Експериментът в Dnes.bg: Депутатският vs. нашия обяд

Супичка, салатка, основно ястие. Кой за колко пари яде?
Обновена: 4 май 2016 15:38 | 12 юни 2015 08:17, Александър Попов
123
Експериментът в Dnes.bg: Депутатският vs. нашия обяд

Тази седмица в "Експериментът в Dnes.bg" ви предлагаме нещо по-различно. Решихме да проверим колко струва депутатският обяд и колко нашият. Разбира се, няма да правим сравнение със заплатите, за да не влизаме в сферата на популизма. Представяме ви факти - директно от стола в парламента. За сравнение завършваме с едно меню на заведение, което е на свободния пазар. И бихме казали, че не е от скъпите.

Депутатското кюфте може вече да е мит, но евтиният обяд на избраника със сигурност не е. Това показва видео от прословутия депутатски стол, с което Dnes.bg се сдоби. Иначе мястото е забранена земя за обективи – в светая светих на депутатската кухня камери и фотоапарати не се допускат.

И сигурно има защо. От заснетото видео се вижда дневното меню на депутата. От него става ясно, че човекът в парламента може да обядва добре за не повече от два-три лева.

Така например салата от зеле и моркови е 0,32 лв., "Снежанка"-та пък е 0,86 лв. Свинското месо с ориз е лев и нещо, а ястия с пиле и риба – малко над 2 лева.

Пилето на грил е стотинки. Срещу кюфтето и кебапчето в менюто цена няма. Те със сигурност не са безплатни, но явно вече не са по вкуса на депутатското войнство. Иначе, говори се, цената им била 70 стотинки.

Супа топчета в стола на парламента струва 0,89 лв., показва още менюто. Хрупкави топени сиренца излизат  1,22 лв., а филийката е 7 стотинки.

На този фон пилешкото вретено с пюре и сос излиза скъпо – 3,06 лв. Вегетарианската кухня очевидно е застъпена силно в менюто на депутатите. В нея пържените тиквички струват 1,29 лв., Славянски гювеч – 0,81 лв., прясно зеле на фурна – 1,22 лв.

Всъщност от Народното събрание и друг път са обяснявали, че храната на депутатите не се приготвя в стола на парламента, а в "Хранителен комплекс", който се помещава в сградата на президентството. Комплексът е второстепенен разпоредител с бюджетни средства, а ниските цени се обясняват със субсидии от бюджета на самия парламент. 

За сравнение, в другото - обикновеното заведение, в който се хранят простосмъртните, цените са малко по-различни. Пилешката супа е 2 лв. или малко повече от депутатското основно ястие. За сравнение тук основните са в рамките на 3,50 - 5,50 лева. И това е без гарнитура. За салатка добавете още около 2,50 лева, освен ако не искате да намалите крайната сума със салата зеле и моркови, която е с лев по-евтина. Но не е и 0,32 лв. За хляб пък пригответе 0,20 лв. - три пъти повече от депутатската филия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: Експериментът в Dnesbg
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
16
 
! Отговори
Yammy преди 8 години
Абе то за това ли всички герберастки депутатки(министърки) се освиниха толкова много?Да живее топ модела на гробарите Искрето Фидосова! гадове......заплатите не щете да вдигате,*** зеле и моркови за 32 стотинки гнявите. Дано ви приседне.... гадове. Тлъсти,мръсни фесове и*.Дано дойде времето по-скоро да чукате камани по каменоделните....
52
1
 
22
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най-намазаните депутати не се потят над тези манджи а похапват гурме.Така че не е там проблема.
50
0
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Има оправия само с пращането им 3 метра под земята
49
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цените са нормални и според мен точно толкова е и истинската им цена.В домашни условия,ако сам си я приготвиш е дори много по-евтино.Виж надценките в заведенията са доста големички за нас простосмъртните.Така,че сами си приготвяйте храната -хем на сметка,хем здравословно.
48
7
 
5
 
! Отговори
7909 преди 8 години
Не гледайте в чуждото канче, а обърнете внимание на истинските проблеми в парламента и "даржавата" ни
47
0
 
1
 
! Отговори
MM преди 8 години
До citizenНедоразумение, стига да хулиш и вземи свърши някаква работа.
46
0
 
