно е, че пространството за маневриране на Русия в собствения й регион е доста ограничено. Широкомащабна военна операция в Източна Украйна би означавала тежки човешки загуби и още санкции. Това би погребало и зараждащия се Евразийски икономически съюз, защото съюзниците на Москва - Беларус и Казахстан - дадоха ясно да се разбере, че са твърдо против преначертаване на суверенните граници, отбелязва Кръстев в статията за „Файненшъл таймс“.

Логиката подсказва, че ако Русия иска да увеличи натиска върху Европа, трябва да опита извън територията на бившия Съветски съюз. Това е сценарий, който прави Балканите потенциална гореща точка. Русия със сигурност не си мечтае да привлече Босна и Херцеговина или Албания в своята сфера на влияние и никой на Балканския полуостров не си мечтае  присъединяване към Евразийския съюз. Техният основен търговски  партньор е ЕС и именно там бизнесът търси инвестиции, а бъдещите емигранти - нов дом.

Освен че са в задния двор на ЕС, Балканите са слабото място на брюкселската дипломация. Техните банкови системи са нестабилни. Ако бизнесите с големи депозити и връзки с Русия решат внезапно да изтеглят парите си, резултатът може да бъде повсеместна несъстоятелност и обществени вълнения. Прозападните правителства ще се разклатят. Това е мястото за оказване на натиск, ако Москва иска да накара европейците да се почувстват неудобно, посочва Кръстев.

Но дестабилизиране на Балканите е рискован проект. Русия не може да предложи на тези общества нито работещ икономически модел, нито привлекателен политически. Не може дори да извади много кеш. Отказът от изграждането на газопровода „Южен поток“ намали влиянието на Москва. Руските компании ще бъдат големите губещи от всеки руски опит да бъдат дестабилизирани прозападните правителства на Балканите.

А историята на украинската криза показва, че олигарсите са съюзници, на които не може да се разчита. Те нямат приятели, а само финансови интереси и страхове, допълва политологът в статията за британското издание.
 

 /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ушанките не се отказват - само бой и то много може да ги оправи!
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-плоска манипулация от това заглавие няма накъде, най-големия проблем на балканите е исляма. До вчера европейците бомбардираха Сърбия заедно с ислямистите, а сега станаха шарлита. По-правилното е че Европа е слабото място на Балканите. Но и Европа и Русия искат Балканите да са слаби, в частност България да е слаба.
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами слабо място Балканите са така са ги подредили великите сили и най-вече ингилизите които са били пазители на Османската империя ! Ако не бяха те мюсулманите щяха да бъдат отатък Босфора!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
59.Не е ли късно ? Значи съм прав за потенциален конфликт !Гърците ви мразят още повече !
37
2
 
21
 
! Отговори
Асен преди 9 години
Що за статия е това? Във всяко нещо се търси начин да демонизира Путин и Русия. АКо сме слаби Бълканите, то веднага се разглежда възможността какво лошо Русия би могла да направи. Как не видяхме една статия какво биха направили Щатите ако Русия и ЕС развият прекрасни отношения?Манипулации, това е основното, с което този сайт се занимава.
36
2
 
7
 
! Отговори
кунчо преди 9 години
от кого ще ни спасяват бе, изумруд? от себе си? ако наистина ни ценяха поне минимално, щяха да ни дадат право на собствено развитие. единственото място, което иска от теб да си българин е ЕС. нито сащ, нито русия. която сега те държи отговорен за несъстоялия се поради липса на пари, корупция и примитивизъм, южен поток
35
0
 
3
 
! Отговори
хахахаха смЕх преди 9 години
още комика не е кацнал и почваме с демагогията.....пък олитата сън не спаха,да се докарат на господаря,въртят опашки като уличните кучета,аре стига ве,имайте достойнство,в европа вместо българчета ви наричат йессърчета...а ако тия същите ваште господари,не бяха сринали България до ниво неоколония и територия за секс туризъм,едва ли щеше да има толкова русофили.ДА!
34
1
 
14
 
! Отговори
Ми да... преди 9 години
С тази двулична политика на Е.С. и САЩ.....самите те ни набутват във влиянието на Русия.От тези двойни аршини и от арогантността на Брюксел и Вашингтон,хората се отвратиха-не само българите...а и много европейци....
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да , на Балканите им се налагат да обичат мюсолманите , които са ги клали !Тук е потенциалния конфликт !Как на Балканите мюсолманите са приятели на САЩ, а същите мюсолмани са враг в Сирия и Ирак , Авганистан, .. А ни ги налагат като бежанци в България !С цел каква ???
32
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спасението на България е в ръцете на Русия. Дано за пореден път ни простят грешките и ни извадят от калта.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Балканите са фундамента на Европа. Хора които живеят на Балканите и ги плюят трябва да се преместят другаде.
30
1
 
6
 
! Отговори
за 36 преди 9 години
До АнонименСоломоне, не говори глупости, Балканите са фундамента на Европа.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
35 Та тази мързелива нация и комунизма щеше да и докара сама , добре че бяха англичаните на времето , нищо чудно днес да си докара още по-голямо зло , така че не бързай да ги величаешза евреите ли иде реч на тях англичаните им направиха държава
28
15
 
4
 
! Отговори
болни преди 9 години
Болни хора......като толкова ви харесва Русия защо не отидете там. Никита Михалков ще Ви обясни как се прави патриотичен интернет...виж днешните вестници....но там ще можете единствено да хвалите Путин.........
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакаме ви братушки
26
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИДВАЙ Вова-всички те чакаме.80% от Българите сме с теб...ИДВАЙ.....
25
1
 
15
 
! Отговори
ДАНО и у НАС преди 9 години
се появи партия като СИРИЗА в ГЪРЦИЯ, щото от тези в НС никаква полза няма
24
6
 
26
 
! Отговори
ДАНО, АМА НАДАЛИ преди 9 години
РУСИЯ, ако не ни помогне скоро БЪЛГАРИЯ ще я затрият "ПРИЯТЕЛИТЕ" от ФАШИНГТОН и БРЮКСЕЛ, естествено с помощта на местните БАНДИТИ, дето са превзели властта и икономиката
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Балканите са фундамента на Европа. Това само пълен *** може да го отрече. Всичко е започвало и продължава да започва от тук.
22
2
 
2
 
! Отговори
ЗА 29 преди 9 години
До АнонименХОДИ СИ БЕ, НАПУСКАЙ *** КЪДЕТО ИСКАШ ХАХАХАХААХ ОЩЕ ЛИ СИ ТУК?