Какво ще е нужно за живот извън Земята?

Човешката раса най-вероятно ще трябва да колонизира други планети
6 мар 2016 19:58,
106
Какво ще е нужно за живот извън Земята?
Снимка: архив, Ройтерс

Човешката раса най-вероятно ще трябва да засели други планети, за да продължи съществуването си. Дали сами ще направим Земята необитаема или планетата ни просто ще достигне края на капацитета си да поддържа живот, един ден ще ни се наложи да търсим нов дом.

Холивуд вече се зае да ни представя варианти за евентуално колонизиране (“Марсианецът”, “Интерстелар”). Марс изглежда първата спирка, но извън Слънчевата система има хиляди екзопланети, които биха могли да са дом за хората, пише СиЕнЕн. За да стигнем до там ще ни трябват нови технологии.

На практика човечеството вече има космическа колония – Международната космическа станция. Но тя е само на 350 километра от Земята и разчита на постоянно снабдяване с провизии за 6-членен екипаж.

Факт е, че немалка част от технологиите, разработени за МКС като радиационен щит, рециклиране на вода и въздух, соларни панели биха имали приложение при заселване на друга планета. Но има редица предизвикателства за постигането на тази цел.

Първото условие за установяване на човешко селище извън Земята е наличието на изолирана среда за живот, която да “доставя” нужните атмосферно налягане, кислород и подходяща температура, както и да защитава обитателите си от радиацията. Изграждането на подобна конструкция на чужда планета наистина изглежда като част от научнофантастичен роман.

Но вече са разглеждат варианти за сравнително по-достъпен начин за завършване на подобен обект. Един от тези варианти е използването на 3D-принтери, като по подобни проекти работят частни компании и НАСА. Въпросните устройства ще се задвижват с помощта на ресурси от местната околна среда и на теория биха могли да изградят нужните конструкции преди човешки крак да стъпи на въпросната планета.

След като селището бъде изградено, колонията ще се нуждае от непрекъснат “поток” от вода, кислород, енергия и храна, за да може обитателите да живеят в среда, която не е благодатна като на Земята.

Част от необходимото количество вода, може да идва от рециклирането на всички отпадъчни течности, в това число пот, сълзи, урина. Това вече се прави на МКС. Разбира се, колонизаторите може да се опитат за извличат вода и под повърхността на новия си дом – счита се, че подобни залежи има на Марс.

Водата е източник на кислород, така че наличието й на практика може да подсигури останалите жизненоважни компоненти, включително да даде основата за отглеждане на посевни култури.

Що се отнася до енергията, там изглежда сме най-подготвени предвид развитието на фотоволтаичните соларни панели. Разбира се, отдалечеността на предполагаемата нова планета от ярка звезда като Слънцето и структурата на атмосферата могат да окажат негативно влияние. Затова тепърва споменатата технология трябва да се развие още повече, за да гарантира необходимия минимум от енергия за “захранването” на цяла колония.

Последното, но и не по-малко важно условие за една космическа колония е поддържането на климат, който да е годен за живеене.

На Марс, например, атмосферата съдържа почти изцяло само въглероден диоксид, а температурите падат до -153 градуса по Целзий през зимния сезон. Атмосферното налягане е едва 0,6% от земното. Ясно е, че в подобна среда животът ще се води предимно в изолирани съоръжения и излизането навън ще става само със специални костюми.

Алтенативно решение би било промяната на климата на цялата планета. Колкото и невероятно да звучи, това може и да се окаже приложимо. Например орбитиращи соларни огледала, които да отразяват слънчевата светлина върху определени зони и по този начин да се предизвика покачване на температурата. Има теории, че дори само подобна малка намеса може да доведе до цялостна промяна в климата на дадена планета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами с тая дива популация в Африка, Индия и т.н., сигурно ще се видиме в чудо човешките същества. Планетата не е безкрайно голяма за да храни 16 или 36 милиарда същества.
31
3
 
5
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Какво ще е нужно за живот извън Земята?---Рептилите - масони, изцуцаха Земята, пирамидата "живот на заем" вече не расте (щото няма накъде в една затворена система, като Земята) и тръгнаха да търсят "нови хоризонти" ...нЕмат наяждане ... Абе спрете се малко бе, поемете въздух, полегнете и си починете...
30
0
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 8 години
Да възможно е човек да стъпи на Марс в следващите 10 години, кой, как и с каква цел ще организира тази експедиция е друг въпрос. Всъщност въпроса тук не е дали, а кога ще стъпим на Марс. Днес е ясно, че можем да стигнем до там, въпроса е че нямаме технология която да ни позволи да се върнем, тоест тези които отида до Марс ще трябва да останат там - това е най-големия проблем.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големи астрономи станахте ...истината е че нищо не знаете за Вселената, както и аз. Айде чао.
28
6
 
