Български таблет за незрящи с престижно отличие

Blitab използва уникална Брайлова технология
7 юли 2015 14:40,
15

Снимка: Blitab

Разработеното от български учени изобретение Blitab бе един от шестте проекта, избрани от френския вестник Le Monde като финалисти на изложението "Hello Tomorrow Challenge", проведено на 25 и 26 юни в Париж.

Blitab е таблет, който показва цяла уеб страници, използвайки Брайловата азбука, пише агенция "Фокус".

Началото е поставено през 2012 година от Кристина Цветанова от катедрата по Индустриално инженерство в Софийския университет. Студент с проблеми със зрението я моли за помощ, за да се запише. Когато се връща вкъщи, тя търси в интернет и разбира, че електромеханичните инструменти за превод на Брайловата азбука "струват хиляди евро и правят лош и буквален превод".

С помощта на двама студенти – Слави и Станислав, Цветанова търси икономично решение. "Трябваше да намерим подривна технология", обяснява тя.

Три години по-късно концепцията за Blitab вече е налице. Тримата правят "интелигентен материал", на чиято повърхност се формират малки балончета, които се появяват и изчезват, като по този начин показват цяла уеб страница, изписана на Брайловата азбука.

"В лабораторни условия доказахме ефективността на метода, който в момента очаква патент, и направихме дизайна на таблета. Сега просто трябва да сглобим всичко", обяснява Цветанова.

Преди още да са завършили прототипа, тримата са получили 11 международни отличия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
За тези дето не разбраха предишния ми коментар... Първите две изречения са сериозни... Останалите са в кръга на шегата... Наистина се надявам че ще дойде време когато хората ще забравят за това какво е да не можеш да виждаш. И то разбира се с развитието на науката и технологиите. Но тъжното е че хората критикуват без даже да се прочели това което някой е написал. За това да помислиш върху думите преди да критикуваш няма за какво и да се говори, то си личи от минусите. Срамота.
6
1
 
23
 
! Отговори
някой преди 8 години
Какво мога да кажа, освен браво, успех, и повече такива новини, а по-малко *** като #6 и 8 !!
5
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Таблет за незрящи? Сега чакам и слушалки за глухи...
4
14
 
1
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
Браво на хората! Ей такива новини трябва да има повече. Следващия проект? Порно на брайлова азбука... :D И те трябва да се възползват от всички "благинки" които предлага интернет! :D
3
1
 
36
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Браво! Ей това е хубава новина...
2
1
 
44
 
! Отговори
Дотар Соджат преди 8 години
Чудесна новина, успех в начинанието и дано изобретението се превърне в световно помагало.
1
1
 
40
 
! Отговори
преди 8 години
Браво!

Спонсорирани публикации