Голяма верига бавела парите към доставчици с месеци

Съюз "Произведено в България" с опасения за "второ КТБ"
Обновена: 19 май 2015 14:11 | 19 май 2015 13:00, Веселина Йорданова
47
Голяма верига бавела парите към доставчици с месеци
Снимка: архив, Ройтерс

Ръководството на Съюза "Произведено в България" предупреди за евентуална несъстоятелност на една от големите търговски вериги.

От Съюза обясниха, че тя бави плащанията си към български доставчици, като задълженията й, по оценка на организацията, доближавали 20 млн. лева, съобщи БТА.

Плащанията се бавят от три до шест месеца. Става дума за 100-150 фирми от млечния сектор, месопреработката, хлебопроизводството, производство на сладка, козметиката, а това продължава от две години, каза на пресконференция Лукан Луканов от Съюз "Произведено в България".

От организацията се опасяват от повторение на сценария с КТБ и задълженията да не бъдат платени на българските фирми.

Те настояват за промени в Закона за защита на конкуренцията, с които да има равно третиране на компаниите, защото според информация на Съюза въпросната търговска верига се разплащала с мултинационалните доставчици за сметка на българските фирми.

Луканов съобщи, че са заведени десетки дела срещу веригата във връзка с нелоялната практика. Информирана е била и съответната дипломатическа мисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карфур . Изключително нагли . Отговорът им на искане за плащане е - ами съдете ни... Едва ли щеше да е така при ефективна съдебна система
26
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ВЕРИГИТЕ КОИТО ЗАДУШАВАТ РОДНОТО ПРОИЗВОДСТВО СА ВСЕ ,,ИНВИСТИЦИОЗНИ,,---ДОКОГО БСК ЩЕ СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ОТ ФАКТА ЧЕ РОДНОТО ПРОИЗВОДСТВО НЕ МОЖЕДА СИ ПОЕМЕ ДЬХ ОТ СКАПАН ВНОС И ИЗТИЧАНЕ НА ПЕЧАЛБИ И ТО МИЛИАРДИ ---КТБ Е 10 ПРОЦЕНТА СЛЕДВА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ ОРЬЖЕИНАТА ХРАНИТЕЛНАТА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ТУРИЗМА НАРКОТРАФИКА----НА РОДНОТО Е СЛОЖЕН КЛЮЧ ДОКОГА
25
0
 
11
 
! Отговори
666 преди 8 години
До АнонименФалираха досегашните им собственици. Марките все още са живи. Просто преминаха в други ръце.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пикадили
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карфур и Билла фалираха.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да не доставят за тая верига, какъв им е проблема, сега отделен въпрос е, че по принцип трябва да се забрани доставката на хранителни стоки и такива със срок на годност до 6 месеца да се търгуват на отложено плащане или консигнация
21
0
 
12
 
! Отговори
до търговка преди 8 години
"Като нашите производители лапат мухите и не си търсят правата"Заведени са няколко дела, кой ти каза, че не си търсят правата?
20
2
 
7
 
! Отговори
до Георги преди 8 години
"Ами защото на чуждата като не платиш спира да ти доставя стока и започва да те съди, а нашите си зареждат и си зареждат и пак си зареждат, а след това ревът. Ами БГ производители - Сами сте си виновни. Изобщо не ви съжалявам."Ще ме извиняваш, ама българския малък производител не може да се бори с големите компании, които могат да си позволят да спрат доставките си за дадена верига. От гледна точка на бизнеса е по-добре да си чака парите, отколкото стоката му да стои непродадена.
19
16
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
Не виждам какъв е проблема да бавят плащанията. Щом така им е удобно, значи така трябва да бъде. Българите за прозападно настроени и трябва да се радват, че западноевропейските фирми изобщо им обръщат някакво внимание.
18
6
 
9
 
! Отговори
Банкеръ преди 8 години
Веригата е билла. От няколко месеца се опитват да се изнижат от страната. Фалираха още през февруари и разпродават бизнеса си в България, но няма купувачи.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те искат да се алармира, че нелоялните търговски практики е крайно време да бъдат преустановени. Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите подчерта, че искат правилата, които се прилагат в страните, от които са дошли търговските вериги в България, да се прилагат и тук.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българските производители се оплакаха, че "Карфур" не третира еднакво българските доставчици и големите такива. Луканов каза, че в магазините започват да липсват много от българските стоки, но на големите компании стоят. Те имат информация, че се плаща на големите, а не на малките български доставчици. Заведени са вече може би десетки дела, според него.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лукан Луканов от Произведено в България назова фирмата "Карфур".Той подчерта, че от много време насам тя бави плащанията към български доставчици и така са натрупани много сериозни задължения, които по тяхна оценка са поне 20 млн. лв. Към доставчиците от Произведено в България това продължава повече от две години, плащанията се бавят с 2 дори до 6 месеца.
14
0
 
16
 
! Отговори
Гешо преди 8 години
В чуждите договори има каузи "плащане след един месец от деня на фактурата", според европейските закони могат да бавят плащането до 3 месеца и след това започват да течат лихви и неустойки . Фирма която не си получи парите след това може да иска фалит на веригата , ако фирмите са няколко могат да фалират веригата, и тогава това им струва много повече . Затова плащат навреме .
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те не бавят плащанията отскоро, сигналите за това са от минимум 2 години насам.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си оправят сметките и да се омитат от България.
11
0
 
2
 
! Отговори
топ новина преди 8 години
Топ новина!!!
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ *** малиарди от родната енергетика, държавните фирми с огромни загуби благодарение на Костов и Герб !!! Ограбват ни отвсякъде , а българите все така си траем и се оплакваме.
9
0
 
41
 
! Отговори
ffe@jkio.df преди 8 години
карфур/пикадили .управлявана от гръцкият клон на карфур - бавят плащанията за да се разплащат с гръцките доставчици.Т.е. ние спонсорираме гръцкото потребление.
8
0
 
32
 
! Отговори
Blake преди 8 години
За Пикадили/Карфур иде реч, не крийте!