ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата

Партията на Борисов по-лесно би съставила кабинет със сателити
Обновена: 25 мар 2017 06:25 | 24 мар 2017 11:36, Камелия Цветанова
427
ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата
Снимка: Булфото, архив

Поредно социологическо проучване дава преднина на ГЕРБ на предсрочния вот в неделя. Според данните на "Екзакта Рисърч Груп" 31.2% от избирателите ще гласуват за ГЕРБ, а за БСП за България – 28.1%.

Обединени патриоти получават доверието на 10.5% от имащите правота на глас в страната, ДПС на 7.6%, Воля на 6.5%.

Точно 4% от избирателите, колкото е и бариерата за влизането в парламента, са декларирали, че ще гласуват за РБ – Глас народен.

Под чертата оставата АБВ-Движение 21 с 2.6%, Нова Република - 2.6%, Да, България - 1.5%.

Така че според "Екзакта Рисърч Груп" в следващото Народно събрание ще има шест политически формации.

Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели. При анкетата са интервюирани 1000 пълнолетни българи. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп".

При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция.

"Няма съмнение и по това, че ГЕРБ е партията около която би било по-лесно, при очертаващата се картина, да се състави нов кабинет", анализират социолозите.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент.

В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това, разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания, коментират анализаторите.

Данните на "Екзакта" показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока.

За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за "летящ старт" и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.

Социолозите признават, че данните им не позволяват да се направи достоверна прогноза за очакваното представяне на Обединение ДОСТ. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в  периода 17-22 март 2017 г.

По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю.

Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп". Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
2
 
15
 
! Отговори
Цеца и ГЕРБ преди 7 години
И Цеца така водеше "на финалната права", пък Радев взе, че я отвя с 15% или повече :)За следващите избори смятам да си спретна една социологическа агенция и да подбиват цените. Така или иначе се иска само да прочетеш някакво листче, написано от "клиента". Разходите са НУЛА! Само трябва да излъжеш убедително и да прибереш парите от ГЕРБ!
247
3
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Време е за промяна. Да пратим Бойко е пенсия и да вървим напред. На България е нужна социална политика и възраждане на икономиката а не привилегии за монополите и слугуване на чужди интереси.
246
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социологията е най-фалшивата и изкуствена наука на този свят.Измислена е за хора които са асоциални и самотни
245
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм доволен от досегашното управление. Не ме кефят :-Санирането, некачественото строителство, повсеместната корупцията защитата на интересите само на гелосаните,,бизнесмени", липсата на истинси инвестиции, а не сляпо упование на европодаяния, здравеопазването, образованието, политиката по доходите,липсата на перспектива.Нужна е промяна ! СПЕШНА !!!
244
9
 
5
 
! Отговори
мислете малко преди 7 години
Нинова е свръхамбициозна още от млада. Яхала коне, хвърля се в Костовата приватизация и явно я държат на каишка, (къде са парите от 47% от Техноимпекс?). Тя е същия сламен човек на олигарсите (като цар-свинар и др.по-големи) като царя. Той също от никъде дойде и се обвърза с комунистите. Тази пък идва от СДСЩЕ НИ ОПРАВИ КАТО ЦАРЯ. ГАРАНЦИЯ.
243
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тия проценти,с които уж били дръпнали ГЕРБ съвсем ще демобилизират и без това спихналия им електорат.Хората си казват,за какво да гласувам,като ГЕРБ и без мен ще спечели.Ама от Р.Бъчварова какво друго да се очаква с нейния също толкова ограничен като на ББ умствен потенциал.
242
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 273Според Червен Кънчо, член на БСП?Да се чуди човек защо е такъв резултата. #КОЙ се късат да натискат как ДБГ е 2%
241
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ПРОУЧВАНЕТО Е ПРОВЕДЕНО НА ПОЗИТАНО 20 В ЦЕНТРАЛАТА НА БСП.
240
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите не желаят да ги управлява Кремълска партия !
239
2
 
4
 
! Отговори
q преди 7 години
"...води НА столетницата..." е неправилен израз.Правилно е да се пише..."води СРЕЩУ столетницата..."
238
1
 
1
 
! Отговори
До 251 преди 7 години
Затова ли процентите ви са около 1,5?
237
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГрабимЕвропаРушимБългария
236
0
 
2
 
! Отговори
f преди 7 години
На тоя niki666 баща му не е никакъв полицай.Някакъв смотан, фен на платената любов.
235
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който счита, че в Русия е комунизъм е с ампутиран мозък. Там е дивият капитализъм - ниво 1905 г.
234
5
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До До 254Не знам, ама всяка сутрин се попълваше един списък за следващия ден. И ако не идеш навреме може примерно пилето фрикасе да го нема вече и да останеш на тараторец и парфе
233
4
 
2
 
! Отговори
до 265 преди 7 години
Не...ще ви "опънат" за кой ли път..червените гнус таци!
232
8
 
2
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
В неделя ниско платените Путянски *** ще замлъкнат завинаги след като *** бъдат размазани както вече го направиха гордите летящи холандци! Ще секнат Путянските рубли и ще ги пратят в лагерите в Сибир, че не са си свършили работата!Хайде сега 'сичкото платено Путянско ***' да натисне ръчичката с любимия им червен цвят! Казах!!! Ще!!!
231
0
 
7
 
! Отговори
До 254 преди 7 години
Защо бе,Пешко?Аз пък не се бутах,за 1 лев ядях 1-во,2-ро и 3-то и дори си беше доста вкусно.С български зеленчуци и плодове,а чадърите и шезлонгите(където ги имаше)бяха безплатни.Ясо е,че това няма да се върне-сега ти пробутват ол0инклузив от ***,но на висока цена,а ти се кефиш,че можеш да ядеш на корем,нищо,че корема ти стърчи 1 метър пред теб.Оооо времена,ооо нрави.
230
1
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Ще се спънем ли трети път в една и съща тиква?
229
6
 
3
 
! Отговори
до 260 преди 7 години
Внук си я....разтреперан за отминалите славни дни..на Белене...гулаците...5 годишните планове...диктатурата на пролетариата...и безбройните привилегииСе ме червено гн усно!