ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата

Партията на Борисов по-лесно би съставила кабинет със сателити
Обновена: 25 мар 2017 06:25 | 24 мар 2017 11:36, Камелия Цветанова
427
ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата
Снимка: Булфото, архив

Поредно социологическо проучване дава преднина на ГЕРБ на предсрочния вот в неделя. Според данните на "Екзакта Рисърч Груп" 31.2% от избирателите ще гласуват за ГЕРБ, а за БСП за България – 28.1%.

Обединени патриоти получават доверието на 10.5% от имащите правота на глас в страната, ДПС на 7.6%, Воля на 6.5%.

Точно 4% от избирателите, колкото е и бариерата за влизането в парламента, са декларирали, че ще гласуват за РБ – Глас народен.

Под чертата оставата АБВ-Движение 21 с 2.6%, Нова Република - 2.6%, Да, България - 1.5%.

Така че според "Екзакта Рисърч Груп" в следващото Народно събрание ще има шест политически формации.

Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели. При анкетата са интервюирани 1000 пълнолетни българи. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп".

При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция.

"Няма съмнение и по това, че ГЕРБ е партията около която би било по-лесно, при очертаващата се картина, да се състави нов кабинет", анализират социолозите.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент.

В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това, разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания, коментират анализаторите.

Данните на "Екзакта" показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока.

За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за "летящ старт" и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.

Социолозите признават, че данните им не позволяват да се направи достоверна прогноза за очакваното представяне на Обединение ДОСТ. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в  периода 17-22 март 2017 г.

По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю.

Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп". Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
11
 
! Отговори
хм преди 7 години
Бе тя и Цецка беше дръпнала с 10% ама...сълзичка в дясното оче!
227
2
 
15
 
! Отговори
ВАСИЛ ЧИЧИБАБА @ преди 7 години
АКО КОРНЕЛКА СВАЛИ ВИНЕТКИТЕ ЗА КОЛИТЕ -- НА 65 ЛЕВА, КАКТО ОБЕЩА ВЧЕРА ПО БИТИВИ ПРИ КРИВОНОСИЯ АРМЕНЕЦ, ИМА ГАРАНТИРАНИ 1 МИЛИОН ГЛАСА -- САМО ОТ ШОФЕРИТЕ !И ОТ МЕНЕ СЪЩО !
226
6
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Демокрацията ми отне да пътувам с влака от София до Копривщица за 3 часа, са как ми липсва тва дундуркане не е истина
225
7
 
5
 
! Отговори
до 258 преди 7 години
Почервеняха...възпалените мозъци, и задни ци БеСЕпарски...разгониха се.. и се разбукаха!
224
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да познаете *** ли пишат тук?1.обвиняват всеки за комунист, ако пише различно от Борисов.2.любима дъвка за трола е Русия.Тук интерпретациите са много.3.Говорят за европарите, но пропускат да споменат че Енп е управляваща ЕС.А герб са от Енп.4.заплашват с глад ако БСП спечели.Но пропускат да обяснят високите сметки за ток... Близнашки които наду услужливо.5.Някой заплашват с разстрели,Белене.Тогава сте я закъсали.Имате срещу себе си внук на партизаните или Абпфк.Изключвайте РС
223
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 258Шегаджия. Радев беше протестен вот, нещо се самозабравихте от Позитано.Неделя ще осъзнаеш истината.
222
4
 
8
 
! Отговори
До 252 преди 7 години
Даааа,бяхме сини,но от синьото нищо не остана,затова вече сме червени.Не забравяй,че не само София,България почервеня на президентските избори и не сбърка.
221
1
 
1
 
! Отговори
баю преди 7 години
На 26 март всички пред урните. Условието е свалени гащета под коленете. Навеждане и хващане за палците на краката. И най важното условие е разстваряне на бузките колкото се може по нашироко. При тази поза ще бъдете обслужени много адекватно. Ще ви бъде поставен един много дебел квадратен с котешка глава предмет който ще ви помогне да се чуствате като в рая цели 4 години когато отново ще ви бъде сменен с нов по голям по дебел и по квадратен. Честито на печелившите!
220
9
 
3
 
! Отговори
до 253 преди 7 години
Прав е човека!Прости сте!Айде при Нинова - слуги!
219
0
 
13
 
! Отговори
ДАААА.. преди 7 години
ХОРАТА НА РУМЯНА БЪЧВАРОВА ПАК СЕ НАПРАВИХА НА ИНТЕРЕСНИ КРАДАХА ЗА ДА ПЛАЩАТ НА РАЗНИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ АГЕНЦИИ - ТЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ДАДАХА 10% ИИИ ЗА МАЛКО ДА ПОЗНАЯТ ......
218
7
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Искам пак като някога да се бутам рано сабахлен първа смяна у столовата на станцията, че да хвана поне две ястия да поръчам за обедното меню
217
0
 
10
 
! Отговори
До 248 преди 7 години
Ама това го каза Бойко,ти не знаеш ли?Цитирам ББ"Аз съм *** и вие сте прости,затова се разбираме".
216
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 249Това дори за *** е долно да го пишеш. София е мнозинствено традиционно синя. Този път клони към Да, България и Нова Република, тук-таме Герб.
215
11
 
2
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
В неделя ниско платените Путянски *** ще замлъкнат завинаги след като *** бъдат размазани както вече го направиха гордите летящи холандци! Ще секнат Путянските рубли и ще ги пратят в лагерите в Сибир, че не са си свършили работата!Хайде сега 'сичкото платено Путянско ***' да натисне ръчичката с любимия им червен цвят! Казах!!!
214
5
 
8
 
! Отговори
до 250 преди 7 години
Къф софиянец си ти бе?На 2 туби от София!Текезесар!
213
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Софиянци ще гласуваме за Нинова.Не толкова от любов към нея,а да се отървем от една проста мутра,от която ни е срам и която непрекъснато ни излага по света и у нас.
212
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП - Българите Са Прости!
211
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И с ГЕРБ и с БСП пак ще сме в ЕС и пак ще сме в НАТО така, че на мен ми е все едно кой ще е на власт от двамата :)
210
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На президентските избри ясно се видя, че българите не желаят на чело на държавата селска секретарка. За това мнозина дясно мислещи гласуваха за Радев. На Нела муфтата и се прискало премиер да става ! Да, ама не българите няма да изберат селска тарикатка. И Цецка и Нела са *** и никй не ги иска !
209
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам колко плюса има 211 ми става ясно какви хора коментират тук. Щял да се върне социализма от едно време... вие луди ли сте бе?