Последни данни: БСП – 31,5%, ГЕРБ – 31,2% и... 7 партии в НС

Социолозите очакват висока активност и голям брой колебаещите се
17 мар 2017 14:00,
249
Последни данни: БСП – 31,5%, ГЕРБ – 31,2% и... 7 партии в НС
Снимка: АФИС

Последните социологически данни показват пълен паритет на силите между основните играчи на изборите – БСП и ГЕРБ.

Ако изборите са днес за социалистите биха гласували 31,5% от избирателите, а за ГЕРБ 31,2%. Това е прогнозата на АФИС на базата на социологическо проучване.

То е проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с сред 1010 лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС.

Според анализа на социолозите силите на БСП и ГЕРБ са толкова изравнени, че новината кой е победителят може да дойде в последния момент, а дори и след окончателното преброяване на бюлетините.

Още по темата

Освен интригата за това кой ще е първи на изборите, остава отворен въпросът и колко точно партии ще има в следващия парламент. АФИС не изключва в него да влязат не пет, както се прогнозираше досега, а седем политически формации.

На трета позиция се нареждат "Обединените патриоти", които получават 9,9 на сто подкрепа седмица преди изборите. Според социолозите именно от тази коалиция ще зависи формирането на следващото правителство.

Четвърто и сигурно място в парламента имат ДПС. На този етап за тях декларират подкрепа 8,5 на сто от избирателите. За движението обаче традиционно до урните отиват да гласуват повече избиратели, отколкото декларират в проучванията, затова и социолозите очакват по-високи проценти. Освен това те отчитат сериозна мобилизация на избирателите на ДПС.

От АФИС забелязват спад в подкрепата за партията на Веселин Марешки "Воля" на 5,3%. В началото на кампанията формацията е имала 30% по-висока подкрепа.

"Партия "Воля", независимо от заявката си за антисистемност, може да се изправи пред неблаговидната перспектива да бъде незабележим фактор в парламентарната практика и в политическия живот на страната изобщо", смятат социолозите.

Според прогнозата на АФИС две формации са близо до 4-процентовата бариера за влизане в парламента – коалицията "Реформаторски блок – Глас народен" и коалицията "АБВ – Движение 21".

"Кампанията им се развива във възходящ тренд. Участието им в следващия състав на Народното събрание е възможно, но не и сигурно. От данните личи, че техните поддръжници все още не са много твърди в намерението си да ги подкрепят в изборния ден и колебанията им могат да ги пратят в последния момент или в обятията на други партии, или за гъби", смятат социолозите.

Те анализират и че се очаква по-висока избирателна активност от тази на предишните парламентарни избори. От АФИС отчитат и много висок процент на колебаещите се избиратели – около 15 на сто.

****************************

Данните са от социологическо проучване, проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с обхват 1010 анкетирани лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС. Коментарът на данните няма характер на прогноза, която агенцията ще направи въз основа на още едно проучване, проведено в по-голяма близост до очакваното събитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
18
 
18
 
! Отговори
77 преди 7 години
Немога да разбера кой ги наглася тези проценти и кои са тези които ще гласуват за БСП,довчера с турска партия правеха едно цяло ,то затова нещата не вървяха сега пък от лъжи и простотии ще се задавяти, кои са тези наивници и оглупели хора които вярват че тези комунисти са се променили и вече са други,видите ли те ще управят България,пълни глупости,пак ще забоксуваме и ще тръгнем на задна скорост, МНОГО *** НАРОД СМЕ И ГОСПОД НЕ НИ ПОМАГА ЗАЩОТО С ПРОСТИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗ БЕРЕШ.Умряла работ
128
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОООООООООООООО браво ЦвЦв е пуснал герберските ***, пари има дайствайте
127
7
 
6
 
! Отговори
бай Тошо преди 7 години
До 170 анонимник. И как точно ще гласуваш наказателно, бе тарикат? Като гласуваш за ДОСТ ли? Май си зомбиран червен кратун, който винаги гласува за червената чумма.
126
13
 
18
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 7 години
Агенция "АФИС" на Юри Асланов - член на ВС на БСП - достатъчно.
125
13
 
16
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
Стига с тези комунистически проучвания. Агенциите на БСП са пощурели да ги бутат на първо място.
124
14
 
