Кристо с нов голям проект в лондонския "Хайд парк"

Творбата "Мастаба" ще се носи по водите на езерото
4 апр 2018 09:39, Елка Василева
44
Кристо с нов голям проект в лондонския "Хайд парк"
Снимка: архив, Reuters

Известният художник Кристо планира да открие първата си голяма творба на открито във Великобритания тази година - скулптура от скупчени варели в лондонския "Хайд парк", предаде ДПА.

Работата по творбата "Мастаба", която ще се носи по водите на езерото в парка, започна вчера. Тя ще бъде изложена от 18 юни до 23 септември.

Роденият в България и живеещ в Ню Йорк Кристо е познат с предишните си забележителни произведения, сред които опаковането на Райхстага в Берлин като подарък и проектът "Плаващите кейове" в езеро в Северна Италия.

Мастабите са гробници с трапецовидна форма, характерни за Древен Египет. Тази, която ще бъде изградена от Кристо, ще бъде съставена от 7 506 хоризонтално подредени пластмасови варела и ще тежи 500 тона.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: КристоХайд парк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
5
 
! Отговори
рускиня до Гого преди 6 години
"Цял свят го почита"?Искаш да кажеш че цял свят има 25 години стаж в изкуство, освен мен?какво смяташ за стаж в изкуство?ходих на допълнителни уроци по рисуване, знам какво е перспектива,3-гранен проекционен ъгъл, пропорции.Намирам всичко това в картините на ван Гог,Майстора,намирам идеята на автора.Би ли ме осведомил за идея на Криско с опакован Рейхстаг? плаващи кейове? Апропо-един инженер прави кейовете значително по-добре.
21
1
 
11
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Айвазовски е велик художник. Мой сънародник между другото. Ето това е изкуство и дарба. За Да Винчи, Рубенс, Рафаело да не говорим. Затова това е Ренесанс. Най великата епоха в изкуството. Изкуство вече няма. Дори филмите вече не са изкуство. Интересни са но не са красиви. Изкуствени са някак си.
20
3
 
13
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 6 години
Изкуството трябва да е естетично. Това че някои критици са им допаднали творбите му и айдеее станал творец. Ми то има един руски творец дето си закова дисагите на публично място хаха. И честно казано по ми допада от Кристо, най малкото щото има топки , в буквалния смисъл. Абе ако взема си изсипя кофа с кравешка пикня , сигурно ще се намерят хора които да ме обявят за творец хаха. Надявам се схващате какво искам да кажа
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аууу, творец бил ! То се е видяло, че този свят отива към своя край. Бог ще ни опази от такива творци
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некадърници и бездарници но тарикати свличат кинти от ба лъ ци.
17
2
 
12
 
! Отговори
рускиня до Гого преди 6 години
Аха,старомодна съм-израснах с Левитан, Айвазовски,Тициан,Джорджоне,ван Дайк, Гейнсборо. при посещении в Ермитаж наблюдавах как обикновени хора плачат над някои картни.Обикновени селяни, работници-защото истински талант няма нужда от 25 години в изкуство да го разбереш.Той те превзема А купчини с варели-наистина трябва много да си чалнат,да го сметнеш за изкуство.Рембрандт определено би бил съгласен с мен. Апропо-депо за отпадъци край Столипиново също може да се сметне за "инсталация" от Кристо
16
0
 
8
 
! Отговори
Умник преди 6 години
След няколко години ще подреди не 7 506, цели 10 639 варела някъде и това наистина ще бъде най-грандиозната му "творба".
15
1
 
14
 
! Отговори
До ТУРЧНЪ преди 6 години
Не бъркай таланта на Григор в тениса...или Райна Кабаиванска и Гяуров в операта в едни ужасно конкурентни среди,с бездарната полуция от субпродукти на Кристо,облечена от културната политкоректност на невежи български и световни медии от либералитариански "лимузинен" произход.
14
10
 
4
 
! Отговори
Истина преди 6 години
То България е 90 % селинджъри, трудно ще го разберат.
13
3
 
13
 
! Отговори
джендърска естетика преди 6 години
Тоя клоун каква вреда нанася на самото понятие Изкуство! Не мога да го трая претенциозния моше-ник!
12
4
 
8
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Мен също ме е срам, че някои неосведомени хора смятат "титана" на концептуалното изкуство за българин - срам ме е много повече от него, че е раждан тук.Не мога да не се радвам обаче, че и първият срещнат на улицата е по-добър художник от КристО - "концептуалното" изкуство е скарано с истинското изкуство по дефиниция.
11
5
 
16
 
! Отговори
Хасфалт преди 6 години
"Като си старомодна какво коментираш Кристо , той не е за всеки, за да го разбереш ти трябват поне 25 години да се занимаваш с изкуство. Цял свят го почита, а *** трудно го възприема, затова е там."Гоше, изкуството ако беше само за хора с 25 годишен стаж в областа, този щяха да га знаят само ти и майка му. За съжаление е световно известен с грозните си безмислени изпражтворения. Изкуството е за всички! Но не сме длъжни да го харесваме
10
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той Кристо си го премести в другия крачол, а заради селските тъпани по-долу все повече хора ще напускат България...
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този прахостник псевдо творец, докога ще се излага
8
16
 
6
 
! Отговори
Гого преди 6 години
до 7 Като си старомодна какво коментираш Кристо , той не е за всеки, за да го разбереш ти трябват поне 25 години да се занимаваш с изкуство. Цял свят го почита, а *** трудно го възприема, затова е там.
7
4
 
28
 
! Отговори
рускиня до 3 преди 6 години
Никой не може да попречи на човека да се върне в родината, ако разбира се той я обича. Той предпочита да живее в САЩ-нека, но да обвиниш някой ,че пречи този "творец" да се върне в България е глупост. Освен това "успял човек" спрямо Кристо е силно казано.Поинтересувах се от негово "творчество".Купчини варели, опаковани сгради.Не видях нещо,което го причисли към творци.По скоро бездарност с претенции.Старомодна съм и смятам за художници Тициан,Рембрандт, Мърквичка.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мастабите са гробници, характерни за Древен Египет и съвременен Лондон.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичам моята родина но от чужбина...,
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде тоа ? Знаали он кой съм я у наше село ?
3
8
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Те, тази родина, вече я обичат само политиците, прокуротите, полицаите и мутрите.А и такива като теб доста спомагат за това един успял човек, да не иска да се върне тук.