ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата

Партията на Борисов по-лесно би съставила кабинет със сателити
Обновена: 25 мар 2017 06:25 | 24 мар 2017 11:36, Камелия Цветанова
427
ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата
Снимка: Булфото, архив

Поредно социологическо проучване дава преднина на ГЕРБ на предсрочния вот в неделя. Според данните на "Екзакта Рисърч Груп" 31.2% от избирателите ще гласуват за ГЕРБ, а за БСП за България – 28.1%.

Обединени патриоти получават доверието на 10.5% от имащите правота на глас в страната, ДПС на 7.6%, Воля на 6.5%.

Точно 4% от избирателите, колкото е и бариерата за влизането в парламента, са декларирали, че ще гласуват за РБ – Глас народен.

Под чертата оставата АБВ-Движение 21 с 2.6%, Нова Република - 2.6%, Да, България - 1.5%.

Така че според "Екзакта Рисърч Груп" в следващото Народно събрание ще има шест политически формации.

Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели. При анкетата са интервюирани 1000 пълнолетни българи. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп".

При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция.

"Няма съмнение и по това, че ГЕРБ е партията около която би било по-лесно, при очертаващата се картина, да се състави нов кабинет", анализират социолозите.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент.

В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това, разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания, коментират анализаторите.

Данните на "Екзакта" показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока.

За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за "летящ старт" и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.

Социолозите признават, че данните им не позволяват да се направи достоверна прогноза за очакваното представяне на Обединение ДОСТ. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в  периода 17-22 март 2017 г.

По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю.

Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп". Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе да,с три процента ама не напред,може само с толкоз да си останат.Стига сте ни лъгали с тези фалшиви проучвания,народа най-добре знае какво е положението,защото народа понася всичко,а не крадливите управници от последните два мандата!
27
2
 
24
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 7 години
ГЕРБ приключи още на президенските избори! пп. Що некой много желае да не убеди чрез разни агенции, че на ГЕРБ останаха привърженици освен заинтересованият семеен кръг около ЦвЦв и ББ?
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази сутрин в нова пак стана на въпрос за убития от комунистите дедо на Борисов.А, ако бяха истински журналисти от нова трябваше да го попитат. Щом дядо ви е убит от комунистите вие защо имате червена книжка като член на БКП? Но такъв въпрос нямашеи е очевидно на всички на кого е нова и на кого слугуват така наречените господари на ефира.
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха...Тази агенция не беше ли на оная грозотия,приличаща на бухал в главата Лидия Йорданова,която Орешарски изгони от НЦИОМ като мръсно коте заради публикуване на фалшиви данни.Тази същата уфцъ не каза ли,че кандидат-президентът на ГЕРБ ще спечели още на първи тур с 51% още преди да се знаеше името му.
24
2
 
2
 
! Отговори
f преди 7 години
Но те си избивали собствените военни във войната. Виждаш ли каква простотия е и колко прецакано да си военен, само някакви *** заповеди и подчинения. И на кого служат?! Може би са искали да се борят за САЩ, а не за гетото САЩ, затова са ги и убили.
23
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само така! Давай Бойко! Да качиш още поне 2 пъти по 3%!
22
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофиилистик-путиинофилската измеет пак ще е на колене в неделя!
21
0
 
6
 
! Отговори
f преди 7 години
Тоя убиец от Варна си има образен портрет.
20
2
 
8
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Хахахах Вицове!
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С такъв народ дето гласува за бекапе и/или герп - толкова. Няма шанс за оцеляване България. Едните искат да ни продадат на расссия от край време, другите на турция.
18
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха-ха, три процента! Не са три а 33% в полза на Тиквока ама ...... в сънищата на Цецко Шестоапартаментов и Батко Буби, който живее с 1 500 лева на месец! Смех и само смех предизвика Бедняка-милиардер. Той едвам преживява, не краде и не лъже. Кара стар Мерцедец. Да му открием сметка за да не гладува и да направим паметник на дедко му, "убит" от гадовете комунисти, в която партия влезе на 18 години. Тате БКП, мама БКП, той БКП и СИК, страдал е юнака, ял филийки с мас. Аййй, разплакАх се!!
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви са пък тези екзакта груп? Много станаха стъкмистите бе ще се счупи клона! По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, Не знаех че българите живеят в ГНЕЗДА! Откога живеете като птиците в ГНЕЗДА БЕ другари! Бах мамаму та вие сте станали врабчета. Чик чирик чик чирик. А гугутки имали нещо синигерчета гълъбчета свраки гарги и тем подобни хвъркати? Направо за кротушки са ви взели да знаете. Те кротушките кълват на всичко без изключения.
16
3
 
19
 
! Отговори
Ахам преди 7 години
Хилари Клинтън дръпна с 10% на Доналд Тръмп. Противниците на Брекзит дръпнаха убедително с 8% пред поддръжниците за излизане от ЕС. Прогнози, прогнози.... и после олеле!
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе какво е това облъчване в полза на ГЕРБ. Накрая да не се окаже, че всички социолози са на хранилка... и все казват, че щели да си изядат дипломите, а май само кюфтета ядат. Само някой да не реши, че смятам да гласувам за БСП - не съм толкова късопаметен. Чудя се между "Да, България" и Татяна Дончева.
14
2
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
С всеки час преднината на Герб се увеличава - това ви казват платените слагачи.Радвай се народе,мутрата ще дойде пак на власт,до следващия път разбира се докато го ядосате и си подаде оставката.Каква радост,всички са се мобилизирали да предсказват победата на Герб.
13
2
 
7
 
! Отговори
До14 преди 7 години
Това за сегашното положение на България се отнася ,нади ? Управлявана до вчера от "комунистите" ! Ей , говорите само клишета -нещо по смислено измислете най-накрая ,народа не се лови вече на тази партенка "Комунистите ............. " -няма комунисти вече има в момента грантчета и соресчета ,останолото е прах в очите на избирателите . Т и от първте ли си или от вторите ?
12
3
 
13
 
! Отговори
! преди 7 години
Друго си е кметът на Пловдив да говори как ГЕРБ са фалшифицирали избори и как трябва да се обучат по-добре да го правят... защото % невалидни бюлетини не ги удовлетворявал ... явно са се научили защото на миналите кметски избори говорещият спечели с 1200 гласа преднина и 2000 невалидни бюлетини ... вашият глас има шанс да бъде обявен за невалиден, ако не им се хареса ;)//youtu.be/lYeJYWk1RCE
11
8
 
4
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 7 години
Браво ***!
10
2
 
10
 
! Отговори
СТИГА ВЕЧЕ преди 7 години
С ТЕЗИ ПРОУЧВАНИЯ ТОВА Е ДА ВСЕ ЕДНО КРИВА СМЕТКА АМА БЕЗ КРЪЧМАР ... НА НАРОДА МУ Е ОМРЪЗНАЛО ДА ГО ЛЪЖАТ ... КАТО НАПИШАТ НЯКЪДЕ " ПО ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПРОУЧВАНИЯ ... НЯКОЙ СИ ТАМ БИ СПЕЧЕЛИЛ АКО ИЗБОРИТЕ СА ДНЕС " - ЖИВА МАНИПУЛАЦИЯ ЕДВАЛИ НЕ КАЗВАТ ТОЗИ Е ЧОВЕКА СВИКВАЙТЕ ОТ РАНО ... ИСТИНАТА Е ЧЕ НА НИКОИ НЕ МУ ПУКА КОИ ЩЕ СА НА ВЛАСТ ВАЖНОТО Е ДА СЕ СПРЕ ДЪРЖАВАТА ОТ ТАМ НА КЪДЕТО ПОТЪВА ПОСЛЕДНИТЕ 27 ГОДИНИ
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излезте от този омагьосан кръг,в който ни въртят от 30г!...Разрушете го това статукво,което ни докара до катастрофа!...Спрете да гласувате за някой само защото го "познавате" от телевизора!Как ще ни извадят от блатото ГЕРБ и БСП като те ни натикаха в него!Докога ще давате шанс на партии и хора,които се проваляха N път! Гласуващите за Марешки явно пък им е приоритет да се возят с евтин бензин!Доброто бъдеще за България ще е мираж,защото народа отказва да мисли!

Спонсорирани публикации