Президентът на Чехия хлопна вратите за посланика на САЩ

Жестът е заради коментари за пътуване на Земан в Москва
Обновена: 6 апр 2015 14:14 | 6 апр 2015 09:09, Елка Василева
339
Президентът на Чехия хлопна вратите за посланика на САЩ
Милош Земан. Снимка: архив, Reuters

Чешкият президент Милош Земан каза, че няма да приема в своята официална резиденция посланика на САЩ в Прага Андрю Шапиро след недопустимите според него коментари на дипломата за решението му да присъства в Москва на тържествата по случай победата във Втората световна война, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Вратите на Пражкия замък са затворени за посланик Шапиро", заяви Земан.

"Не мога да си представя чешкият посланик във Вашингтон да дава съвети на американския президент къде да пътува", каза той.

"Няма да позволя на никой посланик да ми казва къде да пътувам в чужбина", заяви Земан.

Президентски говорител каза пред местни медии, че Шапиро все пак може да присъства на обществени събития в Пражкия замък.

Американският посланик заяви наскоро по чешката телевизия, че присъствието на Земан като единствения държавен лидер от Европейския съюз на тържествата в Русия би било недалновидно.

Президентът на Чехия, който има предимно церемониални функции, често се отклонява от общия курс в ЕС във връзка с Украйна и критикува санкциите срещу Русия. Чешкото правителство, което е отговорно за външната политика, обаче напълно се придържа към линията на общността, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
15
 
! Отговори
бат Здравко преди 9 години
До петърЧешките власти издадоха официална забрана за гражданите да хвърлят домати и яйца по преминаващия през страната американски военен конвой, съобщава порталът WSWS. "С изявление по националната телевизия гражданите на страната бяха предупредени за това да не хвърлят домати и яйца по конвоя с американско въоръжение. За неподчинение законодателството предвижда затвор до три години", се казва в съобщението.
170
24
 
1
 
! Отговори
Румен Бл. преди 9 години
През 1945 г. руските войски влизат в Чехословакия, но не за да я освободят, а да я окупират. Първоначално чехите ентусиазирано посрещат червената армия,като си въобразяват че ще бъдат освободени.Нищо подобно не се случва.Сталинската окупация е несравнимо по брутална от немската.В резултат през 1948 чехите въстават,но бунта е потушен свирепо от руската армия.През 1968 чехите опитаха да създадат социализъм с човешко лице,стъпкан от 6000 руски танка.И сега този дърт предател лиже *** на путин.
169
26
 
2
 
! Отговори
петър преди 9 години
Ей, много си ***, бе! Прочети хубаво за чехите и техния президент! Хората там са културни и го чакат да му мине мандата! Просто не му обръщат внимание - разбират, че е взел-дал. Иначе останалите чехи не мислят като него! И е нормално! Трябва да си изкуфял, че да поддържаш агресор, който е влязъл с танкове в столицата ти!
168
1
 
19
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
BRAVO ,CHOVEKA IMA MNENIE ....A NE KATO NA6IQ BIVSH KOMSOMOLSKI SEKRETAR !I NE VIJDAM KAKVO OBSHTO IMA OTBELQZVANETO NA EDNA VELIKA DATA ZA CQLA EVROPA ,NE SAMO ZA RUSIA S UKRAINSKATA KRIZA ?TOVA E EDNA ISTORICHESKA DATA I NISHTO POVE4E ....ZA6O NA6IA "PREZIDENT "SE PRAVI NA INTERESEN ?
167
0
 
16
 
! Отговори
Павел Робъртов 2 преди 9 години
Тези олигархични структури разполагат с много свободни парични потоци с които финансират основната част от кампаниите на конгресмени и президентската кампания. Тези които бъдат избрани са задължени да бранят и следват интересите на тези групи, а не на избирателите. Затова американското правителство прави неща редовно без политическа подкрепа.То служи на лицата назначаващи на държавни позиции. А Третата световна война може да се избегне ако всички европейски държави напуснат НАТО и създадат свое
166
0
 
21
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Историята е за това за да се помни и да не се повтарят отдавна допуснати грешки. Дипломати от държави, които са претърпели съизмерими човешки жертви във ВСВ с България, а и по-малко разрушения нямат право да се обаждат в случая. Като цяло отказа на държавни глави от ЕС да участват в този парад е недалновидност. Защото този парад не е ПУТИН или УКРАЙНА, това е нещо много по-голямо. Склонността да се неглижират грешки от миналото, с цел да се нагласи бъдещето води до ... кутията на Пандора.
165
22
 
