Президентът на Чехия хлопна вратите за посланика на САЩ

Жестът е заради коментари за пътуване на Земан в Москва
Обновена: 6 апр 2015 14:14 | 6 апр 2015 09:09, Елка Василева
339
Президентът на Чехия хлопна вратите за посланика на САЩ
Милош Земан. Снимка: архив, Reuters

Чешкият президент Милош Земан каза, че няма да приема в своята официална резиденция посланика на САЩ в Прага Андрю Шапиро след недопустимите според него коментари на дипломата за решението му да присъства в Москва на тържествата по случай победата във Втората световна война, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Вратите на Пражкия замък са затворени за посланик Шапиро", заяви Земан.

"Не мога да си представя чешкият посланик във Вашингтон да дава съвети на американския президент къде да пътува", каза той.

"Няма да позволя на никой посланик да ми казва къде да пътувам в чужбина", заяви Земан.

Президентски говорител каза пред местни медии, че Шапиро все пак може да присъства на обществени събития в Пражкия замък.

Американският посланик заяви наскоро по чешката телевизия, че присъствието на Земан като единствения държавен лидер от Европейския съюз на тържествата в Русия би било недалновидно.

Президентът на Чехия, който има предимно церемониални функции, често се отклонява от общия курс в ЕС във връзка с Украйна и критикува санкциите срещу Русия. Чешкото правителство, което е отговорно за външната политика, обаче напълно се придържа към линията на общността, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
0
 
! Отговори
така е ! преди 9 години
Вярно бе по CNN вярно казаха,че посланика си го преместил в другият крачол!!
210
16
 
1
 
! Отговори
бо преди 9 години
Ами ***! Сега спокойно може да отиде в Сибир да му дадат орден Ленин! Продажници е имало и ще има,... и каква новина е тази....пука му на сайдера на американеца дали ще се види още един активен борец а КГБ....
209
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименУважавай се сам за да те уважават и другите! Браво на чехите! Затова са живели, живеят и ще живеят по-добре от нас. А ние сме като тръстика на вятър. Имаме си и друга приказка: като кокошка из виелица!-----------Не е затова ***, живеят по-добре защото са по-близо до западна европа, затова са живели, живеят и ще живеят по-добре...
208
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До колкото разбирам тоя е като нашия президент-има само декоративни функции в държавата, иначе правителството си поддържа санкциите :)
207
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето това Росене се нарича Президент с главно П. А ти си утка с главно П.
206
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мечтата на всеки комунистически динозавър е да поръкомаха на таковете от мавзолея на мумията.
205
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Чехите не са *** като нас българите."Бих казал, че точната приказка е "чехите са практични".Иначе даже са по-големи *** от нас. И морала им не струва.
204
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То хубаво казвате да се учат нашите, ама ако има за какво.В случай, че просто си имат различно мнение, от гъ*олизците на Русия, тогава няма на какво да се учат. Това само те си знаят. И в Чехия има червени. Никой не се съмнява в противното.
203
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешоСлучайно да си чувал за Пражката пролет?! Или да си ходил в Чехия за да видиш разликата между една централноевропейска държава и ***? Когато български президент или премиер се опълчи на САЩ или Турция, тогава критикувай по-напредналите от нас държави.
202
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bravo nachite da se uchat...
201
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До по заповедзащо
200
4
 
31
 
! Отговори
по заповед преди 9 години
Американският посланик в Прага е искал да заповяда на чешкия президент да не ходи в Москва.
199
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уважавай се сам за да те уважават и другите! Браво на чехите! Затова са живели, живеят и ще живеят по-добре от нас. А ние сме като тръстика на вятър. Имаме си и друга приказка: като кокошка из виелица!
198
6
 
61
 
! Отговори
Евалла! преди 9 години
Браво на пича! Можем само да им дишаме праха на чехите.
197
45
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Тоя чехски комунист ,защо не държеше такъв тон на Брежнев, Хрушчов или Сталин.
196
14
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
До Сура--236;Какви глупости говориш бе? Сталин ни Обяви война и ни окупира на 05.09.1944г. Московската среща беше от 09.до 19.10.1944г.само между Чърчил и Сталин. Чърчил ни подари на Сталин след като Сталин ни беше ОТКРАДНАЛ( ОКУПИРАЛ). Ялтенската конференция беше от 05.02.1945 г. Май ти се правиш на ОТВОРКО. Научи ги тия неща и тогава драскай глупости.
195
4
 
12
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
До eve1 Доста пресилено за днешна Европа , която може би ти харесва защото е кавър версия на Съветския Съюз , само без общонародната собственост върху средствата за производство . Не забравяй и за затворите на ЦРУ в Еврапа , нещо което още не е изчистено и платено от убийците ..........................
194
6
 
53
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
АМИ НАШАТА *** НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ ПРЕЗИДЕНТ ЗАЩО ОТКАЗА ДА ИДЕ В МОСКВА НА 9 МАЙ СЛЕД КАТО НА ПАРАДА НА ПОБЕДАТА ПРЕЗ ЮНИ 1945 ГОДИНА УЧАСТВА ЕДИНСТВЕНИЯ ЧУЖДЕНЕЦ ГЕНЕРАЛ СТОЙЧЕВ, ТОВА ЧУЧУЛО ГЕЙ Е ЗА БЕСЕНЕ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ - *** ВЗЕМИ ПРИМЕР ОТ КОЛЕГАТА СИ ЧЕХ !
193
3
 
24
 
! Отговори
Край преди 9 години
Кое не е вярно че Чехите и Унгарците са достойни народи ле.
192
3
 
43
 
! Отговори
КРАЙ преди 9 години
Който си имаше достойнство през 20 век той си го има и през 21 век. И Унгария и Чехия имаха съпротива срещу съветската им окупация и сега пак не дават да им се натрапват чужди мнения и интереси. България ...

Спонсорирани публикации