Рецептата Dnes: Празнична пълнена пуйка

Рецепта за едно коледно вълшебство, пълнено със зеленчуци
25 дек 2015 16:06, Илияна Николова
24
Рецептата Dnes: Празнична пълнена пуйка
Снимка: Youtube

Продукти:

1 цяла пуйка без шията и дреболиите
2 чаши морска сол
½ чаша масло, разтопено
2 големи глави лук, нарязани
4 моркова, нарязани
4 стръка целина, нарязани
2 стръка прясна мащерка
1 дафинов лист
1 чаша сухо бяло вино
 
Приготвяне:
 
Разтрийте пуйката обилно със солта. Поставете я в голям съд. Покрийте я със студена вода. Оставете я да престои за през нощта в хладилника, за да се осоли добре месото.
 
Загрейте фурната до 180 градуса. Изплакнете добре пуйката, за да отстраните излишната сол на кристали. Излейте и солената вода.
 
Намажете обилно пуйката с половината от разтопеното масло. Поставете я с гърдите надолу в плитка тава за печене. Изсипете половината от нарязаните зеленчуци около пуйката. С останалата част от зеленчуците, заедно с дафиновия лист напълнете вътрешността на пуйката. Излейте бялото вино в тавата.
 
Печете за около 4 часа в предварително загрята на 180 градуса фурна като периодично мажете с масло месото. Ако се налага покрийте с форио, за да не изгори.
 
Сервирайте с печени картофи или гарнитура от зелена салата.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
много черноглед народ ей!! само ми хареса идеята за пълнежа с к'фтенца!! малиии!! а как бих сложил една ярешка плешчица и една главичка агнешка и после ако остане място у тия мутански птици бих сложил така вратни пържолки!!е тава е моята рецепта!! Весела Коледа българи!!!
12
0
 
2
 
! Отговори
Отбелязах пропускаИм преди 8 години
Изтрили са ми коментараааааа!Само ги подсетих, че са пропуснали да напишат, че сега пуйките се продават със *** в д/пето и тези *** свирят, когато поставената във фурната пуйка е вече опечена.Защо трият такъв коментар, бе?
11
1
 
4
 
! Отговори
Гастономов преди 8 години
Моят специалитет е "Пуйка , пълнена с кюфтета "
10
2
 
6
 
! Отговори
РЕЦЕПТА ЗА БОНФИЛЕ преди 8 години
Ето я и българската рецепта за коледен обяд/вечеря.Взимате си бонфиленце - свинско(тия дето не ядат свинско не празнуват коледа и без тва - да си ядат пуйките и агнетата). Мятате го на скарата и след 10 мин имате много по-вкусно ядене от тъпата пуйка със зеле
9
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Извинявам се ..... Хонолулу или Хондурас......???Сещате се .....нали!!!!
8
0
 
2
 
! Отговори
Ааааааа! преди 8 години
В коментар 12 написах с какво техническо постижение е обогатена пуйката, която си купуваме за печене.В първото изречение на този коментар 12, вие Днес.бг-ейци, Бог знае защо заменихте названието на това пособие със звездички, но във второто изречение същото това название се оказа допустимо!Помощ, обърках се тотално!
7
0
 
2
 
! Отговори
бяй Иван преди 8 години
Ходих на лов и ударих три падпъдъка.Голям банкет ,цялата дружинка хапна,че и остана от месото.А...пропуснах ,че падпъдъците ги сложихме в една пуйка с други пълнежи...
6
1
 
5
 
! Отговори
някой преди 8 години
P.S.: Забравих само да добавя, че в магазините продават само цели пуйки, докато свинско месо има на пържоли, на филета, на парчета, на каквото искаш, ако щеш и сто грама ще ти дадат.Хм... странно само как не са забранили думичката "пуйка"???Ми тя може да е много обидна да знаете!Може ли да си такава *** пуйка ***! - Само като пример го давам... Забранете и това за да стане цирка ви пълен!
5
3
 
12
 
! Отговори
някой преди 8 години
Да задам аз един въпрос на Илияна Николова:Как да си направим пълнена пуйка по Вашата американска рецепта за семейство от... трима души??? И колко месеца ще я ядем???Стига с тия американски рецепти за десет членни семейства, ние в България ядем ПРАСЕ.Не смея да напиша че ядем и майката на прасето защото ще ми излязат само звездички заради малоумната ц е н з у р а!
4
4
 
12
 
! Отговори
цък преди 8 години
Стига с тези пуйки бе, това не е наша традиция, а краварска!!!!!Сърмичките, трушийката, винцето, агнешкото, баниците.... това е Нашето!А, не ускубана и изпекана гарга!
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой яде *** в Бьлгария бре?
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големи глупости бълвате.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА РОЖДЕСТВО СЕ ХАПВА СВИНСКО,А ОТВЪД ГОЛЯМИЯ ГЪОЛ КЪДЕТО СЕ ПРАЗНУВА САНТА-КЛАРА ПЪЛНЯТ ПУЙКИ И СИ ГИ ХАПВАТ АЛА МИСТЪР БИЙН.