Виетнамците се завръщат! Наемат ги по морските ни курорти

За сервитьорки и камериерки има интерес и от узбеки и таджики
56
Виетнамците се завръщат! Наемат ги по морските ни курорти
Снимка: Булфото, архив

Кадровата криза, която от години е най-сериозният проблем на родните хотелиери, и това лято ще бъде туширана с масов внос на работници от чужбина. Освен украинци и молдовци, за първи път на нашето море ще работят и 30 виетнамци.

3-месечна заетост им осигурява Албена чрез директен договор с виетнамски Център за професионално обучение.

“Проектът е пилотен, наетите са предимно студенти, които ще работят като камериери. Ако покажат добри резултати, сътрудничеството ще продължи и за следващия сезон”, съобщи пред “Труд” Маргита Тодорова, търговски директор на “Албена” АД.

Още по темата
Според нея не е изключено във виетнамската група да има и мъже, защото противно на общата нагласа и представители на силния пол работят добре като камериери. За пример Тодорова даде група украинци, които миналото лято впечатлили мениджърите с усърдието си при почистването на хотелските стаи.

За виетнамците заплатите у нас вероятно са атрактивни, тъй като в родината им средните възнаграждения са едва 40 долара месечно. Въпреки това азиатските работници в Албена ще са единствените екзотични работници по Северното Черноморие това лято.

В останалите комплекси залагат главно на украинци и молдовци – за помощник-готвачи, готвачи, сервитьори, озеленители, бармани и камериери.

Част от чужденците са бесарабски българи, а към останалите няма изисквания да владеят нашия език и затова често се случва български туристи да са смаяни, че трябва да говорят на английски с персонала, признават хотелиери. По неофициални данни сезонните обекти край Варна ще наемат над 2000 чужденци, сред които ще има и беларуси.

Причината е, че подобно на нашенци, и украинците се преориентирали към Гърция и Кипър, където заплатите са доста по-високи от масово предлаганите за изпълнителски кадри у нас 600-700 лв.

В Албена, където очакват добър сезон с около 3-5% ръст на туристите, освен виетнамците, ще работят още близо 1200 чужденци и 800 българи от вътрешността на страната.

Интерес да работят по морето у нас проявяват студенти от Узбекистан и Таджикистан. Освен да спестят пари целта им е да добият опит в туризма. Това обясни хотелиерът и собственик на фирма за посредничество при подбор на кадри в туризма Гешо Любенов.

Основно по родното море работят украинци и молдовци, както и представители на Беларус и Русия. През миналата година близо 4000 са били наетите от държави извън ЕС в туризма, а през тази се очаква общият им брой да надхвърли 5 000 души. Повечето от тях работят като камериери и сервитьори на блок маса.

50 евро повече са склонни да плащат родните хотелиери на служители, които вече са се трудили у нас и през предходни лета, заради опита и полученото обучение за работа в родните курорти. Това обясни за “Труд” хотелиерът и собственик на компания за посредничество при набиране на кадри в туризма Гешо Любенов.

Средната заплата, която се дава на тези камериери, сервитьори, пикола и рецепционисти е 300 евро. Това е двойно повече, отколкото биха взели за същия труд в Украйна например.

Хотелиерите се задължават и да платят транспорта до България, застраховката, настаняването и храненето на тези служители. Част от собствениците им осигуряват и карти за мобилни телефони с интернет.

Тъй като не инвестират предварително в практиката си, много студенти предпочитат да дойдат да се обучават в тънкостите на туризма у нас вместо в Гърция, Турция или САЩ, обясни Любенов.

Работодателите вече имат на разположение и онлайн платформа, на която да разгледат биографиите на потенциалните си служители, снимките им, както и да получат информация дали имат предишен опит в сектора у нас или в чужбина.
През последните години се взеха редица мерки, които облекчиха процеса по наемане на персонал от страни извън ЕС. Престоят им за работа обаче е ограничен на 3 месеца за година. Опцията за удължаване му е сложна и тромава. Така, въпреки че законът го позволява, бизнесът не може да задържи персонала по-дълго или да го наеме и за лятото, и за зимата, обясни Любенов.
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече е постигнала споразумение с Азербайджан студенти от страната на Каспийско море да идват на практика във висококатегорийни хотели в родните курорти. Това съобщи съпредседателят и говорител на организацията Бранимир Миланов. Бизнесът предпочита българските служители, но е принуден да внася кадри отвън, обясни той и бе категоричен, че са нужни още облекчения относно работните визи. При изтичане на документа трябва да има опция той да бъде подновен у нас, обясни Миланов.

