Празно лято за българските хотелиери

Хотелите ни все по-празни, тълпите чужди туристи – мираж
Обновена: 12 авг 2015 11:21 | 12 авг 2015 11:16,
196
Празно лято за българските хотелиери
Снимка: архив, Булфото

Празно лято за българските хотелиери се очертава, съдейки по данните на националната статистика за първия летен месец от годината. Анализите на Националния статистически институт не предвещават безоблачно лято нито за броя на туристите като цяло, нито за приходите от туризъм. Статистиката обаче ясно говори, че наболели за сектора проблеми вече дават своя негативен ефект.

На пръв поглед тенденциите са все неблагоприятни и следствие на натрупани и нерешени проблеми в годините в съчетание с кризата с руските туристи и общата икономическа ситуация, трудовия пазар и кризата с кадрите у нас.

Оказва се, че през юни местата за настаняване и леглата в тях продължават да се увеличават, но в същото време нощувките драстично намаляват. Спад има и в броя на пренощувалите лица, заетостта на наличната леглова база също е намаляла, а приходите от нощувки бележат нов срив.

Статистиката е недвусмислена - през юни местата за настаняване са се увеличили до 2 731, а леглата до 269 хиляди. В сравнение с юни миналата година общият брой на местата за отсядане нараства с 2,6%, а на леглата в тях - с 0,2%.

Този ръст на годишна база е в контраст с друга тенденция, която също не е нова - заетостта на наличната леглова база продължава да намалява. През шестия месец от годината общата заетост на леглата в хотелите е 38,2%, като спрямо година по-рано намалява с 6,2 процентни пункта. С това темпо на разкриване на легла скоро можем да очакваме средната годишна заетост да стигне ново дъно. А оттук всеки хотелиер може да направи изводите си за възвращаемостта на направените инвестиции. Роенето на хотелите на фона на задълбочаващата се липса на кадри в сектора и на желаещи да нощуват в тях е извън всякаква логика.

Ето и друга очертала се тенденция – намаляващ брой на нощувките в хотелите, и то драстично. През първия летен месец общият брой на нощувките е паднал с почти 15% в сравнение със същия месец на предходната година. Освен това най-голямо намаление на нощувките (с 25,7%) има в местата за настаняване с 3 звезди, където предимно избират да нощуват българи. Като цяло половината от пренощувалите към юни са българи – 45%, по данни на НСИ, те обаче избират места от ниския ценови клас - с 1 и 2 или 3 звезди, а и реализират нощувки за доста кратки периоди - средно по 2,5 нощувки, отново според националната статистика.

Така се оказва, че българинът въпреки редица спънки не се отказва да пътува в България, но все по-евтино и все по-за кратко. В същото време не успяваме да наваксаме с чуждестранните посетители – на практика те са останалите 45% от пренощувалите у нас. Прави впечатление, че и те реализират по-малко нощувки - средно по 5,2. Освен това „удрят“ туристическата ни индустрия и откъм финанси, защото, оказва се, чужденците оставят и по-малко пари у нас. Регистрирано е намаление на приходите от чужди граждани - с почти 16% през юни. Хубавото обаче е, че български граждани увеличават разходите си при пътувания - така приходите от български граждани нарастват с 4,5% през месеца.

Руските и украинските туристи по Черноморието са намалели драстично с около 60%, признават самите хотелиери, като си дават сметка, че няма откъде да бъде компенсирана загубата им, защото само ръст от съседни пазари не е достатъчен, а за далечните пазари нямаме голям потенциал. В същото време курортите ни по морето са пълни, но предимно с чуждестранни туристи, които са закупили апартаменти в България и не допринасят за хотелиерските печалби.

И хотелиерите, и министърът на туризма Николина Ангелкова признаха, че това е най-трудният туристически сезон от 10 години насам. Остава надеждата, че най-силните за туризма ни летни месеци предстоят.

