Петима сигурни играчи за следващия парламент, ГЕРБ – първи

Борбата до последно ще е за гласовете на 1/5 колебаещи се
314
Петима сигурни играчи за следващия парламент, ГЕРБ – първи
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ остава първа политическа сила с 29,8% вот сред заявилите, че ще отидат до урните. БСП я следва на дистанция от 1,9% и с 27,9% подкрепа, показват данни от национално представително проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

На трето място се нареждат Обединени патриоти с 10,2% от гласовете, следвани от ДПС (8,7%) и "Воля" (7,3%).

Това са петте партии, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание, казват социолозите от "Тренд".

Анкетираните са получили от социолозите пълния списък от всички регистрирани партии в ЦИК с техните номера и са посочвали своя избор.

Според изследователите Реформаторският блок запазва най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват.

Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6% подкрепа. "Нова република" и "Да, България" са съответно с 2,3% и 2,2%.

Опцията: "Не подкрепям никого" предпочитат 3,1%.

Според социолозите от "Тренд", които от началото на годината всеки месец провеждат национални представителни проучвания, няма определена тенденция и съществена динамика в последните три месеца, в която и да е от основните партии.

Малко над 2/3 от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато една пета все още не.

Повече от половината респонденти не следят предизборната кампания, докато 45% я следят. Най-младите са най-незаинтересовани от кампанията, докато над две трети от хората над 60 години я следят.

Личностите, които са в листата на партията, са по-важни за 46%, отколкото самата партия (35%).

Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-важен фактор.

Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44-то Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Проучването е възложено и финансирано от националното печатно издание - вестник "24 часа". Изследването е изпълнено от Изследователски център "Тренд" в периода 10.03-16.03.2017 г. чрез двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони, сред 1004 лица на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната. Методът на регистрация е пряко полустандартизирано интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
16
 
! Отговори
Психиатър преди 7 години
Странджа, отново си напуснал стаята без позволение! Снощи ти свалих плакатите на Борисов, сега ще ти сваля и на Цецка щом пак бягаш! Веднага се прибирай в стаята и мини санитаря да ти даде новите хапченца!
37
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАЗ НЕ ИСКАМ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА УПРАВЛЯВАТ ЗАЕДНО С РУСКИ ПРЕДАТЕЛ.
36
10
 
4
 
! Отговори
Циник преди 7 години
От 339 регистрирани партии....20% избират (пак) БСП ....малко ви е ( или прекалено много) 200 ? заплата!.Докато не изпукате от глад...избирайте БСП..те се пукнаха от смях...с какви т*панари си имат работа!
35
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не искам повече пожарникар да ме управлява.А вие?
34
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОСТ ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ОТ ДПС
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха. Два провалени мандата и простите българите пак ще си избират тиквуня, който ги води към сигурна смърт... :) Еми, пичове, вече не можем да кажем, че са виновни американцити или руснацити, нито европейцити...
32
4
 
1
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
ГЕРБСП са двете страни на една и съща монета едните си раздадоха куфарчетата и от другари станаха господари ,а другите които ги обслужваха и охраняваха сега направо ги задминаха.
31
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бсп повече от 15% няма да има колкото и да лъже
30
22
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ОТНОВО ГЕРБ ЩЕ УПРАВЛЯВА. БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПРЕДАВА, БЪЛГАРИЯ ПОБЕЖДАВА, БЪЛГАРИЯ ТОВА Е СЛАВА!
29
18
 
10
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Е няма такива т*панари !Верно! ББ убил.демокрацията...а Нинова, и Серго ще я построят!.Боже , събери си версиите...
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май пак социолозите ще бъдат изненадани от резултатите от изборите.
27
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ правят грешка след грешка. Десетки видни представители на ГЕРБ се изказаха за изказването на Нинова, че била против демокрацията. Умело манипулираха хората без да цитират изречението докрай, защото касаеше тяхното гуро ББ. Посланието беше ясно и категорично, че ББ уби демокрацията със своето поведение, изказвания, есемеси, овладяване на медии и съдебна власт, а дали някои се съмнява са отношенията ББ - Пеевски. Така , че да внимават ГЕРБ , хората четат докрай изказванията.
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ли казва агенцията на Румяна Бъчварова.Е,след няколко дена народът ще каже друго.
25
4
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Боко ша...загуби с 0,25% и за това няма да раздава...картите след вота,ще чака Нинова да раздаде.Тоя ша са...поболей докато...чака;има да чака.
24
2
 
13
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Боже...боже...вече и парламента наредихте...И какво ви очаква ( очаквате ) Празните ви кореми ще свирят като жетварска стомна...и след по-малко от година ще пръскате жлъчка, и пяна из форума!
23
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази прогноза изглежда доста по-реалистична. За разлика от тези на червен Колю, кънчовци, АФИС-мафис и други продажни мекерета.
22
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ги надценявате ГЕРБ;)Реалността не е София.И това е опит за влияние върху хората.А защо го правите, вие си знаете;)Или никой не бяга от още пари
21
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бб ще гледа ровешката, ни са изключени и съотиране на кворума, ако номерът не мине, ще плаща за протести на красивите.
20
5
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Според мен на Бойко няма да му се иска да състави правителство при такава малка разлика. За него е по-изгодно БСП да направи нещо като експертно правителство (каквото по идея беше това на Орешарски) а той да започне с номерата в пленарна зала (тук сме, но ни няма) и протестите отпред (все ще се намери за какво).
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До огнянз. Ами другите резултати ги дават прокомунистическите агенции, затова.

Спонсорирани публикации