Мобилните технологии взимат съня на децата

Наблюдава се епидемия от нарушения на съня
24 ное 2016 17:45,
0
Мобилните технологии взимат съня на децата
Източник: Reuters
Наблюдава се епидемия от нарушения в съня при деца и най-вече при тийнейджърите. Това сочат изводите от най-скорошния анализ на Американската академия по педиатрия. 
 
Изследователите са анализирали данните за 26 хиляди деца, като заключенията показват категорична връзка между употребата на електронни устройства и некачествения сън, както и прекомерната сънливост през деня. 
 
Специалистите подчертават дебело, че недостатъчния и непълноценен сън води до различни здравословни проблеми, сред които затлъстяване, депресия, тревожност, хиперактивност, промени в настроението, влошена памет и други.
 
Новият анализ разглежда последните изследвания върху деца в училищна възраст (между 6 и 19 години) в Северна Америка, Европа, Азия и Австралия. 
 
При децата, които използват мобилни мултимедийни устройства преди лягане, вероятността да спят по-малко от 8 часа на нощ е два пъти по-голяма. Тези, които държат мобилните си телефони или други подобни устройства като таблети например, са в 50% по-висок риск от некачествен сън и е с цели 200% по-вероятно да са прекалено сънливи през деня, са установили авторът на изследването Бен Картър и колегите му. 
 
„Използването на мобилни устройства в леглото стимулира мозъка в момент, когато се случва преходът към съня и мозъка трябва да си почива“, се казва в коментар, придружаващ проучването. 
 
Въпросът обаче не е само в по-късното заспиване, категорични са специалистите. Изключително важен е и физическият компонент за скрининг на експозицията, тъй като синята светлина, излъчвана от екраните, потиска производството на хормона мелатонин, който е отговорен за нашето заспиване. 
 
„Тези открития дават да се разбере, че бързото развитие на технологиите и медиите, изпреварват способността на медицинските изследователи да оценят положителните и отрицателните ефекти от повсеместното излагане на електронните устройства в критичните години на развитието на мозъка при децата и юношите“, се казва още в доклада. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари