Ретропарад на Трабанти оглуши Вашингтон

Ентусиасти отпразнуваха 58-та годишнина на "Трабитата"
8 ное 2015 22:10,
27
Ретропарад на Трабанти оглуши Вашингтон
Снимка: архив, Reuters

Символът на комунизма – източногерманския трабант, грабна вниманието в един от центровете на капитализма – Вашингтон.

Точно 58 години след производството на първият трабант в Източна Германия, американски колекционери се събраха в столицата Вашингтон, за да отбележат годишнината. Десетки автомобили бяха подредени пред Международния музей на шпионите.

Шумен и изработен от евтина пластмаса – трабантът е смятан за една от най-лошите и най-бавните коли, произвеждани някога. Въпреки това автомобилът има множество почитатели по цял свят.

Въпреки това сега колата, наричана галено "Траби", у мнозина поражда носталгия, тъй като символизира краха на комунизма. За американските колекционери като Майк Анън от Балтимор трабантът е екзотична антика с историческа стойност, съобщава bTV.

След падането на Берлинската стена през 1989 г. Анън гледал по телевизията как цели колони от трабанти влизат свободно в Западна Германия. "Трябва да имам един такъв", зарекъл се тогава колекционерът.

Сега той притежава 20 и се хвали, че "картонените" му съкровища привлича тълпи от любопитни навсякъде, където се появят. Така стана и този път. Посетителите на парада не пропуснаха възможността да направят по едно кръгче с нестандартното возило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трабантът бил една от най-лошите коли, произвеждани някога? Хехе, как няма да се смята за "лоша", та това е най-големият кошмар за капиталистическия производител на коли: евтин, издръжлив, не се нуждае от поддръжка и всеки сам може да си го поправя, все лоши качества на един автомобил. Когато Трабантът е излязъл на бял свят, БМВ например са правили мотокаляски с двигател от косачка, струващи двойно повече. А пък точно американците да ми обясняват една кола колко много била замърсявала..
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добро си е Трабито ама не е за всеки. То е направено да служи на вас не вие да слугувате на него
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Трабант" е име, а не е съществително, редакторе! Пише се с главна буква."..изработен от евтина пластмаса" - нито е пластмаса, нито е евтина, материалът се нарича дуропласт и до ден днешен се използва. Ама така е като се преписва и превежда чужда статия.
9
1
 
6
 
! Отговори
дедо Йов преди 8 години
Страхотна машинка, както бе написал някой създадена да ти служи, а подхвърляния че било "картон","мукава" и т.н. само ще кажа че преди години слизах от Боровец, валеше дъжд и на един завои преди с. Железница изпуснах Трабанта и нацелих един фиат Крома. Трабито се поначупи обаче продължи да си пърпори, а Кромата изпадна в дълбока "кома". Прибрал съм го в гараж и ако в слънчева неделя видите поддържан жълт 601s спокойно да "шуми" по родните пътища това съм Аз!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
70 000 км. съм карал тая машинка. Не ме изостави никога. Витиня качвах не веднъж през зимата с трабанта, докато лади и москвичи танцуваха още на малък наклон.
7
0
 
21
 
! Отговори
Жо преди 8 години
ТРАБАНТЪТ е първата кола в България с безкамерни гуми , с кормилна рейка, със свободен ход на V скорост, с отопление от гърнето на ауспуха без клапани, без антифриз, без маслен филтър.Трабантчето съм го карал 1 километър с разредител за боя вместо бензин, карал съм го 300 км с един работещ цилиндър. Коя друга кола го може това?
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
+ смяна на гарнитури на главата на пътя,сам го буташ по нагорнища,оправяш го с нитачката,товариш го мнооого,здраво окачване-пуши и мирише зверски,при птп си дотам
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алчовци--с Трабито съм прекарал всичкият материал за къщата--260 кв. и за вилата--170 кв.--Просто за наши дни е морално остаряла кола--иначе Трабито надживя доста от колите ми после--Тойота,БМВ,Мерцедес,Сузуки....
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На трабито му слагат един двигател от поло 1.4 или 1.6 и става самолет :)
3
3
 
27
 
! Отговори
коко преди 8 години
ТРАБИТО е машина . Имам го от 86 г . Що нещо е пренесо , един господ знае . Сега е над 400 000 км .700 кг. пшеница от института по пшеницата в ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО до ЯМБОЛ.
2
0
 
22
 
! Отговори
М даа преди 8 години
Смешно изглежда, но мнозина помним как ги товареха, особено комби-варианта, че и багажник на покрива им слагаха.. а иначе може да се приеме като евтин вариант на фибрите и пластмасите използвани в днешните модели... и краино време е да се направи нов модел по подобие на Фиат 500 и Мини
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1, абе разваляше си се, но пък можеше сам насред път да си я оправиш, а на офроуд доста добре се представяше, я кажете коя днешна кола можеш да я натовариш с 500кила зимнина

Спонсорирани публикации