25
 
! Отговори
sistem error БСП преди 7 години
Срещнеш ли гладен комунист, дай му храна. Срещнеш ли жаден комунист, дай му вода. Срещнеш ли гол и бос комунист, дай му дрехи и обувки. Но никога не давай власт на комунист, защото тогава всички ще бъдат гладни, жадни, голи и
123
16
 
6
 
! Отговори
varg преди 7 години
Само Корнелия Нинова,партия БСП,ЦСКА Москва,водка,матръошки и бели нощи.
122
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
гласувай,не подкрепям никого,да не могът да наделеят мръсниците.
121
20
 
3
 
! Отговори
ДОСТ преди 7 години
ДОСТ- 5%
120
5
 
6
 
! Отговори
е преди 7 години
А в БСП, Нинова кой я включи в далаверата?
119
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до Друг Емигрантна мен пък не ми дреме какво предлага БСП, те калинките на ГЕРБ не са по добри, да ще гласувам наказателно срещу ГЕРБ
118
8
 
11
 
! Отговори
Идиотщина преди 7 години
каквито и да са резултатите от изборите, напрактика ще се получи следното:ГЕРБ+ОП+Марешки = 125-130 депутатиБСБ_ДПС = 115-110 депутатиЧестито на печелившите!
117
8
 
12
 
! Отговори
МАРС преди 7 години
До Емигрант ПИЧ , ТИ ДА НЕ СИ ЕМИГРИРАЛ В СИБИР ??? И ОЧАКВАШ БКП / БСП ДА ТИ ПОДОБРИ ЖИВОТА ... НЕЩО СИ В ДЪЛБОКА ЗАБЛУДА ....
116
7
 
5
 
! Отговори
Друг Емигрант преди 7 години
Искаме или не, трябва да признаем, че ако избирателите на бесепе имаха мозък и бяха оставил бесепе да потъне както стана със седесе, сега нямаше да ни се налага да гласуваме за *** от герп. Но сме принудени да гласуваме за тиква, защото смешниците от бесепе предлагат артисти , учлични музиканти и журналисти, както и пишман спортисти да ни поведат към светлото бъдеще.
115
0
 
10
 
! Отговори
митница Олтоманци преди 7 години
До Анонимен 165 ОТГОВАРЯМ ТИ ВЕДНАГА ... НИНОВА БЕШЕ НАЗНАЧЕНА ОТ ИВАН КОСТОВ ЗА ДА И СЕ ЗАТВОРИ УСТАТА , ПОНЕЖЕ ЗАПОЧНА ДАЛАВЕРАТА ПЕТРОЛ ГЕЙТ ... И ПОНЕЖЕ НА НИНОВА МЪЖА И БЕШЕ ШЕФ НА МИТНИЦА ОЛТОМАНЦИ , ОТКЪДЕТО ИЗЛИЗАХА ЦИСТЕРНИТЕ С ПЕТРОЛ , КОСТОВ Я ВКЛЮЧИ В ДАЛАВЕРАТА ЗА ДА МЛЪКНЕ . ПОСЛЕ ПРОДЪЛЖИ С ПРИВАТИЗАЦИЯТА , БУЛГАРТАБАК И Т.Н. И Т.Н.
114
5
 
8
 
! Отговори
Доколенков преди 7 години
Капеесес бешипе! Капеесес бешипе!Урааа да живей народната власт другаре!
113
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как Нинова на 28 години със стаж едва 2г., става директор на Техноимпекс, и откъде намери 4 милиона долара да купи дял?. Не е ли това един от най изпечените политически престъпници питам? Само си представете какво ще се случи с нас и държавата ако вземе че стане министър председател.
112
16
 
13
 
! Отговори
Емигрант преди 7 години
Искаме или не, трябва да признаем, че само БСП може да подобри положението в България сега, дори и да се противопостави на мафията напълно ефективно. Румен Радев вече започна някои неща, паднаха вече някои тежки схеми. Вярвам, че БСП ще има шанс да спечели за доброто на България. Остане ли ГЕРБ на власт, нещата ще станат страшни, Бойко ще ни предаде на Ердоган и България ще политне надору в пропастта безвъзвратно.
111
1
 
7
 
! Отговори
О минало незабравимо преди 7 години
Да припомня прогнозите и резултатите на изборите през 2013-таПартия прогноза / резултатГЕРБ - 31,6% / 30,54%БСП - 28,3% / 26,61%ДПС - 8,7% / 11,31%
110
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корнелия бие.Ясно е.

Спонсорирани публикации