ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата

Партията на Борисов по-лесно би съставила кабинет със сателити
Обновена: 25 мар 2017 06:25 | 24 мар 2017 11:36, Камелия Цветанова
427
ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата
Снимка: Булфото, архив

Поредно социологическо проучване дава преднина на ГЕРБ на предсрочния вот в неделя. Според данните на "Екзакта Рисърч Груп" 31.2% от избирателите ще гласуват за ГЕРБ, а за БСП за България – 28.1%.

Обединени патриоти получават доверието на 10.5% от имащите правота на глас в страната, ДПС на 7.6%, Воля на 6.5%.

Точно 4% от избирателите, колкото е и бариерата за влизането в парламента, са декларирали, че ще гласуват за РБ – Глас народен.

Под чертата оставата АБВ-Движение 21 с 2.6%, Нова Република - 2.6%, Да, България - 1.5%.

Така че според "Екзакта Рисърч Груп" в следващото Народно събрание ще има шест политически формации.

Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели. При анкетата са интервюирани 1000 пълнолетни българи. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп".

При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция.

"Няма съмнение и по това, че ГЕРБ е партията около която би било по-лесно, при очертаващата се картина, да се състави нов кабинет", анализират социолозите.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент.

В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това, разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания, коментират анализаторите.

Данните на "Екзакта" показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока.

За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за "летящ старт" и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.

Социолозите признават, че данните им не позволяват да се направи достоверна прогноза за очакваното представяне на Обединение ДОСТ. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в  периода 17-22 март 2017 г.

По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю.

Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп". Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
13
 
3
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 7 години
До 68 червен анонимник. Виц е червената чумма, от която си зомбиран. Иначе за прогнозите може да се консутираш с алените Райчев, Кънчо, Асланов и сие.
47
2
 
15
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Като чета цоциологическите допитвания се чудя каква точно е разликата между тях и ало измамниците ? Едните работят на дребно и лъжат отделни хора ,а другите са "бизнесмени" на едро и лъжат всички нас.
46
18
 
4
 
! Отговори
Винету преди 7 години
ГЕРБ! Другите не стават. Даже и Кънчовците го разбраха.
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смях смях...Голям майтап се пуска тук.Герб води? По голям виц не сте пускали
44
9
 
5
 
! Отговори
Чичо Боби преди 7 години
Каква столетница са тези бе? Те са на 26 години и се пишат за столетници. Това е мафията, която свали Живков. Как да гласуваш за тях. Точно БСП е в основата на разграбването на държавата и създаването на ДПС. Всички след БСП вече видяха как се краде и започнаха и те да правят така. БСП е техният учител по крадене и обезсилване на държавата. Добри са в турцизацията.
43
9
 
1
 
! Отговори
Бай Хей преди 7 години
До 58. Не са медиите, не са, даже прокомунистическите Галъп и АФИС вече дават преднина за ГЕРБ. Щото дойде краят на кампанията и са гузни да не им се смеят хората, че лансираха БСП досега с фалшивите си проучвания.
42
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ е спасението от комунистическите пар азити!Само, и единствено!Финансираните червени *** пишат...та им пушат крат уните!
41
15
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
След вчерашния резил на Корнелия Нинова и Крум Зарков българи християни и мохамедани трябва да изгонят с камъни БСП от политическата сцена.
40
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
57 стига с комунистически заплахи и партизански похвати;)
39
3
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Като цяло идеята на олигархията(ориентираната към евро финансирането) се очертава ГЕРБ отново да спечелят и да направят крехко мнозинство с Марешки, зорлем може да вкарат и РБ до пълното им обезличаване, обединените патриоти ще се разцепят (40% към ГЕРБ, 60% към БСП). Ориентираната към енергийните проекти с Русия олигархия ще понесе относителна загуба.Колкото до българският народ със сигурност ще загуби, защото е много, много просто овчедушно стадо!
38
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От седмица медиите се късат да агитират за ГЕРБ.Трият се коментари срещу ГЕРБ.Социолози пускат платени проучвания за ГЕРБ и то с нарастване на процентите.Какво става?Комунизма се завръща или някой е напълнил памперсите от страх.Това е срамно за журналистите.
37
12
 
7
 
! Отговори
реалист преди 7 години
От вчера - Крум Зарков, син на Ани Заркова и внук на Леонид Кацамунски се избъзика зловещо о ефира на Нова телевизия "Закъснях за предаването, защото с едни ченгета от ДС се чудихме как да измъчваме някой дядо", до него се кикотеше лидерката на БСП/БКП Корнелия Нинова. Комунистите и държавна сигурност почерниха хиляди семейства при атентата в "света Неделя, Народния съд и Беляне - не е повод за подигравка и евтини остроумия на гърба на човешката болка.
36
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога преди избори не е имало такъв герберски бяс.Вижте вчера само как като по команда всички пишмансоциолози вкупом започнаха да ни внушават победа на ГЕРБ.А за медиите нямам думи.Навсякъде се величае Бойко и се плюе Нинова.Забележете само как се водеха интервютата с двамата.Корнелия буквално я мачкаха с провокационни въпроси и постоянно я прекъсваха,а Тиквочът в студиото се чувстваше като в нужника си в Банкя.Абе идилия.Това значи само едно-неистов страх в ГЕРБ
35
5
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Днес 24 март 2017 г последния ден за предизборна пропаганда всички медии са се активирали да плюят па БСП и да възхваляват Герб.Кого още ще докарате от ЕС да хвали Борисов,кой още вестник ще цитирате да хвали Борисов и да плюе по Нинова.Народа вижда нивото на Борисов и нивото на Нинова.Човек още като си отвори устата и се разбира колко струва.Какво сте го захвалили,ние вече 10 години му ядем попарата и му слушаме глупостите.Дедо му,майка му и родата му -антикомунистическа била.Филиите,прасетата,
34
4
 
22
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Тя и цецка беше 6 процента напред....
33
4
 
25
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Тази статия е манипулативна. Хората да си кажат че ГЕРБ са по силни и да гласуват за тях. Е да ама не
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Киро кофражистаТя си е била комунистка както и г-н Костов преподавател по марксизъм и ленинизъм през комунистическо време.
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На президентските избори въпреки че такива стъкмисти до последно даваха голяма преднина на Цачева накрая се оказа че е паднала от стола. Въпреки че се прави на артистка и рони ред сълзи два со.поли неможа да се докопа до президентсото кресло. Същото положение ще е и сега. Ще ви успиват днес цял ден че гробарите са напред. До довечера може да стигнат 10 % преднина. Аз както винаги досега ще ви гледам отстрани. Ще гледам как отивате на яслата сваляте си гащетата и се хващате за палците! ЧЕСТИТО!
30
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, че гласувах за Радев, не значи, че ще гласувам за БСП!
29
5
 
22
 
! Отговори
Лисан преди 7 години
Герб и на президентските избори уж беше дръпнал с няколко процента...

Спонсорирани публикации