Саниран блок тук, саниран там... Резултатът - на билборд

Само два блока са завършени с евросредства
22 май 2015 10:37, Надежда Бочева
13
Саниран блок тук, саниран там... Резултатът - на билборд
Санираният блок в кв. "Изток" в столицата. Снимка: МРРБ

Регионалното министерство търси изпълнител на информационна кампания по европейския проект за саниране. Това става ясно от обществената поръчка с прогнозна стойност 112 хиляди лева, обявена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Кампанията е за проекта "Енергийно обновяване на българските домове" в програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г. на стойност 50 млн. лева, по който предстоят мерки за информация и публичност, както по всеки друг проект с европейско финансиране, пише в. "Сега".

Досега по него са завършени напълно 2 жилищни блока, става ясно от актуалната информация от ведомството към 29 април. Общо се предвижда обновяване на около 300 блока, което трябва да приключи до края на годината.

Според изискванията на поръчката изпълнителят трябва да осигури 4000 брошури, 1 банер, 300 билборда и 300 обяснителни табели. Срокът за получаване на оферти е 29 юни, а критерият за избор - най-ниска цена. В заданието е записано, че широката общественост трябва да бъде информирана за осъществените дейности и постигнатите резултати по прилагането на структурната политика на ЕС. Ангажимент по проекта има дирекция "Жилищна политика" в МРРБ.

Одобрените за финансиране сгради по старата програма вече са 301. Сключените споразумения за финансова помощ са 102, а за 236 обекта вече са възложени техническите обследвания. Одобрени са енергийните проучвания на 81 блока. В процедура по избор на изпълнител за изготвяне на инвестиционните проекти са 39 кандидати. Възложените проекти са 41. С одобрени проекти са 4 сгради, толкова са и издадените разрешения за строеж.

От тях всъщност са завършени 2 блока - единият е в ж.к. "Изгрев", другият в "Захарна фабрика" в столицата. Те получиха акт 16 през октомври миналата година. Общата стойност на строително-монтажните работи е 250 192,48 лв. с ДДС. Ремонтите започнаха през април и завършиха в началото на септември 2014 г.

Тласък на проекта беше даван на два пъти по време на първия и втория служебен кабинет. Изпълнението му реално тръгна в края на миналата година, след като във ведомството за втори път влезе сегашният регионален министър Лиляна Павлова. Търговете за проектиране и изпълнение вече се обявяват пакетно за повече сгради. Заедно с европейския проект правителството започна и мащабна програма за обновяване на жилищния фонд на стойност 1 млрд. лева, която се финансира чрез Българската банка за развитие.

Проектът изостана сериозно през годините по време на различни правителства и по различни причини. Основният проблем беше в липсата на средства у домакинствата. Първоначално парите бяха 50 на 50 - половината се даваше грантово по европейския проект, другата беше самоучастие. След това то беше намалено на 25%, а сега вече безвъзмездните пари се дават на 100%.

Другият проблем е, че трудно се организират собствениците. Проектът зацикли административно по време на управлението на Пламен Орешарски. Тогава имаше трудности при организацията на търговете за проектанти и строители. Последваха проблемите с КТБ, която беше банка партньор в програмата по саниране.

Всичко по темата за саниране четете в Investor.bg


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тодор Живков е виновен , ако не бе назначил тоя клоун Борисов , да го пази , никой нямаше да го знае тоя пожарникар .
12
1
 
3
 
! Отговори
ЖороПърви преди 7 години
Орешарски е виновен!
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сиренцето е заложено в капана.Ред е на балъците.Който има очи да гледа.Поредното ограбване.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PAK SHTE SE KRADAT EDNI PARI.
9
2
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
bezplaten obqd nqma pomnete kakvo vi kazvam mnogo xora 6te revat
8
4
 
25
 
! Отговори
работник преди 7 години
През първият мандат на мутрата заплатите на редовите граждани не мръднаха и с 1 ст.Вместо да създава условия за силни инвестиции,повишаване стандарта на живот,мутрата се чуди как да дои матреала.Намери н-н,като пусна въдицата за БЕЗПЛАТНО,а трябва да си неграмотник,за да разбереш,че няма такова нещо.Д-вата знае само да взима,да те мами,притиска(както е с монополите).Всичко друго е лъжа от най-висш порядък.Дано хората са го разбрали.По ТВ7един доцент от СУ хубаво ги разобличи.
7
5
 
22
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
Трябва кукувица да ти е изпила мозъка,за да се хващаш,че д-вата прави нещо за теб безплатно.Като е така,защо искат да се учредява сдружение,но друг ще се разпорежда,а ти ще береш само негативи после.Като е безплатно-да е.Одобряват блоковете и почват,без да искат от собствениците нищо.Това е безплатно-всичко друго е як рекет,защото мутрите знаят само да рекетират.Как д-вата изведнъж се загрижи за собствениците?Да си санира болници,у-ща,дет.градини,читалища и др.Но трябва да се краде и то яко!
6
7
 
25
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
Тук някакъв *** говори за безплатно саниране на блокове !? Както написа номер 5 ти трябва да гарантираш получаването на "безплатния" кредит със имуществото си !! Нещо повече, ако в следващите пет години решиш да продаваш апартамента си, трябва да възстановиш "безплатното" саниране като сума !? Мутрафоните нямат време да четат, а само дигат аларма ! Ние не сме индианци, бе мутри !!
5
2
 
18
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Що не се разпишеш като кредитополучател някъде със залог жилището ти и да дадеш на някой друг да се разпорежда със средствата?
4
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не вярвам, че е безплатно санирането? Какво е направил Барисов за хората без да има изгода за него си? Той ако беше българин щеше да удари монополите и да не сме лъгани и момени във всичко. Но такова не се случи. Обратното. Сега се дават стотици милиони за охрана и лимузини защото много добре разбира, че гадостите които причинява на народа си са много и може да му се търси сметка. Това саниране щесе плати, безплатен обяд няма. И уловките ще се разберат по-късно. Но всеки има глава на раменет
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САНИРАНИ ДВА БЛОКА, С ПРИЕТ АКТ 16 САМО 2-3 МЕСЕЦА ПРЕДИ САНИРАНЕТО!!! А панелки отпреди 30-40 год, които имат вътрешно конструктивни деформации и които трябва да се платят от собствениците ???
2
51
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина не е доволен като му санират блока безплатно. Българина иска да му платят, че му санират блока безплатно. Деиба и простата му нация.
1
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май парата отново уйде в свирката!