SMS-ът стана на 25 г.! Първият гласял: "Честита Коледа!"

Изпратен е от Нийл Папуърт, който тогава е на 22 години
3 дек 2017 15:32, Елка Василева
8
SMS-ът стана на 25 г.! Първият гласял: "Честита Коледа!"
Снимка: архив, Reuters

На днешната дата се навършват 25 години от изпращането на първия SMS, осъществено от британеца Нийл Папуърт, съобщи телевизионният канал Ей Би Си.

Текстът на историческото съобщение бил кратък - "Честита Коледа!". То било изпратено до приятеля на Папуорт Ричард Джарвис, който бил на парти на компанията "Водафон". По онова време 22-годишният инженер се занимавал с разработката на кратки съобщения за фирмата "Сема груп".

Както стана известно по-късно, в отговор Папуърт не получил дори и обичайното за нашите дни смайли, тъй като клавиатурите на старите мобифони нямала такава функция.

Тогавашната цел на Папуърт била да провери дали може да бъде изпратен SMS извън пределите на едно помещение. Фактът, че той поздравил приятеля си за Коледа, три седмици преди тя да настъпи, инженерът обясни с това, че тогава нищо друго не му било хрумнало на ума.

Есемесите станаха популярни едва в началото на новото хилядолетие, когато мобилните оператори започнаха масово да предлагат тази услуга, припомня Ей Би Си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: SMSНийл Папуърт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А другия казва - честита нова година
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За децата/интернет поколението/ 91е далечна.Те всичко днешно го имат за даденост и не могат да си представят че ние сме расли,купонясвали ,гонили сме гаджета когато ги нямаше новите технологии и СПИНа! А на този мушморок 1 му се вижда бавно.Напротив всичко става и лети много бързо но това се проумява когато натрупаш житейски опит.Лошото е че вместо за добро интернет е ,,люлка" на цинизми,обиди,нихилизъм и слободия -вижте сайтовете с какво са пълни.Хейтъри ли *** ли или обикновени злобари?
4
18
 
3
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 6 години
Не е верно. Първият е гласял Аллах акбар. Хахаха.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ММS-а,лаптопа,плазмения телевизор и смартфона на колко години станаха, казвате?
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SMS - ът - набор на Григор Димитров и двамата родени през далечната 1991 г
1
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бавно се развиват технологиите, след големия бум през 60-те и 70-те и глобалния след 2000 година, трябваше вече лап-топи във формата на запалка с лазерна диаграма да не показва с едно щракване на бутон и да сме започнали да сеем картофи на луната или марс но уви, първо трябва явно да скапаме нашата планета !

Спонсорирани публикации