"Без будилник": Очарованието на Виетнам от Сайгон до Ханой

Елате с нас на екзотично пътешествие
25 яну 2018 19:00, Боряна Павлова
8

Пагодата Vinh Trang Снимка: Visualhunt


В България е зима, живакът показва минусови температури и какъв по-подходящ момент да избягаме на място, където дори и през януари градусите са около 25? Днешната посока е Виетнам, затова се заредете с настроение за екзотика в "Без будилник"!

На южното крайбрежие на Виетнам се намира Хошимин, разположен на западния бряг на Сайгон. До преди малко повече от 40 години градът е носел името на реката, но след обединението на Витнам носи името на Хо Ши Мин - лидерът на комунисческата партия на страната.

Недалеч от там е и един град, който със сигурност е успял да претърпи огромна метаморфоза. Ми тхо е разположен в делтата на река Меконг и съществува още от 17 век, когато е бил основан от китайски бежанци.

В града китайското влияние си личи. В Ми тхо можете да посетите пагодата Vinh Trang. Будисткият храм е най-големият в провинцията и е построен през 1849 година. Формата на комплекса погледната отгоре представлява китайския йероглиф за думата "нация". Vinh Trang е с необичайна архитектура и комбинира традиционния местен стил с европейска архитектура.

В близост е и туристическото селище My Khanh. За разлика от забързания град, тук се набляга на еко туризма и релакса. Много от къщите са в оригинален местен стил, запазени от преди 100 години. Принадлежали са на местен земевладелец, но са запазени и реставрирани.

Между традиционните местни къщи, които приютяват туристите, е сформиран пазар с местни стоки, екзотични плодове и местни деликатеси като грилована риба с бамбук или пък за по-смелите - змийска глава на скара.

Тук може да видите и традиционния начин за правене на оризова хартия, която става за ядене.

Не е за пропускане и едно преживяване, което не може да получите никъде другаде по света, а именно - плаващите пазари. Най-големият плаващ пазар по река Меконг е Cai Rang.

Този начин на продаване в реката е познат отдавна и е типичен за този регион, а местните се възползват и привличат туристи.

Cai Rang първоначално е възникнал като начин за местните да припечелят нещо, възползвайки се от потока от хора, които минават от там. 100 години по-късно търговците с малки лодки са все още там, а с разрастването на пътната система във Виетнам расте и пазарът.

Първото впечатление е за малък хаос, пълен с търговци, криещи се от слънцето с типичните конусовидни шапки. Но определено са и сръчни и успяват да прехвърлят плодове и зеленчуци от лодка в лодка и да навигират през сериозния трафик в реката.

Но освен свежи плодове и зеленчуци в плаващия Cai Rang можете дори да хапнете храна, сготвена пред вас или да пиете кафе, сварено пред вас.

Самият Хошимин също предлага атрактивни места за посещение. 20-и век е оставил своя отпечатък върху Виетнам и той си личи тук, в града, който до 1975 година е столица на Република Южен Виетнам.

След обединението на Виетнам столицата се мести, но в Хошимин се издига Дворецът на обединението, за да напомня за историята на страна, минала през две войни с френски и американски колониалисти. Той е построен на мястото, където се е издигал дворецът Нородом. Служел е като президентски дом и място, откъдето е управлявана страната. Днес обаче е музей, в който може да се види дори бойният самолет F5E, който бомбардира двореца през 1975 година.

А може би най-впечатляващото наследство на 20 век във Виетнам са тунелите в Куши. Те са били построени през Виетнамската война и са използвани за внезапни атаки срещу американската армия. В 250-километрова система под земята са били устроени болници, кухни, жилища и военни складове.

Днес функционират доста по-малко от тунелите, а за туристите са отворени за посещение командните центрове, устройват се стрелби с AK-47 или пък се предлага обяд, който войниците биха яли в тунелите.

В северната част на Виетнам се намира Ханой, който става столица след обединението на страната.

За турбулентния 20 век напомня мавзолеят на Хо Ши Мин - човекът, прочел Декларацията за независимостта на 2 септември 1945 година и така дал началото на Демократична република Виетнам. Днес тялото на лидера е оставено на показ в мавзолея. Мавзолеят има и нещо общо с родната ни Бузлуджа - често и двете попадат в класации за най-грозните сгради в света.

Ханой обаче е доста по-стар и в него е съчетано както наследството на 20 век, така и древната история.

Тук се намира едно архитектурно постижение на 11 век - Пагода на една колона. Храм, построен върху колона с диаметър 1,25 м. Идеята на пагодата е била да изобразява цвят на лотос - символ на чистотата и невинността.

Легендата гласи, че император, който си нямал наследник, веднъж сънувал Богинята на милосърдието, Тя стояла върху цвят от лотос и протегнала към него ръце, в които имало бебе - момче. След това императорът се оженил за случайно срещнато младо момиче и тя му родила наследник. За да изрази своята благодарност за това събитие, той построил през 1049 година тази Пагода на една колона. 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ма как така ? Комунистическа държава ! Не е вярно . Комунистическа пропаганда .
6
1
 
13
 
! Отговори
Дани преди 1 година
Невероятни хора и държава. Бях там преди 2 години на моторен преход инспириран от Топ Гиър. Карахме от Ханой чак до Муй Не, 36 дена. Имахме техн.проблем, вали, тъмно спира един камион, шофьора ни взима заедно с моторите и ни закара в тях. Нахраниха ни, преспахме и на сутринта по живо по здраво. приятни спомени. Много ми се иска да се върна там отново но цените на билетите са убийствени,
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те идваха да учат занаяти, език, сега правят онова което са научили. Нас ни изучи държавата и после се саморазпадна, като остави частния сектор без никакъв контрол за раб. време, ниво на заплащане-нещо като в дивия запад. По-смелите избягаха, тез дето сме тук мърморим и кретаме ден за ден. За какво настигане пишете- те виетнамците са ок 79-80млн, а тук със свещ се търсят инженери, техници, а то просто няма, който може бяга!
4
0
 
21
 
! Отговори
морски преди 1 година
В Сайгон бях 15 дена , мога да кажа ,че е невероятен град с изключително любезни хора !
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодаря за разходката :)
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До zeus
Няма да ги стигнем и тях ! От Ханой до залива Ха Лонг са наредени десетки испански и италиански фирми- не само защото работната ръка е евтина, а и защото виетнамците са работливи, дисциплинирани, не са дървени философи като нас и изпълняват пъръчките точно по изискваните условия„ Работи се във Виетнам за много т„нар„ западни фирми„
1
7
 
37
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Купувам си дъно за компютъра, то правено във Виетнам.
Купувам си обувки от Декатлон, те виетнамски.
Купувам си кисели краставички от Кауфланд, произведени във Виетнам...
Кога ще ги стигнем...виетнамците?

Спонсорирани публикации