"Без будилник": Златни години за "младежи" между 60 и 85!

Място за активни възрастни хора, сгушено в полите на Стара планина
Обновена: 8 апр 2016 16:23 | 8 апр 2016 16:00,
13

Снимка: Dnes.bg

Омръзнало ми е да живея сама. Откакто съпругът ми почина, няма с кого да прекарвам дните си, няма с кого да споделям емоциите си. Няма кой да ми смени една крушка! Почти всяка вечер ям хляб и кисело мляко, че за сам човек не ми се готви. А ако си сготвя, после ям едно и също цяла седмица, за да не хвърлям. Децата са в Америка, работят. Не съм ги виждала от години... Ако се сетят понякога, се обаждат...

Тази история е до болка позната на хиляди пенсионери у нас, защото самотата понякога е по-страшна и от тежка болест. В "Без будилник" ще ви представим една алтернатива, която няма аналог у нас, една концепция за новото начало. Обичайно рубриката ни е свързана със свободното време на работещите хора, но днес решихме да ви разкажем как в активна "трета възраст" може да се живее добре и у нас. И как се реализира една идея за това.

Възрастните хора искат съвсем обикновени, простички неща като хубава книга, сладки приказки с приятели, разходки сред природата, гимнастика, танци или каре карти на следобеден чай. Така си представяла старините и баба Станка, за която златната трета възраст била свързана с истинската радост от живота. Когато това време обаче дошло, тя останала сама, а мечтите за сладката старост започнали да се изпаряват.

Станислава е нейна внучка. Заедно със своя съпруг Павел започнали да търсят място, в което любимата им баба да изживее достойно своите старини. Станислава разговаряла с приятели, събирала мнения от специалисти, обикаляла и проучвала всички възможности за достоен и социалнозначим живот на една възрастна дама. И накрая установила, че такова място всъщност няма.

"Докато търсех място за моята баба, видях много самотни възрастни хора, които буквално са се предали. И причината за това не е възрастта. А това, че нямат създадени условия за нормален живот, нито мотивация. Децата им често са далече, извън страната, а в България ситуацията е нерадостна за възрастните и те са загубили желание за живот. Трудно се справят с месечната издръжка, лишават се от базови неща, поради липса на средства – пълноценна храна, топлина, нямат почти никакви развлечения... Да не говорим, че живеят в страх заради ширещата се битова престъпност", споделя Станислава.

Тогава на младото семейство хрумва идеята да създадат свое местенце, в което да посрещат не пациенти, а приятели. Влюбват се от пръв поглед в сградата на изоставеното училище в село Добревци, община Ябланица и инвестират заделените си през годините средства в реконструкцията и модернизирането й. След три години усилена работа и събиране на добри практики от Европа, успяват да довършат резиденцията, която вече е готова да посрещне своите първи обитатели.

Кръщават я "Карамел", защото "пенсионерският живот е най-сладкият живот". Разположена в китно селце в Тетевенския балкан, резиденцията е само на час път от София, на няколко километра от град Ябланица – градът на халвата и локума. Въздухът е чист, климатът мек, а наблизо има свежа изворна вода.

"Това не е старчески дом", обяснява концепцията Павел. "Хората тук са младежи между 65 и 80 години", допълва той.

Резиденцията е за активни стари хора, в добро ментално и физическо състояние, които обичат движението и спокойно могат да се обслужват сами. Тя е за тези, които искат качествена промяна в живота си - да избягат от сивотата и самотата в големия град.

Станислава и Павел разработват схема, чрез която да оптимизират максимално разходите на резиденцията. Сградата е енергийно ефективна, държат на безупречната хигиена и високия стандарт на живот – баланс между здравословно хранене, движение и забавления.

В пакета на всеки възрастен са включени пет хранения дневно, както и различни напитки. Идеята е голяма част от храната в резиденцията да бъде собствено производство – освен зеленчукова и овощна градина, на място се приготвят и млечни продукти – сирене, кашкавал, извара, кисело мляко. Планира се също отглеждането на животни за подсигуряване с качествени месни продукти и яйца.

Месечната такса на резиденцията се състои от два компонента: Наем на жилищната площ и общите части - 200 лева и такса за базови услуги - 289 лева. 

