Санкциите свили износа на селскостопански стоки към Русия

Износът ни към Москва намалява с 8,8% през 2014 г.
Обновена: 15 май 2015 14:00 | 15 май 2015 12:07,
17
Санкциите свили износа на селскостопански стоки към Русия
Божидар Лукарски. Снимка: архив, БТА

Износът на селскостопански стоки от България към Русия вследствие от наложените санкции от страна на Москва през 2014 година намалява с 4,4% до 67,8 млн. долара. Това стана ясно от данните, представени от икономическия министър Божидар Лукарски пред Народното събрание.

Той уточни, че само за периода август - декември 2014 година, когато Москва наложи контрасанкции на Запада, износът на селскостопански стоки от България към Русия е намалял с почти 2,7 млн. долара.

Санкциите, наложени от ЕС, пък са намалили приходите от продажбата на български технологии за добиване на петрол – за периода август-декември 2014 година те са били 275 хил. долара. Лукарски обаче не уточни на каква стойност са възлизали тези приходи година по-рано.

Изявлението му беше направено в отговор на въпрос на депутата от „Атака“ Волен Сидеров. Той поиска точни данни какви са загубите на България от играта на санкции между Запада и Русия и препоръча правителството да потърси компенсации от Брюксел за тях. Според Сидеров страната ни трябва да поднови търговските си отношения с Русия въпреки политиките на ЕС.

Като цяло износът на България към Русия намалява с 8,8%, а вносът от Русия – с 16,1%, сочат предварителните данни за миналата година, които представи Лукарски. Министърът допълни, че намаленията се дължат не само на наложените ограничения пред търговията, а и като цяло заради застоя на износа на България към трети страни.

През 2014 г. износът на България към Русия е на стойност около 700 млн. долара, а на вноса от Русия – около 5,3 млрд. долара. По данни на икономическото министерство обаче през последната година се увеличава износът на традиционните стоки, които изнасяме за Русия – медикаменти (с 6,6%) и автомобилни части (с 1,3%), които заемат дял от общия износ около 39 на сто, допълни още икономическият министър.

Увеличават се и преките чуждестранни инвестиции от Русия - през 2014 година те са в размер на 137 млн. евро, уточни той.

Диалогът с Русия не е прекъсвал, въпреки че през последните пет години няма заседание на Междуправителствената българо-руска комисия, коментира от парламентарната трибуна Лукарски в отговор на въпрос на депутата от БСП Лява България Петър Кънев.

Той уточни, че между повечето икономически ведомства има диалог и посочи за пример сектор „Енергетика“, където е имало заседания на работни групи по различни теми и през 2013 г., и през 2014 г.

Припомняме, че икономическото министерство си постави за приоритет да стабилизира отношенията с Русия и провеждането на заседание именно на Междуправителствената българо-руска комисия беше една от целите, които си постави икономическият министър. Днес той съобщи, че такава среща ще се проведе през октомври 2015 година.

В края на май Лукарски ще посети Русия и има планирани среща с Алексей Лихачов, на която ще бъде обсъдено сътрудничеството между двете страни в условията на санкции. По време на визитата му в руската столица ще се проведе българо-руски бизнес форум.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ne da namaliava putin triabva da zabrani predateli i izmenici kato vas da vkarvat kakvoto i da e bilo v rusia mijiturniaci....
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз още когато сложиха санкциите писах, че това е лошо за БГ и ЕС, те руснаците пак се зареждат със стока от други страни за да печели САЩ и да губи ЕС
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хахаБългария плаща едни 5 млрд. за газ всяка година, щото Русия ни друса с здрави братски цени.--------------И според теб защо не купуваме от другаде?Сигурно е защото искаме да плащаме по-висока цена.По принцип съм чувал, че не е лесно да си ***.
8
12
 
4
 
! Отговори
хаха преди 9 години
България плаща едни 5 млрд. за газ всяка година, щото Русия ни друса с здрави братски цени.
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето това трябва да ви притеснява, ***.Защо не си отворят пазара за нашите стоки?--------------------Дай някой друг въпрос, че този е празен.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Далаверата е, че вече няма да се занимаваме със селскостопанска работа и това са първите крачки.Ще ставаме технологично напреднали.Плевнелиев кани Южнокорейци да ни научат. :)
5
10
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
През 2014 г. износът на България към Русия е на стойност около 700 млн. долара, а на вноса от Русия около 5,3 млрд. долара.---------------- Ето това трябва да ви притеснява, ***. Защо не си отворят пазара за нашите стоки?
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни глупости - то нема селскостопанка продукция за нас те за износ мислят.
3
2
 
14
 
! Отговори
Гошу преди 9 години
Ама чакайте сега, за какъв провален износ изобщо говорим? Че нали точно затова доматите са по 3 лева килото, щото нямало никаква продукция, всичко било изгнило, та затова толкова скъпи. Ами като няма за България, какво искат да изнасят за СССР?
2
1
 
4
 
! Отговори
merci преди 9 години
:-)
1
4
 
11
 
! Отговори
ЧАР преди 9 години
А ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА ГО ПРАВИМ И В ИМЕТО НА КАКВО ? ЗАТЪВАМЕ С ВСЯКА МИНУТА И ДОКАТО КОМИСИОННИТЕ И ПРОДАЖНИЧЕСТВОТО ВЛАСТВАТ В ТАЯ ДЪРЖАВА ОПРАВИЯТА Е НЕВЪЗМОЖНА.

Спонсорирани публикации