Свалиха песента на Сузанита! Крадена е! Авторът я плаши със съд

Орхан Мурат я защитава: Семпълче с два такта, попяли с приятелчета!
Обновена: 8 авг 2017 11:13 | 8 авг 2017 10:52,
153
Свалиха песента на Сузанита! Крадена е! Авторът я плаши със съд
Снимка: кадър, Youtube

Песента на Сузанита "Луцифер и Буда", в която 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад показва средни пръсти освен скандална, се оказа и крадена.

Приликите между песента на Сузанита, само официалното видео на която е гледано в Youtube над 5 млн. пъти, и trap парче на арабски диджей отпреди две години, вече бяха разконспирирани. Всъщност не става дума за прилика, а използване на семпъл 1:1. Вярно, звучи екзотично и източно, може да е избран, за да пасва на частта на заглавието, отнасяща се до Буда. Само че този семпъл е… от изключително известна религиозна песен на бахайската вяра.

Още по темата

От движението на бахаите със сигурност имат защо да са недоволни от песента – представете си песен с подобен текст върху семпли от "Аве Мария", например. Но въпросът има и друга страна – авторскоправна.

Оригиналната песен Allahumma Ya Subuhun е на близо 40 години. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Исак и е изключително популярна след последователните на бахайската вяра.

"Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали ще подобна кражба ще им се размине", казва пред bTV продуцентът на оригиналната музикална творба Том Прайс.

"Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Правя много религиозна музика за бахайската вяра. Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. (…) Когато ми изпратиха това видео в YouTube, го пуснах… Тя (Сузанита – б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. В този клип може да чуете моя оригинален запис. Така че това видео в YouTube е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Исаак е написал. Това са нарушения на две авторски права", казва Прайс.

"Естествено, аз не разбирам български, затова не знам какво точно се пее, но хората, които ми сигнализираха, ми написаха, че има силен сексуален подтекст и това е много странно, защото оригиналната песен е дълбоко религиозна – тя е за Бог. Тази песен възхвалява приноса на бога. Да вземеш такава сакрална песен и да сложиш сексуално съдържание беше много изненадващо за мен", обяснява той.

Прайс е изумен от това как може авторите на българската песен да са си мислели, че могат да се измъкнат. Песента на Сузанита вече е свалена от YouTube заради авторски права.

"Ако са изкарали пари от тази песен, ще ги помолим да преведат тези пари за избрана благотворителна кауза в България от наше име. Ние не искаме да ни дават пари…", настоя Прайс.

Бащата на Сузанита, Орхан Мурат, смята, че за пореден път публиката е занимавана с ненужни неща, но пък дъщеря му ставала по-популярна.

"Най-отговорно заявявам, че те, децата, са използвали един семпъл от диджей Бис от Arab trap. Взели са един бийт, това са едни-два такта. В авторското право до четири такта се води за заимстване, а не за плагиатство", обяснява той.

"Става въпрос за семпълче от два такта, което Сузи и нейните приятелчета са взели и са започнали да импровизират отгоре. Не е вярно това, което каза господинът, че тя пее същата мелодия – мелодията е съвършено различна, даже малко фолклорен мотив има", категоричен е Орхан Мурат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: СузанитаОрхан Мурат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не я харесвата, има лесно. Спрете ! Спрете да говорите за нея. Спрете да я слушате. Спрете да я мислите. Ще изчезне по-бързо от мъж, като му кажеш, че си бременна !
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 97 до 92Antonio Vivaldi "Et In Terra Pax"============Това Е велико!
97
2
 
20
 
! Отговори
Зрител преди 6 години
Да я омъжат тая, че да се махне от ефира. 4-5 бременности = 5-6 години спокойствие.
96
1
 
19
 
! Отговори
ДимитърХристов София преди 6 години
Днес тая се кълчи ,опипва и разголва, утре като остарее ще говори за възпитание и за отглеждане на децата ! Фалшиви хора ,фалшиви номера ,пазете си децата от такива същества !
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sabaton - Primo Victoria [Saving Private Ryan] Video
94
1
 
2
 
! Отговори
97 до 92 преди 6 години
Antonio Vivaldi "Et In Terra Pax"
93
1
 
2
 
! Отговори
"Win, lose... W преди 6 години
You Tube - Finale to Runaway Train
92
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не я мислте Сузанита. Ще има идеотчета, да слушат цял живот. Ще прави концерти, ще прави и пари.Мислете, за вашите деца. Сузанита е маркетингов продукт. Добре измислен, ошлайфан и премерен. Дали наистина е такава или не, все тая.Говорете с децата си, обяснете им, що е то шоу бизнес, що е то позьорство и простащина. Това е... Ако решат, че ще са такива, въпреки всичко, ще станат такива. Ако не са сигурни, може да им помогнете, да направят техният си избор в живота.
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 92Светът е музика...
90
1
 
4
 
! Отговори
до 92 преди 6 години
Забелязвам два антагонистични свята тук, да. Не знам обаче кой/коя съм срещНАЛ.Depeche Mode Wrong (music video)
89
4
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Исак "Pure Juden !
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 77Ludovico Einaudi Divenire
87
3
 
29
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Когато един родител втълпява на детето си, че рекламата е по-важна от морала, когато това дете стои до баща си и се подсмива цинично, когато отсъства мнението на майката, това е показателно, че комерсиализма е в основата на ценностната им система и музиканта Орхан Мурад вече спазари щерка си и я вкара в порочната система на шоубизнеса. За съжаление при този родител липсва основното сетиво за възприятие-зрението и той чува само песента, но не вижда как се държи 14 годишната му дъщеря във клипа...
86
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Герб ще поговорим с композитора да си даде интстументала и после Сузанита ще пее на предизборния ни концерт.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 77Инсрументалът задира дълбоко в душата, благодаря!............................Човек, ти забелязваш ли ДВАТА СВЯТА в този форум?DDКосмосът е в нас...а не отвън, там няма нищо там е черна пустош и в тази пустош се срещнахме на сайта на ДНЕС БГ?!?!Амин!
84
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм рапъл и искам дует със Сузи.
83
1
 
0
 
! Отговори
пак до 77 преди 6 години
ИнсТрументалът, пардон :-) :-)
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откраднато е, и още как! Но освен че е откраднато, е много силно опростачено. Има мелодии, които не трябва да се пипат от чалгарията, независимо дали е с разрешение или е без.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДеянВ България един музикален продуцент няма да те пусне да пееш без Аутотюн. При почти всички нови бг музикални артисти има използван аутотюн.
80
2
 
1
 
! Отговори
до 77 преди 6 години
Инсрументалът задира дълбоко в душата, благодаря!M.S.G. Nightmare

Спонсорирани публикации