Стресирани плъхове прибягват към чашката, пристрастяват се

Стресовата реакция се развила, за да ги предпази
7 ное 2016 21:45,
4
Стресирани плъхове прибягват към чашката, пристрастяват се
Снимка: Reuters, архив

Плъхове, изложени на стрес, консумират много по-голямо количество алкохол и демонстрират отслабена допаминова реакция, съобщи агенция ЮПИ, позовавайки се на изследване на Университета в Пенсилвания.

Изследването е съсредоточено върху анализа на връзката между преживения стрес и употребата на пристрастяващи вещества.

Плъховете в експерименталната група били изложени на интензивен стрес в продължение на 1 час, преди учените да проследят поведението им 15 часа по-късно, когато водата им била смесена с етанол.

"Стресовата реакция се е развила, за да ни предпазва, но пристрастяващите вещества използват механизмите й, за да излъжат мозъка да иска още от тях", коментира изследователят Джон Дейни. "При химично блокиране на рецепторите за стресови хормони на невроните, предотвратяваме повишената консумация на алкохол", допълва той.

С времето, невроните на експерименталната група ставали все по-възбудими и карали плъховете да прибягват все по-често до етаноловата вода. След като учените приложили химикала CLP290 обаче, стресовите нива се върнали към нормалното.

Според Дейни това откритие може да спомогне за разработването на нови методи на лечение на индивиди, страдащи от посттравматичен стрес, който предизвиква импулсивно поведение и злоупотреба с пристрастяващи вещества.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: алкохолплъхове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
7
 
! Отговори
Хоремагчията преди 7 години
Верно е, всяка вечер се редят плъхове в хоремака и поръчват чашка след чашка докато изпаднат в делириум а по напредналите почват от сутринта и вечер повтарят. Мисля скоро да организирам платено парти за котки на тема - лов на пияни плъхове, много са забавни като се клатушкат на малките си крачета а тия дет са прекалили с шотовете даже и дpaйфат по пътя.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, чашка! А на бас за две ракии, че са им сипвали етанола в пластмасови купички!
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цъфнал Герб, цъфнал Герб. Пияна жена президент ще става. Кви плъхове кви 5лв.

Спонсорирани публикации