Гърция и кредиторите й в свиреп сблъсък

В Атина обаче слънцето пече, таверните са пълни, паника няма
Обновена: 16 апр 2015 14:08 | 16 апр 2015 09:10, Елка Василева
70
Гърция и кредиторите й в свиреп сблъсък
Снимка: архив, Reuters

Кредиторите и правителството в Атина са влезли в "свиреп сблъсък" на водените от тях преговори за постигане на споразумение за спасителна помощ на Гърция, коментира в. "Етнос", като подчертава, че въпреки заплахите за Грексит правителството на премиера Алексис Ципрас е дало отпор и не е отстъпило от "червените линии".

На преговорите се е очертала пукнатина, тъй като кредиторите са дали да се разбере, че продължат да оказват натиск върху Атина за съкращения на заплати и пенсии, както и за повишаване на преките и косвени данъци.

Няма да отстъпим от "червените линии", поставени от нашите избиратели на вота на 25 януари, цитира в. "Вима" правителствени източници.

Още по темата

Управляващите в Атина твърдо заявяват, че няма да приемат исканията на кредиторите за нови рецесионни мерки, за уволнения и други подобни и че няма да върнат отново страната във времето на мерките за икономии.

В. "Катимерини" обобщава, че втвърдяването на позицията на ЕС спрямо Атина и категорично заявената неотстъпчивост на гръцката страна се случва в момент, когато текат преговори и не се очертава перспектива за споразумение с кредиторите в скоро време.

Изданието се позовава на европейски източници, които казали, че с тези свои действия Атина е загубила и последните си останали все още приятели. Те са на мнение, че ако до срещата на Еврогрупата на 24 април не бъдат намерени допирни точки с кредиторите, страната ще се окаже на "опасен път", от който трудно би могло да се излезе.

В. "Прото темо" цитира източник, близък до председателя на Европейската комисия Жанк-Клод Юнкер, който казал, че търпението му спрямо Атина е започнало да се изчерпва. Въпреки това той препоръчал да не се чертаят планове за излизане на Гърция от еврозоната.

Изданията поместват и поредната реакция на германския финансов министър Волфганг Шойбле, който отправил ново послание към гръцката страна. Пред Блумбърг Шойбле казал, че Гърция има възможност "до 30 юни" да търси и да стигне до споразумение със своите партньори.

Спасителната програма бе удължавана на два пъти, сега "срокът" е до 30 юни. Ако Гърция желае да се възползва от средствата, които са останали по тази програма, решение трябва да се намери до 30 юни, казал Шойбле.

Гръцкото електронно издание нюз.ин цитира представител на финансовото министерство в Берлин, който заявил, че Атина не бива да очаква финансиране този месец.

"Нереалистично е" да бъде дадена помощ на Гърция през април, никой в Еврогрупата не очаква, че въпросите, свързани с оказването на помощ на Гърция, ще бъдат решени до 24 април, казал още той и допълнил, че възможността за споразумение до тази дата изглежда няма да бъде реализирана.

Не искам и да си помисля за евентуален гръцки фалит, казал от своя страна президентът на Европейската централна банка /ЕЦБ/ Марио Драги. Той посочил, че ЕЦБ ще продължи да предоставя ликвидност на гръцките банки, докато те са платежоспособни. Решенията обаче са в ръцете на гръцката страна и на преговорите с партньорите, подчертал Марио Драги.

В Атина обаче слънцето пече, таверните са пълни и няма никаква паника, цитира в заглавие в. "Та неа" публикация на "Файннешъл таймс". "По нищо в гръцката столица не личи, че тук има общество, което знае или се страхува, че е на две крачки от пропастта", отбелязва британският вестник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
13
 
39
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Гърция фалира от 7 години,а ние процъфтяваме?!На какво да вярваме-на медиите или на празните си портфейли?
2
11
 
37
 
! Отговори
ГРЪК преди 9 години
Платихте ли си тока? Как са салатите по 3 лв?
1
17
 
37
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Гърците злоупотребяват с изнудването, идва деволт, грексит, свободно падане на телата и драхма. След нея - гигантска инфлация. Запомнете моите думи, драги съседи и започвайте с плюнките върху мен.

Спонсорирани публикации