Машинно гласуване, ама не през март

Единствената подадена в ЦИК оферта не отговаря на условията
Обновена: 25 фев 2017 22:39 | 25 фев 2017 21:15, Веселина Йорданова
112
Машинно гласуване, ама не през март
Снимка: архив, БулФото

Възможността да има машинно гласуване на предсрочните избори на 26 март отпада.

Всички членове на ЦИК гласуваха за отстраняването на единствения кандидат в обществената поръчка - фирмата "Лирекс".

Още по темата
Фирмата предлага да достави машините на 20 март, а в условията на конкурса е записано 10 март, предаде bTV.

От фирмата са били категорични, че не е възможно устройствата да бъдат доставени по-рано.

Фирмата, която в последния момент преди изтичането на законовия срок подаде оферта, не може да отговори на техническите изисквания.

От доклада на специализираната комисия пред ЦИК стана ясно, че на всеки 15 машини ще има само по един техник, който да ги обслужва, което е недостатъчно. Не е ясно и как ще стигнат машините до секциите в чужбина.

Другата неизвестна е свързана с това кой ще съхранява машините след края на изборния ден.

Поръчката трябваше да бъде за около 13 хиляди машини с прогнозна стойност от 12,5 до 15 млн. лева без ДДС.

Политици вече допуснаха, че може да има оспорване на вота пред КС, ако машини за гласуване не се осигурят. 

Говорителите на Комисията коментираха, че вариант без машини за техническо гласуване не би трябвало да подложи на риск предстоящите избори и те ще бъдат валидни.

В съобщение до медиите от фирма "Лирекс БГ" заявяват, че имат готов, напълно работещ софтуер и експертен капацитет за комплектуване и въвеждане в експлоатация на целия необходим брой машини за гласуване.

"Мащабът на такъв проект изисква партньорство с чуждестранни компании, включително производители на компоненти. Казусът с невъзможността за доставянето на машините в срок е свързан с факта, че част от необходимите компоненти за производство не могат да бъдат осигурени от производителите в необходимото количество за посочения в обществената поръчка на ЦИК срок", допълват от фирмата.

В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В случай, че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец, се посочва в съобщението. 

Въпреки голямото ни желание, усилията на екипа и проведените многобройни разговори за намиране на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой готови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок, заявяват от "Лирекс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
5
 
! Отговори
Огнян Стоичков преди 7 години
От Лирекс предложили на ЦИК, да приспособят от КУТИИ ЗА ОБУВКИ изборни урни за "машинните" бюлетини., а от кашони да направят изборните кабините. Също така ,предложили председателите на СИК да инсталират и тестват машините, които пък щели да бъдат доставени с наети от ЦИК куриерски фирми.На въпрос - кой е производителя, Манол Илиев/управителя на Лирекс/ уклончиво отговорил, че е от "отдалечено място в Азия". Така, че Законно право на машинно гласуване не зависи от закона , а от Манол Илиев....
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А после какво правим с тези машини?
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЪЖЕН ФАКТ ЗА "тъжен факт за Радев"Радев ще е президент 5, а може и 10 години, а ти ще скърцаш със зъби - то само това ще ти остане.
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕ ТЕЗИ В СЪДА ДА СИ ГЛЕДАТ КОРУПЦИЯТА.МАШИНИТЕ СИГУРНО ГИ ПРОИЗВЕЖДА ГЕРБАРСКА ФИРМА В КОСТИНБРОД.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
19 - АКО Е ВЯРНО, ЗНАЧИ Е УМНА ЖЕНА. ПРОСТИЯТ ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА ЗАБОГАТЕЕ.А ОГЛУПЕЛИТЕ ОТ БЕДНОСТ ВСЕ ПАК ЗНАЯТ, ЧЕ ГЕРБАРИТЕ ГИ ДОКАРАХА ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ.
14
4
 
4
 
! Отговори
Станишко преди 7 години
До АнонименЩом казва това *** Лъжата значи е така.Но съда се произнесе ,че трябва да има машинно гласувате.Това го пише и в закона.Но комунисти да спазват закон,някой друг път.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ НЕ СА СИГУРНИ. ЧРЕЗ СОФТУ3ЕРА МОЖЕ ДА СЕ ФАЛШИФИЦИРАЯ ВОТА .ЗАТОВА ГЕРМАНИЯ, ХОЛАНДИЯ И ДР. СТРАНИ ГИ ЗАБРАНИХА.С МАШИНИ ИЛИ БЕЗ МАШИНИ РЕФ.БЛОК И РАДАН СА АУТ.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
14 - КОЛКО ПЪТИ ЩЕ ГО ПИШЕШ ТОВА? И К`ВО ОТ ТОВА, ЧЕ НЯКОЙ ПЛОНДЕР СВИРКАЯЛ? ДРЕМЕ МУ НА ГЕРДЖИКОВ.Знаем нивото на публиката, западните медии писаха, че и липсва култура.
11
1
 
7
 
! Отговори
До долния анонимен преди 7 години
Ами има значение. Дълго време в моята секция си правех експерименти. Пускахме бюлетини заедно с други членове на моето семейство за абсолютно неизбираем кандидат. След това в протокола от секцията проверявах. И какво да видя няма или има една недействителна бюлетина, а за моя кандидат са нула. Продължавай да вярваш, че твоят глас наистина отива там където ти искаш. Много ама МНОГО си заблуден/а. Аз лично имам достатъчно време и пари да сезирам КС , а след това и европейския съд.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхотно улеснение. Най после ще може да си спестят печатането и размъкването на камиони с чували с фалшиви бюлетини...
9
7
 
6
 
! Отговори
IT специалист преди 7 години
Ех, Герджик, Герджик !!! Стана тя като в твоето стихотворение "Запек- И да викаш и да крякаш,трябва ти да се изакаш". Аиде със здраве и отивай да сменяш лампи по тунелите.
8
7
 
6
 
! Отговори
Станишко преди 7 години
До Надя НиколоваТрябва някой да ги организира,ама то става с работа а не с празни приказки.Този т.н.президент и неговите послушковци трябваше да свършат това.Само че машините не са осветителни тела,които да прехвърлят от един тунел в други да се хвалят ,че са направили чудо.
7
10
 
10
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
До Анонимен За патриотите, за БСП но никой да не гласува за ГЕРБ- унищожителят на България. Ако гласувате за "ВОЛЯ" ще получите МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ Бойко- затова ги отпишете отвсякъде. Шанс за България без ГЕРБ!!
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
идиотизми , сами си създадоха новината,сами си я отхвърлиха,проучват как ще реагираме ли или не можаха да ни скроят някакъв номер.Цялата работа много мирише,някой се опитва в голямото бързане да прокара нещо свое,да излъже всички,да вземе пари от всякъде и да продаде резултат от изборите
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тук се стигна след като политическият елит видя заплаха, затова всички от ЦИК и политиците направиха всичко възможно да не се случи този вид гласуване. Народе събуди се бе.
4
2
 
13
 
! Отговори
32305 преди 7 години
Направо да купуват машини, избори ще си правим често.
3
6
 
9
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
И к'во праим сега? А машините щяхя да дават разписка на ромите с която да се отчитат пред бай х , та да им бъде плащано за реалните гласове, а не на всеки ром само защото се е съгласил да иде до урните.
2
7
 
13
 
! Отговори
Серьожа преди 7 години
До АнонименПреди да гласуваш са бсп си блъсни главата в стената ще видиш много петолъчки.На една от тях ще ти се усмихва *** Лъжата
1
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме агитирайте, аз ще гласувам за БСП- най - доброто за българския народ!

Спонсорирани публикации