3
 
! Отговори
христофор преди 9 години
Тоя туч е направо на заплата при ***! Да го махат чесите и да си оди у Машква.
164
1
 
36
 
! Отговори
Павел Робъртов преди 9 години
Вашингтон използва България за целите си срещу Русия. В същото време българите сме позволили американците да ги управляват като отдавна правителствата ни не служат на народа ни, а на чужди интереси. А САЩ не са демокрация, а са олигархия. Сащ се управляват от няколко мощни икономически групировки с частни интереси.Това са военният сектор/сектора за сигурност, Уолстийт и мегабанките, израелското лоби, агробизнесът(например Монсанто) и добивните индустрии(енергетика, минно дело, дърводобив).
163
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като сравним постъпката на този президент с нашия, който само преди няколко седмици чакаше американския държавен секретар на изтривалката пред вратата на президентството и само дето не му излиза хууубаво подметките за "добре дошъл"... Ако това го беше направил който и да е европейски президент, вече нямаше да е такъв. А ние... ние сме скотове.
162
2
 
30
 
! Отговори
ДА преди 9 години
Ха ха ха , браво, човека има топки...за разлика от нашите, и не се навежда, пак за разлика от нашите, които не могат да се изправят, а са все наведени...!!!!
161
3
 
15
 
! Отговори
бат Здравко преди 9 години
Кво ме интересува 2010г. Важното е че миналата година тавариш Путин одобри закон срещу рекламирането на хомосексаулноста сред подрастващите а на запад почнаха да ги обучават още от детските градини колко е гот да са такива като теб
160
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е това донякъде обяснява защо чехите са на светлинни години от нас по качество на живот, а ние ставаме все по-големи мизерници.
159
3
 
17
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Така се прави! *** нещо да не се объркала, ще я санкционират за поместеното?
158
3
 
2
 
! Отговори
бат Здравко преди 9 години
До АнонименДраги за това си прав но Германия е била най напредналата за онва време нация в света
157
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бат Здравко 2010 се включват 52 хомосексуални спортисти от Русия. Повечето не се познават, тъй като са пределно недоверчиви. "Върнахме се с друго самочувствие и основахме руската спортна федерация на лесбийките, гейовете, би- и транссексуалните LGBT", разказва кънкьорът Констатин Яблоцкий. Оттогава досега са организирани 50 състезания за 900-те членове на федерацията, повечето от които се провеждат в Москва и Санкт Петербург.Ролята на даренията от чужбина
156
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бат Здравко Един от идеолозите на "перестройката" Александър Яковлев, изкарал цялата война на фронта, горчиво споделя в началото на 90-те години: "Воювахме все така "напред, в атака. Ако загинат много хора значи пълководецът е герой. А ако им е съхранил живота значи е страхливец!"
155
2
 
1
 
! Отговори
Живко Тодоров преди 9 години
До Анонименповечето нормални сме ***...а вие ще бъдете само едно черно минало и то съвсем скоро
154
2
 
2
 
! Отговори
чичо Камен преди 9 години
До бат ЗдравкоПропускаш особенно прогресивните напоследък Северна Корея и Ислямска държава.
153
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бат ЗдравкоОзовавайки се в Европа, те виждат жизнен стандарт в пъти по-висок от този в СССР преди войната. Писателят Виктор Астафиев споделя: "Майчице мила Във всеки дом има бетониран двор, кахлена печка, всичко е чисто и прибрано, добитъкът е добре гледан. Има бял хляб, какъвто и в мирно време не сме виждали." Всичко това допълнително озлобява съветските войниците, които крещят на немците, че докато у тях, в колхозите, майките с децата буквално умират от глад, те се тъпчат охолно
152
1
 
16
 
! Отговори
бат Здравко преди 9 години
До АнонименИзперкалите български реститутки,сини талибани и фенове на меко-киткините западняци са побързали да избълват поредната (си) порция змии и гущери по Русия. (Досущ като злата вещица от приказките на братя Грим...) Гаче миризливите дюкяни на алчните им дядовци щяха да бъдат гигантски корпорации ако не беше Красная Армия...

Спонсорирани публикации