17
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
До АнонименУважаеми анонимен, Вашата компания е частна и евала за придобивките. Тук става дума за институция , която се издържа с НАШИТЕ пари (на данъкоплатците). В същото време тази "фирма" ДЪРЖАВАТА не си плаща стотинките за здравно осигуряване на служителите, оставила е общини с по 1 линейка и спешните екипи се чудят дали родилката да зарежат насред път, дали пострадалите при катастрофа. Доста сбъркана "фирмена" политика.
45
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дотам ли я докарахме бе хора...да броим на милионерите стотинките??? Те милиарди задигнаха от нас, ние им чоплим трохите и си чешем езиците. Защо не сте по улиците, ами киснете по кафета и форуми и после си изливате гнева върху , турци, сирийци и т.н. Ейй робско племе!!!
44
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им приседне дано!
43
0
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Обикновените хора ядем малко за много пари,при депутатите е обратното ядат много повече ,отколкото могат да изядат , без пари
42
0
 
24
 
! Отговори
иван преди 8 години
Ако цените на храните в столовата на парламента се определят така, че да се покрият разходите по закупуването (включвам гориво и заплата на закупчик) и приготвянето на храната (тук включвам ток, вода, консумативи, заплата на готвач, заплата на хигиенист, заплата на склададжия), пак ми се виждат ниски. Излиза, че ние си ги храним, ние си ги поим, ние си ги траем... Ами освен да им се радваме на апетита и на зачервените бузки, може и да ги размърдаме да си заслужат обяда! А?
41
1
 
24
 
! Отговори
ха преди 8 години
Депутатите живеят в комунизма, защо им е да ги е грижа за народа - имат ли какво да ядат?
40
0
 
6
 
! Отговори
мила преди 8 години
и много ми се иска, да проверя някак си, дали за стола към народното събрание, важат същите тия закони, които важат за останалата част от бизнеса в БГ
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОЛИТИЦИ И РОМИ ЗАТРИХА БЪЛГАРИЯ ! ФАКТ. БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ КОПАМЕ,РАБОТИМ ПО 12-14 ЧАСА И НИ СЕ ПЛАЩА ПО 400 ЛЕВА ЗАПЛАТА , А РОМЪТ ДЕТО НЕ ХВАЩА МОТИКА КРАДЕ ,ДЕПУТАТИТЕ САМИ СИ ГЛАСУВАТ БЕЗЦЕРЕМОННО ЗАПЛАТИ ,БЕЗПЛАТЕН ОБЯД,ПРЕВОЗ,АПАРТАМЕНТИ .......Е КАК ДА СЕ ОПРАВИМ ?
38
0
 
8
 
! Отговори
мила преди 8 години
До Анонимен"Социалните придобивки си ги решава сама всяка компания, институция или каквото се сетите..."Решава ги ДА, но плаща допълнителен данък за тая работа.... Дори за минералната вода, не се ползва ДК и се плаща 10%И тук е драмата, по малките компании, просто финансово не могат да си позволят да плащат 30% отгоре, на това което искат да дадат на служителите си като екстра...Там според мен е главната драма
37
0
 
6
 
! Отговори
Ту'лата преди 8 години
До КратунКратуне, навсякъде по света, богатите и привилегированите плащат ПО- МАЛКО, а бедните плащат повече. Това е аксиома на капитализма и съществува още преди да е имало българска държава. А днесаджиите, ако са коректни, ще представят и отстъпките, които ползват банкери и бизнесмени. Там също е интересно.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да кажем ,че столът им е без надценка , но се плащат заплати на персонала. В нашата фирма същото би струвало около 6 лева.
35
0
 
11
 
! Отговори
edin преди 8 години
За информация-детска порция в ученически стол,приготвена от,,Хепи,,Варна -супа,основно и десерт=2лв.90ст.Сравнете!
34
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безсмислена статия. Социалните придобивки си ги решава сама всяка компания, институция или каквото се сетите. Например, в компанията, в която работя, всеки има избор да яде, каквото си иска. В офиса има кафе, сокове, плодове, закуски, ядки- всичко в общи линии. Обядва се безплатно в заведние в близост до офиса. Има отделно ваучери за храна. И говорим за компания, в която най-ниската заплата е 2500лв., тоест масовият служител има пари да яде, каквото си иска. Фирмена политика просто.

Спонсорирани публикации