В Слънчев бряг хотелиери и ресторантьори вече кърпят кадрите за сезона. Сред наетите чужденци най-много са украинците и македонците. “Имам 20-22 души от Украйна и македонски студенти. Виждам, че и колегите предпочитат да наемат македонци, защото при тях почти няма езикова бариера”, обясни хотелиерът в курорта Веселин Налбантов. От миналата година при него работят и две тайландки като хостеси. Те са избрани да посрещат гостите, понеже са атрактивни. Родните хотелиери са недоволни, че 15-годишните у нас не могат да работят за разлика от тези в Словакия.”Кучето е заровено в социалното и в образователното министерство”, заключават собствениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
16
 
9
 
! Отговори
В. Магриотов преди 5 години
Аз нали ви казах че и от Танганайка ще внесем ако трябва, а вие си мислихте че ще ви се молим!?
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние от старото поколение сме се нагледали на работливостта и кадърността на тия кучеядци. По цял ден пушеха цигари и продуцията им беше все брак. Нищо ново под слънцето. Обаче ми е интересно как ще реагира средностатистическия руски турист, който е предпочел Бг пред Турция или Египет заради езиковата и културна близост,а му се налага да срича на английски с виетнамския барман.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия луди ли са???Работил съм с узбеки, хем уж интелигентни хора, пълни откачалки. Ако не се изтрепат помежду си ще спретнат масово клане в някой хотел.
13
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитам виетнамци. Нашите сервитьори и персонал са кофти. Глуповати, мързеливи и неспособни. Жълтите поне са изпълнителни и бачкат. Тука като ги видиш навсякъде все едно бавно развиващи хора срещу тебе. Излязъл сладолед да продава - спи под сянката :)) Общо взето имаме проблем с главата ние , не с друго.
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще измислят някаква далавера робовладелците, че държавата, т. е. пак ние да им платим пътя. Нали имаше идея да се дават безплатни жилища на "българи" от Молдова, Украйна, Батгладеш и Виетнам да дойдат да работят тук... а за българите -няма... после що бягат в чужбина младите ... ами как се изплаща тристайна панелка за 100 хил евро с 1000 лв заплат
11
1
 
32
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Само докато стъпят в България и са отлетели за западна европа.
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...да се обучават в тънкостите на туризма у нас...Добро утро! Добър виц!
9
2
 
36
 
! Отговори
Славчо преди 5 години
Бг работодателите да се Ибат в гАза значи са съгласни да наемат и хора от Тамбукту но не и да плащат достойни заплати на българите ! Аз вече съм направил своя избор уча немски и стягам куфарите за Германия ,че то там и в Англия има криза за персонал та какво остава за тук!
8
3
 
38
 
! Отговори
някой преди 5 години
"Хотелиерите се задължават и да платят транспорта до България, застраховката, настаняването и храненето на тези служители. Част от собствениците им осигуряват и карти за мобилни телефони с интернет"Плюс заплата 600 лв.Е, къде е изгодата тогава?Тези допълнителни разходи за чужденците биха могли да се дават на български обслужващ персонал и тогава заплатите им биха били значително по-високи и задоволяващи.Да, ама не - тук се води някаква политика, но ще я премълча, че ще бъде нелицеприятно
7
8
 
22
 
! Отговори
Внимавайте с хора, преди 5 години
които са от Руската федерация и със соцуклон! Вкарвате си вълци в кошарата;дори да имат МЕДИЦИНСКО от българска служба( ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!) тези хора нЯМАТ ХИГИЕННИ навици и ги пускате да ТРОВЯТ ХРАНАТА ни, а могат да правят и в хотелите големи поразии!!Хибридната война я докарвате в къщи.( за радост на Путин.Ня *** да се грижи да "осигурява история' на агентите.България МУ легализира хората.Ще има отлив от ресторанти и хотели в зависимост от персонала.
6
1
 
57
 
! Отговори
наблюдател до 17 преди 5 години
Заплатата на виетнамеца ще е като на българина 600-650 лева. Цената на самолетния билет е за сметка на работодателя. Идеята на работодателя е да не вдигне заплататите на останалите работещи при него.
5
0
 
52
 
! Отговори
Кики преди 5 години
Двупосочен билет Ханой София през Москва струва почти 900 евро.Колко трябва да му е заплатата при тримесечна заетост на този виетнамец за да си плати само пътуването?
4
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-после проблемът с бездомните кучета ще бъде решен :D
3
1
 
58
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Глупости! В средносрочен план ДА възможно е да има ползотворен ефект, но в дългосрочен именно подобно решение ще задълбочи кризата им. Но така им се пада. Няма да дигнат заплатите с 200лв, но за сметка на това си купуват джипове за по 200 000. Хитрата сврака с двата крака накрая ще бъде.
2
12
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само еднокнижник с "два университета" и физкултурник с партиен анцуг, може да докарат територията до такова положение!Цялото ни законодателство за последните 10 години се състои от партийни закони правени от печалбари а не от законодатели, капарирани от "светлия" бизнес на мутри, *** и милиционери!Задкулисието и алчността водят до това! И няма как да бъде по-различно.
1
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне десетима от тях ще се казват Нгуен. И не твърдете, че Виетнам е толкоз беден, там заплатите са между 1/3 и 1/2 от нашите и икономиката постоянно нараства. Пък и е топличко не плащат за парно...

Спонсорирани публикации