200 години страх: "Франкенщайн"

Мери Шели пише творбата си в имението на Лорд Байрон
10 яну 2018 13:15,
0
200 години страх: "Франкенщайн"
Снимка: Pixabay

Навършват се този месец 200 години от първата публикация на романа "Франкенщайн" от Мери Шели. Това е и поводът британският в. "Дейли експрес", цитиран от БТА, да предложи любопитни факта за произведението:

- Мери Шели пише книгата, когато гостува с бъдещия си съпруг Пърси Шели на Джордж Байрон в Швейцария. Поетът отправя предизвикателство към гостите си да напишат призрачна история.

- За произведението си авторката черпи вдъхновение от пътуване до замъка "Франкенщайн" на река Рейн, обитаван от луд алхимик на име Конрад Дипел, за когото се смята, че е експериментирал с изкопани от гробищата трупове.

- Въпреки страховитата представата за Франкенщайн, наложена от хорър филмите, чудовището, описано от Мери Шели, в действителност е било доста красноречиво.

- Авторката дава на творбата си подзаглавието "Новият Прометей", визирайки титана от древногръцката митология, който можел да прави хора от глина.

- Първото издание на романа, публикувано през януари 1818 г., е анонимно. От него са отпечатани едва 500 копия.

- Първата продукция за Франкенщайн - ням филм с продължителност 15 минути от 1910 г., е дело на "Едисон стюдиос".

- Във филмовата база данни Ай Ем Ди Би фигурират 70 пълнометражни продукции с името Франкенщайн в заглавието. Отделно то се съдържа в около 100 късометражни продукции и телевизионни епизоди.

- Копие от романа, подписано от Мери Шели и подарено на Лорд Байрон, е продадено на търг през 2013 г. за над 350 000 британски лири.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации