Голяма верига бавела парите към доставчици с месеци

Съюз "Произведено в България" с опасения за "второ КТБ"
Обновена: 19 май 2015 14:11 | 19 май 2015 13:00, Веселина Йорданова
47
Голяма верига бавела парите към доставчици с месеци
Снимка: архив, Ройтерс

Ръководството на Съюза "Произведено в България" предупреди за евентуална несъстоятелност на една от големите търговски вериги.

От Съюза обясниха, че тя бави плащанията си към български доставчици, като задълженията й, по оценка на организацията, доближавали 20 млн. лева, съобщи БТА.

Плащанията се бавят от три до шест месеца. Става дума за 100-150 фирми от млечния сектор, месопреработката, хлебопроизводството, производство на сладка, козметиката, а това продължава от две години, каза на пресконференция Лукан Луканов от Съюз "Произведено в България".

От организацията се опасяват от повторение на сценария с КТБ и задълженията да не бъдат платени на българските фирми.

Те настояват за промени в Закона за защита на конкуренцията, с които да има равно третиране на компаниите, защото според информация на Съюза въпросната търговска верига се разплащала с мултинационалните доставчици за сметка на българските фирми.

Луканов съобщи, че са заведени десетки дела срещу веригата във връзка с нелоялната практика. Информирана е била и съответната дипломатическа мисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Никола преди 8 години
На нашите производители мога да кажа само едно: Не е луд тоя дето яде зелника. След като сте установили, че веригите ви лъжат, изнудват или не ви плащат, защо се натискате да работите с тях. Просто спрете доставките и ако не са ви платили ги съдете. Наясно съм, че съдебната ни система е изцяло в интерес на длъжника, но все някога ще ги осъдите.
46
0
 
1
 
! Отговори
От опит преди 8 години
Откакто не пазарувам във веригите нямам стомашни проблеми. Купувам предимно български храни от наши производители, които ги няма по веригите. Продавачите в кварталните магазини си познават клентите и знаят, че ако дори веднъж ги подведат ще ги загубят завинаги. Затова внимават от кого и какво зареждат - за разлика от служителите на веригите на тези хора хляба им зависи в пълна степен от клиентите.
45
0
 
1
 
! Отговори
Препатил преди 8 години
Работих известно време с една верига, но те докараха нещата дотам, че да няма смисъл да работя с тях - ставаше дума за консервирани зеленчуци. Плащах за брой продукти на рафта, плащах за "мърчандайзинг" - разбирай някой да се грижи да дозарежда продуктите от склада на рафта (пълно безумие), плащах за задължително участие в брошури и акции ... и накрая се отказах. Предполагам, че това се е случвало с много други доставчици. Сега работя с квартални магазини и борси и нямам проблеми.
44
0
 
1
 
! Отговори
Прагматик преди 8 години
Отдавна е известно, че всички търговски вериги бавят плащания и извиват по всякакъв начин ръцете на доставчиците. В непазарна среда това е нормално да се случва когато определен играч има значителна пазарна сила и може да я използва в свой интерес. За успокоение на коментиращите, този проблем го има отдавна и съвсем не е само български. Разликата е, че санкциите за облагодетелстване от значителната пазарна сила на запад от нас са космически в сравнение с нашите.
43
0
 
1
 
! Отговори
Полезен съвет преди 8 години
Ако сте производител, вносител или изобщо търговец на някакви стоки НЕ РАБОТЕТЕ С КАРФУР-ПИКАДИЛИ. Никога няма да си видите парите. Междувременно има и една българска голяма верига от която можете да си получите плащането след 9-10 месеца ... при повечко късмет и настояване. Драги производители и търговци ОПИЧАЙТЕ СИ АКЪЛА за да не ревете после.
42
2
 
0
 
! Отговори
charshaf pazar преди 8 години
uvelichete rasta na proizvodstvo i dostavka togava :-) :-) :-) :-) i namalete rabotnata zaplata da ne e tolkova frenski visoka :-) :-) :-) :-)
41
1
 
2
 
! Отговори
терминал 5 преди 8 години
Метро, Кауфланд, Т-Маркет със сигурност сключват договори за плащане със срок не по малък от 45 работни дни. Ако искаш се набутай там, а като ти направят разчет на 3 месеца какво са продали от твоята стока и като ти кажат вземи си тези 3,4,5- артикула (че няма продажби и ти си като) а като включиш и задължителни брошури, вторично излагане и т.н.просто бягай от големите вериги. Да не говорим че в България големите вериги имат и отдел ( подмяна на срока на годност)
40
0
 