0
 
! Отговори
кщс преди 8 години
.....нужно....да няmа българи таm
27
5
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 8 години
Планетата не е разумно същество за да му помагаме. Явно си някой, да кажем по-меко, екоентусиаст с някаква замъглена представа за света, но истината е че ние като вид просто правим необходимото за да оцеляваме и да се развиваме, както всеки един друг вид на планетата и най-вероятно въобще във Вселената. Може би не винаги успяваме, но хубавото при нас е че се учим от грешките си.
26
3
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 51Нима? А кой каза, че до 2025 -та година ще има база на Марс? Аз ли го казах или хамериканците още 1997-***? Мислиш ли че до 9 години изобщо човек ще стъпи на Марс? А какво остава за БАЗА? Писна ни от хамериканса демагогия. Тиквата и той се е заразил с нея гледам. Бо.клуци!
25
1
 
5
 
! Отговори
До 45 преди 8 години
Отговора е елементарен - космическа надпревара! На САЩ не им трябваше да пращат хора на Луната преди вече около 50 години, но го направиха за да демонстрират технологично превъзходство. Днес просто се пращат сонди и сателити, което е много по-евтин и ефективен метод за изследване на чужди светове. Защо да пращаме хора да изследват Марс , след като можем да изпратим роботи?
24
1
 
1
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
Да, но този разумен живот с какво точно е помогнало на самата планета?
23
1
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до, 48Впрочем за да мислиш, че ние сме единствените интелектни разумни същества в цялата Вселена си е равно на олиго.френия!
22
3
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 8 години
Приятел най-великото и забележително нещо на Земята сме ние или по-точно разумния живот! Прости едноклетъчни може да има дори на други обекти в нашата звездна система, сложен многоклетъчен живот може би има в нашата галактика, но разум, разум не е сигурно, че има на друго място, макар че при толкова много галактики ще си е загуба на пространство както е казал Карл Сейгъл. А различните видове са изчезвали, изчезват и ще продължават да изчезват и без нас да ни има, това се нарича еволюция!
21
1
 
4
 
! Отговори
глупости небесни преди 8 години
Ако тази планета не можем да си опазим трябва ли ни нова - тази ще оговним пък другите ще поумнеем да пазим.... ХАХА
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е те богатите, ще идат на Марс, а ние бедните пак, ще го dydyхаме. Аз предлагам да се изградят колонии под повърхността на Земята. Там, човечеството, ще разполага поне с питейна вода. Ще поставим на повърхността соларни панели и така, ще се захранва осветлението. И да не забравите да гласувате и там за Бойко, който сигурен съм, ще предпочете да остане с хората, вместо да замине за Марс, щот там вече, ще е фул с Хамериканци, а те са хитри и няма да се вържат на празните му популистки изказван
19
3
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 38 Аз да си задавам въпроса или ентусиасти като теб които си мислят, че да направиш пътуване, а КАМО ЛИ БАЗА до Марс е като да изядеш парче кейк? Вие съвсем сте изтрещяли, хамерикански ***! То бива *** на хамерикански зад.ници , но това вашето на нищо не бива.
18
3
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 8 години
не мисля, не сме създали нито океаните, нито горите, нито атмосферата, по-скоро ги унищожаваме с безкрайните си конфликти, отпадъци и всякакви гадории. Само прочети колко видове са изчезнали само вследствие на прекомерен лов, айде за замърсяванията няма да говорим
17
0
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 8 години
А ти си задай още по-простия въпрос, като за просто едноклетъчно като теб, защо му е на човека да ходи на Луната всеки ден?
16
1
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 8 години
Без нас тази планета щеше да е просто парче скала обикалящо около невзрачна звезда в периферията на една от стотиците милиарди галактики - помисли върху това!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЛЕД 20 ГОДИНИ БЕЛИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАСЕЛВАМЕ ПО ДАЛЕЧКО ЧЕ ЕВРОПА ЩЕ Е БЕЙРУТ СЛЕД ГОСТОПРИЕМСТВОТО НА ЛЮБИМИТЕ НИ БРЮКСЕЛИ.
14
4
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
do 31 ОМГ!От 50 години няма човек стъпал на Луната, която е на един к.ур място, тоест 400 000 километра. 50 години вече никой не иска да ходи на един к.ур място разстояне. Марс за справка е на 80 000 000 километра в най-близката си фаза спрямо Земята. Задай си ши.баният въпрос колко си пр.ост с въпроса си.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние морално и технически сме толкова назад, че тя самата вселена няма да ни позволи да излезем от границите на планетата си, защото ще заразим всичко до което се докопаме. Самият факт, че в 21 век ние се самоизтребваме за шепа петрол, говори достатъчно. Това, че за да съществуваме, трябва да изчерпим и замърсим дома си е достатъчно показателен. Та ние не можем да произведем нергия достатъчно чисто и ефективно.дефакто по същество не сме мръднали от древността. Не създаваме, а рушим.