Школите на Левски и Литекс - най-продуктивни в България

Пращали най-много юноши в елитни отбори в Европа
Обновена: 24 фев 2015 14:09 | 24 фев 2015 13:44,
14
Школите на Левски и Литекс - най-продуктивни в България
Снимка: архив Булфото

Школите на Левски и Литекс са най-продуктивните в България от клубовете в "А" футболна група. Това показва проучване на швейцарската изследователска група "CIES Football Observatory".

Столичани и ловчалии имат по 25 свои юноши, които играят професионално в елитни отбори от водещите 31 европейски първенства към 1 октомври 2014 година.

В това число попадат футболистите, които са тренирали в отборите поне три сезона на възраст между 15 и 21 години. Левски и Литекс делят 59-ото място в подреждането на Стария континент.

Номер 1 е холандският гранд Аякс със 77 юноши, които играят професионално в елитни състави, следван от Партизан Белград със 74 и Барселона с 57.

Изследваните 31 елитни дивизии са от първенствата на Шотландия, Англия, Норвегия, Швеция, Финландия, Русия, Беларус, Украйна, Полша, Холандия, Белгия, Германия, Франция, Швейцария, Испания, Португалия, Италия, Словения, Хърватия, Австрия, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния, Сърбия, България, Гърция, Турция, Кипър и Израел.

В същото време друго изследване към 1 октомври 2014 година показва, че Литекс е използвал най-много собствени юноши, като 54,2 процента от футболистите от състава са продукт на школата на "оранжевите". Следват Берое с 25,0 процента, Хасково с 24,0 процента, Марек Дупница със 17,4 процента и Левски с 16.7 процента.

Средното ниво за България е 16,3 процента, а лидерите в първенството ЦСКА и Лудогорец единствени не са използвали нито един собствен юноша.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
кравитаковач преди 9 години
Така,като гледам от Витоша по високо нема,от Осъм по длибоко нема и от на Стойчо Младенов мамула за Говедата и Литекс по голему нема.То на черното бяло да викаш не е лесна работа.По лесно е да насилиш говедата 6 пъти.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подуяне същесвтува за да мачка самочуствието на българие. Излагат непрекъснато Апостола, феновете са качулати хулигани, които не знаят кой е Левски и какво е правил за независимостта на българският народ.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КвиГлей си обора, остави чорбарите. Доста по-добре са се представяли от пасящите в подуянските пасбища.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова са продуктивни ,че на Левски им се наложи Домусчиев да им подарява пари за да ги спаси,а на другия бизнесмен ако му спрат кражбите от ддс се е охълцал и той.Та от продуктивност не могат да си продадат продукта и за два лева
8
2
 
4
 
! Отговори
asfsa преди 9 години
чорбата и те пращаха в чужбина едно време ама като имаше кой да им води насила най-добрите играчи в школата и да им бута партийното отборче напред .. ама времената се менят
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 6Да, а какво щеше да стане със семействата им в България? Кой от изброените отбори от тебе взе някой ваш футболист преди 90-година?
6
3
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Искали са трънки. ФАКТ е че няма такъв. Порто, Барселона, Атлетико Мадрид, Ман. Юнайтед, Байерн, Селтик...... те когато искат взимат. Само че взимат истински футболисти от истински отбор. Ти се сещаш кой е.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен1Имаше двама, които ги искаха - Гунди в Бенфика, Интер и Милан и Емо Спасов в Порто, но вашите създатели комунистите начело с Милко Балев не ги пуснаха.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е истина, но също така истина е че за да пуснат един играч да играе в мъжете трябва да си плати независимо добър ли е или не.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо изтрихте написаното? Всичко за Бисер Хаздай е вярно. Левскар съм и знам. Питайте който искате в Левски за пораженията които нанесе на клуба. Сашо Костов щи ви разкаже с подробности.
2
0
 
4
 
! Отговори
Кви преди 9 години
За брат Чорбасариан е нормално да не използват юноши, те малките прасенца не стават вече дори за мезенца.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Пращали най-много юноши в елитни отбори в Европа"Ко речи???Дайте пример за футболист на Левски играл в елитен европейски отбор. Поне един.