0
 
! Отговори
КМБ България преди 8 години
До терминал 5Конкретната верига посочва плащане след 60 дни, но не по-рано от 31-во число на месеца, в който е датата за плащане (разбирай до 90 дни) .. :)
39
0
 
14
 
! Отговори
Men преди 8 години
Веригата е Carrefour не плащат вече от 6 месеца и дружеството смени името и централата. Накъде мислете че отива това?
38
0
 
2
 
! Отговори
zlatna palma преди 8 години
:)))) comerce bg novina, zavita s charshaf :)))))
37
3
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 8 години
Как да работи съдебната система, щом една приказка за "гнили ябълки" може да мобилизира целият ВСС и да раздава присъди на развален български? Ти знаеш ли как немският и френският посланици влизат по кабинетите на министрите и раздават заповеди на кило? И как няма да е така, нали за тази цел са колониите!
36
0
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
Ами като не спреш да зареждаш и едновременно не си прибираш и вземанията, нали губиш ликвидност, защото ти трябват свежи пари, за да плащаш на своите доставчици, плюс постоянните разходи за човешки ресурс, преки данъци, материални активи и т.н.!? А когато загубиш ликвидност изходът е един...
35
0
 
1
 
! Отговори
9 in. nailz преди 8 години
По брой железарски и строителни магазини Бт е в Топ 5 на ЕС ..... по брой майстори в Топ 3.
34
4
 
16
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
А подозирате ли какво очаква БГ-производителите, КОГАТО ВЛЕЗЕ В ДЕЙСТВИЕ TTIP ?т.н. Трансантлантическо Търговско Споразумение.Ще последва КРАЙ на малките фирми-производители. В Европа ще ядем само ***.Тук в Германия ПРОТЕСТИТЕ се разширяват.
33
7
 
20
 
! Отговори
Лукчо преди 8 години
Българските фирми виждат навсякъде проблем, но не и в себе си. Вместо компетентни мениджъри с прилични заплати, те си назначават шуреи и баджанаци. Веригите на делят доставчиците на български и чужди, просто чуждите знаят как да си отстояват интереса, а шефът на Произведено в България само циври на държавата. Неплащащата верига е Карфур. А като имаш просрочени плащания просто спираш доставките докато ти платят. Елементарно, Лукчо!
32
10
 
8
 
! Отговори
до 35 преди 8 години
И аз това се чудя. Защо като отида в западна европа е пълно с малки магазини за различни неща - месарница (с хубаво, прясно месо), хлебопекарни, плод и зеленчук, магазин за риба и т.н. Вчера се прибрах от Виена - голям супермаркет не видях, Била видях 1-2, но бяха с размерите на малък квартален супермаркет. По-голям супермаркет видях само в един голям мол в по-крайните квартали (Donau Zentrum). В Париж имаше много карфури, но и те бяха съвсем малки. Само тук имаме огромни магазини навсякъде.
31
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък немога да ги разбера нашите производители, готови са доставят на отложено плащане с по няколко месеца, да чакат парите като сополи, да търпят всякакво цакане, обаче не искат да инвестират във фирмени магазини, където хем стоката ще им е по-евтина, хем по-прясна, а и парите ще си взимат кеш на деня на продажбата, ад не говорим за социлания ефект от работните места
30
1
 
6
 
! Отговори
Мижитурки преди 8 години
А къде са нашите посланици в съответните държави да поставят въпроса за поведените на тези вериги?Или само ние можем да слушаме Чешкия и Френския посланик как ни размахват пръст?
29
0
 
2
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Не разбирам? Ако си осъдил фирма и сметката ѝ е запорирана, как ще може да разплаща с други фирми?
28
1
 
15
 
! Отговори
терминал 5 преди 8 години
Ако се поразровите малко ще видите че всяка една верига иска да плаща след 45 дни (но работни дни) това е още от 2007 само си представете да зареждате карфур 2 пъти седмично и след 9 седмици да ви платят първата доставка. Те се радваха българските производители като дойдоха големите вериги като Кауфланд, но после съжаляваха но беше късно.Договорите бяха подписани вече.единствените коректни платци бяха Фантастико - преди да се измета с 200 от скапаната ни държава. Сега незнам как е