Находки в гробището на Троянския манастир

Открити са монети, пръстени, кръстчета, дори оръжия
3 яну 2018 11:15,
10
Находки в гробището на Троянския манастир
Снимка: Архив

При прокопаване на дренаж и разчистване на гробището в Троянския манастир "Успения Богородично", работници са намерили върхове на копия и стрели, сечени монети, пръстени, кръстчета и други старинни предмети.

Древни ценности и оръжия са били открити до стените на обителта, съобщи игуменът на светата обител Величкия епископ Сионий.

Според него, след всеки дъжд пръстта се отмивала и излизали нови артефакти. Находките вече били изложени в обновения музей на манастира.

Дядо Сионий каза още, че в костницата под олтара на храма имало древна колона с плоча върху нея, зазидана в основите му.

Игуменът смята, че ако се направят нови проучвания, може да се окаже, че манастирът е съществувал много преди 1600-та година, когато се предполага че е основан.

Епископ Сионий поясни пред БТА, че чрез Светия синод на Българската православна църква ще се обърне към Министерството на културата, за да се предприемат необходимите действия за проучване, което по думите му, може да промени историята на светата обител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
1
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Древни? Айде моля ви се... Ще ми стане още по забавно, ако се изкажат, че манастира е съществувал, още през IVв пр. Хр. Древни... средновековни не, че има разлика, ама все пак ... Да намерят леприкона, дето го е закопал това "съкровище"
7
5
 
7
 
! Отговори
Драгалевски Ман Гел преди 6 години
Бляновете на един Драгалевски Кра- дец: "Ако бях сега на власт, шях да съ боря манастира до основи.Сигурно много бакър и ламин са заровени там. Цяла държава съборих,че един манас тир ли ще ми се опре!?"
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше бойко тиквата да намери всичко това.
5
7
 
10
 
! Отговори
Млад археолог преди 6 години
На бай Тошо дипломата излезна ли?
4
3
 
22
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Браво на Величкия епископ Сионий!Точно така, трябва да има съдействие между Църквата и науката, за да научим повече за нашите предци, за вярата и традициите им. Похвално е такова дело.
3
12
 
2
 
! Отговори
Дедо Муси преди 6 години
А Баба Гуси, там ли е още?
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Армията на хан Аспарух е убивала католическите нашественици идващи на кръстоносни походи насам, затуй със копията има и кръстчета още и цар Калоян е клал франсетата здравоооо Предците ни са пазели манастирар както трябва за да не го ограбят пишман покръстителите и сме си останали православни.
1
1
 
16
 
! Отговори
Не съм преди 6 години
убеден, че такива факти не трябва да се изнасят без осигурена 100% защита на обекта. Сума си иманяри ще се юрнат да ровят там!

Спонсорирани публикации