Част от предложенията, които са замислили организаторите, са сутрешна гимнастика, кардио фитнес, часове по занаятчийство, турнир по шахмат, бридж, белот,  табла, разходка в планината, йога, литературно четене. Домакините твърдят, че деца и внуци винаги са добре дошли при баба и дядо.

"Заедно ще гледаме новините и ще обсъдим политиката с чаша червено вино. Библиотеката ни има над 500 заглавия, абонирани сме за интересни вестници и списания. Можем да си приготвим зимнина или да си направим вкусен сладкиш в кухнята. Но най-важното е, че предлагаме приятна компания на хора със сходни интереси, нови приятелства и най-вече - край на самотата!", казват Павел и Станислава.

За съжаление докато подготвят резиденцията, вдъхновението на проекта баба Станка си отива от този свят и не успява да се наслади на живота в "Карамел".

Това обаче още повече мотивира младото семейство да развие бизнеса в нейна чест, защото така ще дадат възможност на възрастните хора в България, които искат да живеят пълноценно, да получат всичко, което тяхната баба не е могла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Ани Захариева преди 6 години
Помните ли филмовата фраза "Совите не са това, което са ... " В "Карамел", хората на 500 лв. са единици. Цените са от 650, та до 850 лв. - в зависимост от състоянието на обитателите. Майка ми стоя там почти един месец и си я прибрах, защото съвестта ми не позволи да я оставя на студено, без топла вода и на ужасна и еднообразна храна! Слава Богу, че нищо не и се случи, защото се оказах и без какъвто и да е документ, удостоверяващ присъствието и там! Заставам с името си зад горните твърдения!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко хора могат да си го позволят, знам. Но иначе пък от 800 лв. нагоре започват цените в частните старчески домове. Мои познати дадоха баща си в такъв.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не зная от къде ще намерят пенсионерите 500 лева за да живеят в такъв дом.Моята майка с парите от покойния ми татко има пенсия 303 лв. Активна е ,взима си лекарствата,но е на повече от 80 години.Та от тук е и въпроса ми:След като направят 80 години какво ще стане с тези хора,къде ще отидат?А ако се разболеят до 80 години,стават негодни за това уютно местенце?Добре е измислено,но това са хора на възраст и всеки ден им носи здравословни изненади.А и тези 500 лева за България са непосилни.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добра идея, но мисля, че хората ще са най-щастливи ако внуците и децата им са край тях, но какво да се прави, младите пък трябва да се борят и те да оцеляват.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
те децата им,ако искаха да им дават по 500 лв.щяха да си ги държат в къщи,нали все пак този дом е за работоспособни. с моите 275 лв. пенсия - за никъде не съм. а като започнат да не могат да се грижат възрастните за себе си?
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
v bg ima gobri hora .radva me tova che se chuvat poveche pozitivni neshta.izvinete me niamam kirilitca.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на хората, които са се сетила и осъществили това прекрасно място. Мисля че парите са съвсем прилични. Много хора биха изпратили своите родители в такъв дом, цената не е много висока, все пак това са родители
4
2
 
5
 
! Отговори
ВЛАДО РАЙЧЕВ преди 8 години
НАПРАВЕНО Е НЕЩО ДОБРО И МОГА ДА ПОМАГАМ КАТО ПРЕДОСТАВЯ КНИГИ,РАЗЛИЧНИ ПОСОБИЯ,ОБОРУДВАНЕ,ПОДХОДЯЩИ ДРЕХИ -НОВИ ИЛИ ПОЧТИ НЕПОЛЗВАНИ/МОСТРЕНИ/цените са изключително поносими.Все пак тези хора имат и деца,които могат да дават по 250 евро.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен от пост 2 Доста пенсионери могат да се похвалят с пенсия 500 и на горе а освен това има много такива на които децата са по далечни земи и им помагат финансово. Мноог пенсионери уж нямат пенсии мизеруват а всекидневно ставам свидетли как дават много пари на телефонните измамници .Така , че не всичко е така както изглежда
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ideata e chudesna za parite mogat da se nameriat i sponsori
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идеята е чудесна,но колко от българските пенсионери могат да се похвалят с пенсии 500+лева?

Спонсорирани публикации