Подбиват пазара за санирането, оплакват се от бранша

Причината - всеки гледал да отговори на критерия за най-ниска цена
Обновена: 9 юни 2015 14:06 | 9 юни 2015 12:12, Миглена Иванова
16
Подбиват пазара за санирането, оплакват се от бранша
Снимка: архив, БулФото

Фирми работят при свръхниски цени по новата национална програма за саниране, предупреждават участниците в тазгодишния "Форум градът", който се провежда днес в София.

Още по темата

Инж. Мирослав Йорданов, председател на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти, посочи, че при обществените поръчки за енергийно и техническо обследване на сградите много общини са дали ориентировъчна цена от около 3 лева на кв. м. В няколко общини обаче търговете са спечелени от фирми с цена от малко над 1 лев на кв. м.

По думите на Йорданов качествено обследване за изготвяне на технически и енергийни паспорти за жилищни сгради не може да се направи на цена под 6-6,5 лева за кв. м. Според него проблемът с цените идва заради водещия критерий при тръжните процедури - най-ниската цена.

Арх. Николай Гълъбов от Камарата на архитектите напомни, че фирмите от строителния бранш не могат по закон да работят на цени под себестойност. Методиката за ценообразуване на архитектурните и инженерните услуги обаче масово не се спазва, за да отговорят строителните фирми на изискванията за участие в поръчките.

Проф. Димитър Назърски от Българската асоциация за изолации в строителството предложи съсловните организации в строителния бранш да изготвят статистика, на базата да която да се определят индикативни цени за различните видове дейности в строителния процес. Така и възложителите на обществени поръчки ще могат по-лесно да определят цените в отделните тръжни процедури.

Подобна инициатива преди години поде Камарата на строителите в България. По време на дискусията изпълнителният й директор инж. Иван Бойков припомни, че организацията е направила опит да даде средни цени на базата на вече завършени обекти, но е била санкционирана от Комисията за защита на конкуренцията. Затова и Камарата смята, че с това трябва да се заеме държавата.

Бойков допълни, че в Германия и други европейски държави също се работи на принципа на най-ниската цена, но при гарантирани минимални критерии за качество.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: саниранеБианка Тошева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
махни тумора ДПС преди 8 години
ДПС бързо се е вклчило тук :(
12
1
 
1
 
! Отговори
патил преди 8 години
Като се дават най-ниски цени, ще пострада качеството. За икономия се слагат 4 дюбела вместо 5 на плоскост и като духне вятърът и почнат да се трошат и летят стиропорни парчета из въздуха и по земята - почвате да си блъскате главата и да се питате: Що ми трябваше това?А икономии се правят не само от дюбели, а и от др.материали. А икономията е майка на мизерията!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на пазар с ниска палтежоспособност на голяма част от потребителите -няма как да има висока цена.Може всички в Бг да искат да карат мерцедес -но колко могатда си купят? Така че фирмите трябва да се задоволят с ниските цени /както българите по принцип се задоволяват с ниските заплати/ и да се конкурират с качество на изпълнение,бързина на изпълнение или каквото намерят там.Или да отварят фирми в друга държава .Тука е така/както все повтарят всички ...
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Потребителповишаването на цената с 50 -100 % печалба /над себестойността/ носи други проблеми пък -клиентът втори път не идва ,разбиранията на *** дъо Балкански за бизнес се простират до там ''да хванем някой за балък '' и да го ошушкаме ,''ден година храни'' пък после каквото ще да става .Много тарикати както винаги където се правят пари в момента -и просто няма място за всички тарикатчета под слънцето българско ...
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най-ниска цена и какво начество КАКВА гаранция
8
1
 
6
 
! Отговори
Потребител преди 8 години
Падането на цената под себестойност означава, че ще има проблеми с качеството на услугата. Да ни е честита кампанията за саниране на блоковете в България. Интересно е дали има вече завършен обект по тази програма за саниране (без финасово участие на собствениците) и какви са отзивите за качеството на използваните материали и строителните дейности.
7
6
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Объркал си се нещо, когато търсенето нараства, цената се вдига за да компенсира недостига. Когато никой не иска да купи нещо, тогава пада. Цената пада или когато няма търсене, или когато има голяма конкуренция. В случая проблема им е, че има голяма конкуренциа, което е добре за нас и кофти за тях. :)
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Зевс Банкянскивярно е, че на масата разбиранията стигат само до това, да приема топлоизолирането за саниране.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Подбиват пазара за санирането, оплакват се от бранша"E нали сикахте свободни пазари и цени? Не щете комунизъм? Сега защо пак църкате не мога да разбера. На крива ракет, космоса й пречи...
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво се чудят господата пазарна икономика.Търсенето на стерипор нараства така че цената му пада!
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално - намираме се България, управлява ГЕРБ - всеки с малко акъл в главата е наясно, че цената на търга няма да има нищо общо с окончателната цена, която явно ще може да се променя в движение, за да се реализира в крайна сметка печалба, няма да е за пръв път. Надпреварването с ниски цени означава единствено, че всичи строители са наясно с това, само собствениците, които безвъзмездно ще получат ЗАЕМ с пазарна лихва и реално ще платят масрафа, още не са го разбрали... Е, поне не всички.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредният кьорфишек на ГЕРБ!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми като сключват договори амуджите да осигурят клаузи за гаранционни санкции с подходящ срок. Това може да се окаже трудна работа, понеже е сигурно, че "фирмата" ще изчезане от лицето на земята, веднага щом приключи "работата". Има и друго. Опит за схема - източване на фонд "саниране" от разни "собственици" без да ги е грижа за реални резултати. Да му мислят бе! *** не си поплюва щом е за далаверинг.