"Без будилник": Сидни – хоризонт на мечти

Австралийците са свободни, естествени, спортуващи
Обновена: 8 фев 2017 18:11 | 8 фев 2017 09:00, Екип на Dnes.bg
49

Операта в Сидни, погледната от Кралската ботаническа градина. Сградата е една от емблемите на мегаполиса. Открита е през 1973 година, а архитектът й Йорт Утсон печели наградата "Прицкер". Снимка: Доника Ризова

Разположен на брега на Тасманово море, изцяло обърнат към водата и в синхрон с природата Сидни е смайващ сетивата град. Заливите му крият прекрасни плажове, паркове и архитектурни шедьоври. Хората са свободни, естествени, спортуващи и забавляващи се по един магнетично увличащ начин.

В днешния "Без будилник" Доника Ризова ще ни разведе из Сидни. Понякога снимките, макар и направени през телефон, могат да "струват" повече и от хиляда думи.

Обичайна гледка са кината на открито, излегналите се на тревата цели компании, скачащите във фонтани и всевъзможни водни атракции деца, танцуващи на улицата младежи и спортуващите в алеите на парковете хора на всяка възраст и с всевъзможни странни прически, шарени и удобни дрехи, но и с неизменната ведра усмивка.

Сидни е удобен като мека ръкавица, дава простор на сетивата ти, хоризонти на мечтите ти. Учи те да се вглеждаш в простите неща и да ги цениш.

Примерите са буквало навсякъде - група деца в парка, които изучават дивата природа с учителя си, доброволците в зоологическата градина, които ти разказват за глобалната заплаха от затоплянето, надписите в обществените пространства: "Ако искате да работите в градината сте добре дошли в сряда и събота. Имаме инструменти и инструкции…"

Всичко изглежда чисто и подредено, измислено така че да е приятно за хората, в синхрон с природата, съобразено с детайлите, обърнато към историята, но и супер модерно и артистично.

Доника Ризова, автор и водещ на предаването
Медиите ON AIR по национална телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук за разлика от Сидни, има много знайковци!
6
2
 
6
 
! Отговори
дедо ви преди 7 години
Наи приятното место за живеене на земята е Австралия.Тя все още е под шапката на британската кралица баба ви Елизабет.Прекрасна държаваконтинент.Заселвана е предимно с британски затворници които в течение на години превръщат континента в в раи за живеене..Прощаваите за правописните грешки ,а и възраста 72г си казва думата.
5
2
 
8
 
! Отговори
До българка преди 7 години
Това,което си писала е почти така, но не е най-важното. За Австралия и Сидни мога да пиша до утре, но най-голямата разлика, между там и тук са ХОРАТА! Там огромната част са спокойни, приветливи, учтиви. Тук са точно обратното!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Москва - един друг път. :/Супер, обожавам Австралия, австралийците са най - страхотните хора на света. Райско място. И плажовете са най - чистите.
3
4
 
12
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
Дререме ми за Австралия и Cидни, само не ме трийте без причина!
2
2
 
22
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Пропускаш най-голямата атракция на града: полуграмотния и комплексиран мизантроп-социопат - Сиднито от Букурещ!
1
4
 
29
 
! Отговори
българка преди 7 години
Хубаво е в Сидни, особено ако си турист. За живеене е малко сложно. Трафика е ужасен - там автомобилните ленти са с около 20см по-тесни - когато шофираш колите около теб са наистина опасно близо. Градът не е проектиран за толкова много автомобили. Добре, че беше олимпиадата малко да го пооправят. В музеите им естествено няма почти нищо, Австралия просто няма история - стари куфари и вестници, роклите на мис Австралия. Добре че са зоопарковете с кенгура и коали.Но си заслужава да се отиде и там.

Спонсорирани публикации