Още новини за туризма четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: туризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 76Че руски бизнесмени малко ли идваха тук в предишните години на своя собствена сметка? И точно те бяха най-платежоспособните. Обаче сега след враждебното ни отношение към Русия, провокациите и поругаването на паметниците им, ще прочетеш само псувни по наш адрес в руските сайтове. И съвети повече да не се идва тук. Българина просто не си знае интереса. Става безплатен слуга, *** за задокеанска велика сила, хули, обижда, плюе без да се замисли, че това ще удари по джоба му
65
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Слънчев бряг няма никаква инфраструктура. На главната за Несебър няма грам тротуар, да си пешеходец там си е чисто изпитание, да не говорим за мръсотията и пр.
64
0
 
26
 
! Отговори
Стъкмистика преди 8 години
Стига с тези лъжи.Не са празни курортите,просто не се декларират всички нощувки,както и за всяко хранене в ресторант,касов бон не се издава.Това не може ли да го разберете.Аз за всичките години почивки по бг черноморието не получих никакъв документ за това,че съм платил нощувка.Единственото материално нещо,което помня са гривните по олинклузивите,но те се дават за да се знае какво си платил,като влезеш в ресторанта.Така,че всичко е стъкмистика и не отговаря на истината.
63
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще научат скоро основен принцип на икономиката и пазара - *** ли се с цял клиентски сегмент (бг туристи) и като не предлагаш качествен продукт, оставаш без клиенти. Външните клиенти като такива имат по-разнообразен избор от оферти и след къпането в *** просто не повтарят. Уважавайте клиентите и хората които работят за вас и ще четете други статии за туризма - всеки който е работил там знае какво е отношението както към клиенти така и към персонал. И все нещо друго ни е виновно на нас...
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 е написал цените на съвсем нормални неща които се предлагат от нашите "менажери". Какво мислите, за тези пари получавате ли качеството, чиста и приветлива сервитьорка, добра хигиена и достатъчен грамаж? Ако някой посочи такова място да го напише. Ето защо отлива ще продължава. А немците и англичаните които идват са най-мизерната част. На Боровец съм виждал как 6 англичани поха една бутилка бира от 2л. Руснаците ги прогониха а те като седнат не мизерстват. Нека фалират за да се научат!!!!!
61
1
 
27
 
! Отговори
Ту'лата преди 8 години
Видяхте ли колко е лесно на набием канчетата на мутрите, партийните "величия" и тарикатите, които ни тровят живота от 25 г. Просто спираме да ходим при тях и започват да вият на умряло, понеже нямат приходи. Така хем е ефективно, хем не влизаме в директен контакт с тях.
60
0
 
6
 
! Отговори
trepdetlika преди 8 години
A bulgsrskite naivnici oshte smqtat, che ideqta na tiq hoteli e da sa pulni s turisti i da im vzemat visoka suma!Glupaci, v edna neregulirana ikonomika, hotela e nai-udobniq nachin za prane na pari!Vtoroto e mol! A precenete ot koe imate vpoveche!
59
2
 
34
 
! Отговори
Инженер преди 8 години
Сега ревете, а? Сядам на заведение за ЧРД с риба и шампанско. Половин час сервитьорката търчи по 10 бр. швабен на една бут. вода с 10 чаши и една шопска с 10 вилици. Викам 5 пъти, а тя се сопва. Ставам, тръгвам и не се връщам. Некъв местен се кара, че съм му спрял пред хотела и ша счупи колата. Местя колата и паркира румънско БМВ. На сутринта я дигнали щото нямала 5 м. до кръстовище!?! Нема бележки, документи, нищо. Некъв чичка (от общината) взима 80 кинта и драска в тетрадка. Е, приятна почивка
58
0
 
32
 
! Отговори
Димо преди 8 години
При това бетонирано Черноморие, където командват мутрите, а не можеш да видиш морето, обслужването под всяка критика, храната -скъпа и отвратителна, плащане - за чадър и паркинг , и тези туристи са по-вече отколкото заслужават!Всички хотелиери трябва да разберат ,че и БЪЛГАРИТЕ СА НОРМАЛНИ ХОРА И ИСКАТ НОРМАЛНО ОБСЛУЖВАНЕ!
57
3
 
4
 
! Отговори
Добри преди 8 години
До RejepТи май разбираш доста от туризъм и обслужване ?
56
10
 
9
 
! Отговори
Rejep преди 8 години
Психо-десните от протестна мрежа сега могат да бъдат доволни!Браво, спасиха България от "ужасните руснаци". Спасиха и много българи от ежегоден поминък!
55
8
 
11
 
! Отговори
Rejep преди 8 години
Докато агентите на протестна мрежа продължават с анти-руската кампания ще става все по-зле. Те си мислят, че това е някаква игра. На всичкото отгоре се възгордяват от систематичните си акции на поругаване и хулене към всичко свързано с Русия. Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.
54
1
 
17
 
! Отговори
Добри преди 8 години
Нали тия калъфи НАБЧ убеждаваха хората, че " дивакуващите " съсипвали природата, замърсявали, сечали незконно и т.н. Те са представители на октоподът, който купи, иззе, замени и в края на краищата окупира крайбрежието ни. И когато хората по морето продадат и последната си земя, за да си купят BMW , тогава ще разберат, яе са загубили всичко ! Защото хотелите могат да бъдат съборени, но земята няма как да си я върнат ! Лек ден !
53
1
 
26
 
! Отговори
Rejep преди 8 години
Ето една хубава новина. Дано се срине цялата иконимика на морето, защото само тогава може да му светне на някой, че продукта който предлагаме е с ужасно качество!Много се говори за кадри, но никой не отбелязва, че инфраструктурата е в плачебно състояние. Много от главните улички по курортите са с ями типични за София. Липсата на подръжка поражда у туристите усещане за упадък, небрежие и мизерия. Не ги чакайте да се върнат отново.
52
3
 
26
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Няма ги богатите руснаци, има само шепа пияни англичани. Българите нямат пари да си позволят море, а тези които могат ходят в гърция, защото там е по евтино и обслужването по-добро в турция също.
51
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да сътвори този рай на Бог са му трябвали милиони години, една шепа *** направиха от него помийна яма за 20 години
50
0
 
19
 
! Отговори
! преди 8 години
Хак да им е!До година- още по- празно!Да се задавят в лакомията си макар крадци и престъпници, събрали пари за хотели за петилетка, че и за по- малко.
49
4
 
22
 
! Отговори
е как да бъдат пълни преди 8 години
Празни ще бъдат хотелите, щото капиталистите не знаят какво точно искат. Хем искат да се докарат пред господарите си от Америка с антируски статии и хулене на руснаците, хем реват сетне че същите тези руснаци не искали повече да посещават държавата в която ги хулят, обиждат и унижават. Ето тая шизофренична раздвоеност на капитализма никак не харесвам. Лявата ръка не знае какво прави дясната. Хем искаш нещо, хем не щеш. Хем сърби,хем боли! Така ако се привличат туристи.
48
0
 
17
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
къде ги туристическите гурута да кажат още някое заклинание за туристопоток. за поредна година заклинаха как ще се изсипе целия свят при тях да им пълне джобовете с пари докато се плацикат в *** от тоалетните на хотелите които изливат на плажа, а то кво се оказа - още по-зле.хайде, честито от мен на печелившите. догодина хептен празно, та да им дойде акъла у главата как се прави летен туризъм.
47
6
 
12
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Алл- инклузиве в хотел Бор на дружба струва от Германия 14 дни за двама човека 1500 еуро.4 звезден хотел в Хургхада при същите условия е точно 30% по-евтин.Нито храната, нито морето, нито обслужването могат да се сравняват- т.е. в Египет са по-добри. Е, то е ясно къде ходят руснаците.

Спонсорирани публикации