Нов шанс за живот: Бионични протези за Пух

Наши ветеринари направиха първа по рода си операция
Обновена: 25 яну 2017 14:25 | 25 яну 2017 14:20, Петя Славова
29

Снимка: Яна Лозева

Пух, десетмесечен котарак, загубил задните си крайници в инцидент с автомобил, получи нов шанс за живот след революционна операция, извършена успешно за първи път у нас от български ветеринарен лекар.

Функцията на крайниците на Пух беше възстановена след две интервенции и сложен рехабилитационен процес, продължил 3 месеца.

Иновативната, високотехнологична операция, извършена от д-р Владислав Златинов (Централна Ветеринарна Клиника - София), включва костно вграждане на титаниеви импланти (ендопротези), към които се прикрепват специално изработени външни (екзо) протези.

Този метод за протезиране (Intraosseus Transcutaneous Amputee Prosthesis-ITAP) все е още в процес на разработване и е прилаган рутинно само в два ветеринарни центъра по света.

Успешният случай на Пух, който вече уверено използва новите си крайници, ще даде надежда и за други пациенти.

Д-р Златинов, оперирал котарака, стартира дългосрочен проект за развитие и подобрение на техниката за протезиране при животните. Вече са оперирани други две котки и едно куче (чрез ITAP метода), които са в процес на възстановяване.

Протезиране се налага при тежки травми или злокачествени образувания на крайниците, които доскоро бяха "третирани" единствено чрез ампутация. Иновативната терапия би спасила функцията на крайника, а в случаи като на Пух - и живота му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пух трябва да го прекръстят на Лъки, бездомниче с огромен късмет! А същевременно доста домашни котки се изхвърлят, защото са болни от нещо много по- дребно.
7
18
 
3
 
! Отговори
Резил преди 7 години
Хансе, гледай по-далеч от носа си и не разсъждавай толкова плоско ! Казах, че е редно да се помага на всеки човек и жУОтно ,Но да има степен на важност ! В конкретния случай -ок ! Браво на доктора. Но искам всеки ден да има и новини за оздравели деца, а не родители молещи за помощ !
6
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко родители ще се съгласят на детето им да се направи такава експериментална операция без никакви гаранции, пък било и за без пари. Всеки ще се бори за най- сигурното и доказан специалист . А това коте няма какво да губи , да не говорим, че няма и как да го питат ;)
5
2
 
21
 
! Отговори
Ханс преди 7 години
До Резил:Ти на колко нуждаещи се деца помогна от началото на годината?
4
16
 
6
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 7 години
загубил задните си крайници в инцидент с автомобил... сега автомобила ще претърпи пукване на гуми с титанов гвоздей...хахаха
3
33
 
8
 
! Отговори
Резил преди 7 години
Има нещо сбъркано по нашите географски ширини ! За бежанци и котки - пари има . За нуждаещи се деца -дайте да дадем ! Нека се помага на всяко живо същество, но е редно да има някакви приоритети !
2
1
 
49
 
! Отговори
niki преди 7 години
Бог да благослови доктор Владислав Златинов!И да има повече хора като него, които да помагат на ЖИВОТНИ, пострадали от хората!!!
1
7
 
10
 
! Отговори
Тя преди 7 години
Какво точно значи думата "жанс", упомената в заглавието?

Спонсорирани публикации