400 малки ВЕИ централи – пред фалит

Законови промени намаляват цената на тока им с близо 80%
Обновена: 4 авг 2015 14:05 | 4 авг 2015 12:37, Евгения Маринова
64
400 малки ВЕИ централи – пред фалит
Снимка: архив, БулФото

400 малки фотоволтаични централи, построени с помощта на европейско финансиране, са изправени пред фалит заради промените в Закона за енергетиката, приети в края на миналия месец, съобщи БНТ.

Според представителите на сектора с поправките се намалява цената на произвежданата от тях енергия с близо 80%. 

След промените на производителите на енергия от възобновяеми източници, които получават европейско финансиране, ще спре да се плаща по преференциална цена, каквато до момента са ползвали. Така вместо 55-60 стотинки на киловатчас произведена енергия те ще получават по 10-15 стотинки.

От Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че ако промените не бъдат отменени, ще търсят подкрепа от европейските институции.

„За нас ще бъде икономически по-оправдано да спрем да работим, защото няма да можем да изплащаме разходите, които имаме, и очакваме от октомври голяма част от зелените централи в България да спрат да работят”, коментира Меглена Русинова, председател на Българската асоциация на фотоволтаиците.

"Приходите през август са ми варирали винаги между 7-8 000 лева, сега очаквам приходи с новото решение – 700 лева. Осигуровките ми са 300-400, 200 – за счетоводител, за поддръжка, застраховки, оперативни разходи, няма да стигнат парите… да не говорим за погасяване на кредита”, казва Петър Лазаров, собственик на фотоволтаична централа в Чепеларе.

От Българската асоциация на фотоволтаиците алармират, че пагубно за сектора е и решението да бъдат ограничени часовете, за които произведената зелена енергия се изкупува на преференциална цена.

Още икономически новини четете в Investor.bg


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Денчев преди 5 години
Като гледам всички умници сте анонимници и такива ще си останете.Само злоба има във вашите думи но това е български патент.За ваше сведение 7-8000 лв се взимат един или максимум два месеца и то много зависи колко KWh e централата.Има кредити ,подръжки ,данъци .Второ ,европейското финансиране не е за цялата инвестиция а за част от нея.Трето ,това са малки централи които са нищожен процент от проблема в енергетиката на нормални предприемчиви българи, които държавата излъга да инвестират .
53
0
 
3
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
Тази госпожа, явно вече е забравила да смята??? Да и помогнем: 13500 кв.ч х 0,60 лв. = 8100 лв., Досега (300-400 лв. осигуровки, 200лв. счетоводител , още 1000 лв. разход). Отава 6600 лв. ДАЛАВЕРКА!!! Сега : 13500 кв.ч х 0,15лв. = 2025 лв. - 1500 лв. (Разход). Остава 525 лв. Една добра печалба !!! Не е нормално с една малка централка и "ВУЙЧО" депотат да станат милионери цели миропомазани фамилии....Както учат НЕК да оптимизира разходи, така и те ще го правят, ще започнат и втора работа ........
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдещето принадлежи на зелената енергия. В България обаче тя се опорочи!
51
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Викам тези 400 централи да им се предложи одържавяване, ще им се опрости кредита и ги предоставят на държават. Няма да са на загуба, няма да плащат осигуровки и няма да имат кредит. Колко много предимства в едно нещо.
50
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата да е на загуба, за да може някакви си 400 човека да смучат пари. А стига вече, или отново ще се връщаме в комунизма.
49
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Не са за жалене кой може да се захване с този бизнес ако няма рамо от върховете най вече от комисията в НЕ.тРЯБВА ОЩЕ 1-2 КАТО вАЛЕРИот ПФ и някои от реформаторите и щещата ще си дойдат на място.
48
2
 
18
 
! Отговори
Гецата преди 5 години
Такива са правилата на конкуренцията и пазарната икономика, комунизмът свърши. Ако хлябът в един магазин струва 30лв, а в съседния магазин същият този хляб е 1лв, вие откъде ще предпочетете да си купувате хляба? Или държавата трябва да се намеси, изкуствено да занижи цената на хляба в първия магазин до 1лв и да му дава по 29лв субсидия за всеки един продаден хляб.
47
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези далавераджии с фотоволтаиците са ми толкова гнусни , колкото онези измамници , държали над 200 000лв на висока лихва в КТБ!Ами всеки иска да си пълни джоба без да работи , но все пак някой трябва и да се труди.Да се хващат на работа , вместо да чакат на готово.И без това слънчевите паркове искат само косене на тревата и миене на стъклата веднъж в годината.Друго нищо.През останалото време само си гледат преводите в банката.Скукаааааааа
46
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В наредбата по Селската програма по която са изградени част от малките фотоволтаични централи изрично е записано че нямат право да продават на преференциални цени. Нарушението води до връщане на парите от програмата, и водене на дело за измама.Но както става ясно и овцата цяла и вълка сит.Плюс искане за проявяване на корекетност.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво прайм с веца и ветропарка на вальо златев?
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не ги е карал насила да теглят заеми за слънчеви батерийки чийто ток да продават на далавера със изкуствено напомпана цена която е гарантирана за десетилетия напред.Всеки който търси съкровище има ли гаранция че ще го намери?
43
0
 
40
 
! Отговори
дрън-дрън преди 5 години
Имам приятел с 3 парка фотоволтаици, и само един служител!Всеки месец прибира по 70-80 хилядарки чисто.Обиколи света с жена си ,децата му са в чужбина ,има по един-два апартамента във всички курорти.Е ,КТБ малко го ужили , та сега се чуди къде да си влага парите.Така че , не им вярвайте на сълзите.Гушите са им пеликански.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПроектиБългарска фотоволтаична асоциация изпълнява своите мисия и цели чрез дейност на няколко нива, включващи всички заинтересовани страни в сектор ВЕИ и енергетика като цяло. Предметът на дейност на БФА се състои в оптимизиране на законодателството в сектора, разпространените на информация, организиране на енергийни и екологични форуми, координация в комуникацията между фотоволтаичните компании в страната, подпомагане на гражданите в техните инициативи за енергийна ефективност и по-чиста ен
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дано да спрат работа! Може и да ги изнесат! В Гъциа що слънце има, в Румъниа що вятър има! С рушвети узаконили, сега ми рИват!
40
0
 
41
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Аз като теглих кредит защо държавата не ми гарантира ,че ще ми купува пчелния мед по 60-70 лв. килото?И че ще го купува 20 години цялото количество.Хем меда е най-полезния продукт за хората.И не се получава като блесне слънцето и само гледаш как се върти електромера.А тези с волтаиците са най-големите келепирджии в държавата.След политиците , разбира се.
39
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абре Петре Лазаров, за последните 3-4 годинки с доходи по 7-8 хиляди на месец (по твои думи), все вярвам че си поскътал някой лев за черни дни, та ще издържиш да поработиш малко и без печалба, ама реването е че вече няма да ги има тия 7-8 хиляди на месец. Е свърши, толкоз беше, не мо'ем повече да ти плащаме, г-н честен частник, финансиран с еврофондове и работещ на пазар, гарантиран със закон!
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновна е мутрата с болното коляно , дето си миеше кратуната в Плиска.Вервайте на Рапоня.
37
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какъв кредит говори този в статията, като е получил европейско финансиране и си е пострил централката с пари на ЕС? Ако не може да си плаща кредита за самоучастието в проекта, значи наистина има нещо сбъркано в бизнеса му и е по-добре да фалира! Централата на търг, идва друг инвеститор и така...
36
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тези 400 фирми, колко имат осигурени лица.На другаря дето се оплаква, като ти е губещ бизнеса, просто закрий.Взел си европейското финансиране, какво още искаш.
35
0
 
29
 
! Отговори
до 37 преди 5 години
Разправят, че някои от тях си отчитат 2-3 пъти повече ток, отколкото произвеждат...И там няма НАП, няма МАП, няма Ало Ваньо, няма Ало Танов, няма ЕГН-та дори.Защото са все наши хора ...